Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:42, 24. 4. 2019.

| Društvo

Buran izbor direktora Gimnazije "Stevan Sremac" - profesori sumnjaju da je politika umešala prste

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
gimnazija stevan sremac
Školski odbor ignorisao odluku zaposlenih; foto: V. Keser

Odluku većine zaposlenih u Prvoj niškoj gimnaziji "Stevan Sremac" - da dugogodišnji direktor Milan Stojanović ostane na ovoj funkciji, Školski odbor nije uvažio i predložio je da školu ubuduće vodi odbornica u Skupštini Medijane i profesorka srpskog Jelena Milošević. Osim nepoštovanja procedure tokom izbora, profesori sumnjaju i da je odluka politička i da su članovi glasali po nečijem nalogu.

Još jedan izbor direktora elitne niške Gimnazije bio je buran. Ignorisana je odluka Nastavničkog veća škole "Stevan Sremac" koje su činili svi zaposleni, da školu i dalje vodi dosadašnji i dugogodišnji direktor Milan Stojanović.

Iako je od 80 prisutnih dobio podršku čak 62 zaposlena, Stojanovića, koji je na čelu Gimnazije od 2003. godine, nije podržao Školski odbor. Od 8 prisutnih članova, njih 5 je glasalo za njegovu protivkandidatkinju, odnedavno samostalnu odbornicu u Medijani Jelenu Milošević.

Ono što je u ovom procesu bacilo senku na neke stvari i zbog čega su ljudi koji rade u školi kivni je to što smatraju da je izvršen stravičan pritisak na Školski odbor koji je glasao ne razmišljajući o kandidatima i kakvu podršku imaju u školi, nego da im je rečeno za koga da glasaju - priča Stojanović.

Zato profesori sumnjaju da je u čitav proces prste umešala politika, ističe Stojanović, jer je tokom i nakon glasanja Školskog odbora bilo mnogo propusta u proceduri.

Novinari komentar od odbornice Jelene Milošević nisu uspeli da dobiju, jer se nije javljala na telefon i odgovarala na poruke.


Tajno glasanje van kancelarije i bez zapisnika

Članovi Školskog odbora su izglasali da glasanje o kandidatima bude tajno, pojašnjava Stojanović, ali su umesto u kancelariji, gde se sednica održavala, pojedini glasali u drugoj koja je bila prazna.

Nakon što su sednicu završili, dodaje, kandidate niko nije zvanično obavestio o tome da je Školski odbor glasao potpuno suprotno odluci Nastavničkog veća, niti su napravili zapisnik sa sednice.

Bio sam u školi i čekao odluku, koleginica nije ni bila tu, da bi odluka Školskog odbora do mene došla od pomoćnog radnika škole. Kada sam došao do svoje kancelarije gde se sve to dešavalo, dobio sam informaciju od sekretara škole i predsednice Školskog odbora da su svi otišli, a da su rezultati ti i da nema nikakvog zapisnika. Nevezano za to što se radi o meni, ja ne mogu da poverujem da tako važno glasanje prođe bez zapisnika. Meni baš nije ni logično da može da se glasa u prostoriji koja je prazna, jer to otvara prostor za manipulacije, slikanja listića i ja ću zato podneti neki prigovor - pojašnjava direktor.

Podsetimo, i izbor direktora "komšijske škole" Bora Stanković su pratile brojne nepravilnosti, a prema tvrdnjama profesora izbor jedinog kandidata koji nije iz njihove škole je namestila aktuelna direktorka, zbog čega je reagovala Prosvetna inspekcija.


Predsednica Školskog odbora: Bilo je propusta u proceduri

Da je sednica Nastavničkog veća protekla po propisima, ali ne i ona na kojoj je odlučiovao Školski odbor, potvrđuje i predsednica ovog tela i profesorka hemije Snežana Simić. Iako kaže da nema zvanične infomacije, niti dokaze da se u izbor direktora ove obrazovne ustanove umešala politika, kaže da je to očigledno.

Ja za to zasad ne znam, nemam zvaničnu potvrdu, ali očigledno je da je tako i ja pretpostavljam da je tako - kaže Simićeva.

Da li je njenim kolegama u Školskom odboru i ko dao instrukcije da glasaju za kandidata koji nije dobio podršku zaposlenih - Simićeva kaže da ne zna, jer je glasanje bilo tajno.

U tom odboru nisam samo ja, ja stvarno ne mogu da kažem, do sada smo imali regularne sednice. Problem je ispao zato što članovi nisu hteli da ispoštuju mišljenje Nastavničkog veća i ja sam rekla da mi je iskreno žao što je tako - ističe Simićeva.

Zbog svih propusta tokom izbora, Nastavničko veće je tražilo vanrednu sednicu Školskog odbora koja je trebalo da bude održana danas, ali je odložena, kaže Simićeva, jer nije bilo kvoruma.

4 člana su prisustvovala sednici, a 5 ne, što samo pokazuje koliko oni cene mišljenje Nastavničkog veća. Prisustvovala su dva člana kolektiva i dva člana Saveta roditelja. Nije prisustvovao niko iz lokalne samouprave i koleginica koja je na bolovanju i jedan od roditelja - dodaje Simićeva.

Odluka Školskog odbora sutra mora da se pošalje Ministarstvu prosvete, kaže, jer ističe rok od 8 dana. Ipak, predsednica Školskog odbora napominje da će, osim dokumentacije o kandidatima, biti prosleđena i beleška da vanredna sednica koju je Veće tražilo nije održana, kao i svi propusti koji su pratili izbor direktora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Olja

    13:58 // 3. 5. 2019.

    Svi nastavnici u bojkot. Ne dozvolite da vas gaze!

  • Jelena

    13:07 // 2. 5. 2019.

    Čovek stiže do uspeha ili bljeskom genija ili umešnom pokvarenošcu. Gospođa kandidatkinja zna čija je ovo parafraza. Pozdrav za kolektiv gimnazije i direktora Milana Stojanovića.

    • Mirjana

      16:59 // 2. 5. 2019.

      Ovde se izgleda radi o bljesku pokvarenosti.

  • Marko M.

    18:50 // 1. 5. 2019.

    Velika podrska profesorima i direktoru. Kao bivsi djak gimnazije jedino imam reci hvale za profesore koji su mi predavali i za direktora koji je nama djacima pruzao podrsku u svemu. Profesorka Jelena mi je predavala dve godine i to su bili najdosadniji casovi na kojima se pricalo o tome koliko je ona avangardna i drugacija, ali smo je mi djaci vrlo brzo procitali. Ucenici traze iskrenost, ne glumu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: