Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:20, 18. 8. 2023.

| Društvo

Buregdžijada: redovi, ukusi tradicije i niški stav - "nema lošeg bureka"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti

Buregdžijada koja se održava u Nišu od 17. do 20. avgusta kod Oficirskog doma, već prvog dan okupila je ljubitelje bureka, koji su uživali u različitim nadevima od piletine, zdenke, čija semenki do pasulja. Najveća potražnja pored standardnih “sa sirom i mesom” bila je za burekom sa moravskom salatom, zbog kojeg su Nišlije čekale u redovima. Podržavaju maštovitost buregždija i ističu da je dobro koristiti resurse podneblja.

Buregdžijada (12)
Počela 20. Buregdžijada u Nišu; foto: Jelena Mišić

Buregdžijada koja se održava u Nišu od 17. do 20. avgusta kod Oficirskog doma, već prvog dan okupila je ljubitelje bureka, koji su uživali u različitim nadevima od piletine, zdenke, čija semenki do pasulja. Najveća potražnja pored standardnih “sa sirom i mesom” bila je za burekom sa moravskom salatom, zbog kojeg su Nišlije čekale u redovima. Podržavaju maštovitost buregždija i ističu da je dobro koristiti resurse podneblja.

Buregdžijada (7) ; foto: Jelena Mišić Najveći eksperiment delo je burek majstora Ivana Stefanovića koji je pokušao je da spoji dve tradicije, jer, kako je rekao, pasulj i burek svi vole. Ukoliko se Nišlijama svidi njegova inovacija, ovaj burek moći će da probaju i van okvira Buregdžijade.

Uvek težim nečemu novom. Jednom prilikom dok sam pravio burek u pekari, razmišljao sam o novim ukusima koje niko nije pokušao da napravi. Tada sam shvatio pasulj svi vole, a i burek svi vole, to su dve sprske najveće tradicije. Pasulj je kašast i tekstura se savršeno uklapa uz burek, dok je kobasica zapravo ta koja daje poseban šmek. Očekujem da ćemo biti hit Dana bureka - kaže Stefanović.

Buregdžijada (5) foto: Jelena Mišić Pored bureka sa pasuljem i kobasicom, Ivan ističe da imaju još nekoliko proizvoda kojima će se istaći poput bureka sa sirom i slaninom, ali i tu su nam i mak-višnja, mak-vanila, krem-višnja, kao i kulen i suvi vrat koji su poznati od prošle godine, kao i piletina koja je bila apsolutni hit na prošlogodišnjoj Buregdžijadi. Svaki burek je poseban, ima svoju neku notu.

Opet spoj tradicije sa tradicijom. Kako smo blizu Morave, ovi krajevi su bogati paprikom i paradajzom, pa je bilo logično da će u jednom trenutku moći da se proba burek sa ukusom moravske salate. Evo, čak na nekoliko štandova ovde možete naći burek sa ovim nadevom - kaže Ivan.

Buregdžijada (1) foto: Jelena Mišić Većina okupljenih Nišlija ističe da će pokušati da probaju što više različitih ukusa, dok neki kažu i da ne postoji loš burek, te da neće pogrešiti koji god da probaju.

Generalno volim burek, a ovo je idealna prilika da se probaju neki novi, drugačiji i nesvakidašnji ukusi. Volim da eksperimentišem sa hranom, ali ipak burek je mastan, a pasulj težak, nisam siguran da bih to probao, ali možda grešim, svakako ću se raspitati, za sada burek sa kulenom mi ima ocenu 10 - kaže Nišlija Milan.

Buregdžijada (6) foto: Jelena Mišić Njegov sugrađanin, s druge strane, ističe da je upravo zbog bureka sa pasuljem čeka 20 minuta u redu.

Pasulj sa kobasicom mi je bukvalno omiljeno jelo, a drugo je burek, tako da kada sam video da postoji ta kombinacija moram da probam - kaže Jovan.

Na ovogodišnjoj Buregdžijadi učestvuje i Jana Cekić koja kaže da iako nije dugo u ovom poslu, ipak je dovoljno dugo tu da zna šta za Nišlije znači burek, te očekuje da će najveće interesovanje biti za njihov ljuti burek, ali i sa čvarcima.

Bitno je da burek bude krckav i uvek svež. Iskusan majstor će tačno znati da tempira vreme kada će i koliko tepsija napraviti. Od ove buregdžijade očekujem da će se moji omiljeni ukusi dopasti Nišlijama. Preporučujem burek sa čvarcima, zato što je previše sočan - kaže Jana.

Nišlija Dragan Vidojković ističe da je burek brend Niša koji krasi viševekovna tradicija, te da podržava eksperimentisanje i maštovitost burek majstora.

Uzeo sam po nekoliko osmina različitih ukusa da probam od pečenog mesa do moravskog bureka, poput salate koji su pretočili u burek, baš je ukusan. Tu su i drugi specijaliteti i videću do kraja koliko ću moći da probam, ali ću morati da probam i sa pasuljem. Niš je takav grad koji ima mnoštvo kultura i tradicija, sve ovo je obeležje ove sredine i viševekovnog razvoja grada. Niš ima svoju specifičnost - Dragan Vidojković

Buregdžijada foto: Jelena Mišić Milan Nedić iz Kruševca jedini je gostujući buregždija na manifestaciji, a ističe da je receptura kruševačkog i niškog ista, ali da zbog tajnih sastojaka smatra da je njegov burek najbolji.

Ja sam uvek za inovacije, ali nisam za neke prevelike eksperimente koji nemaju veze sa burekom nisam. Svako se trudi da pruži što veći izbor, ali bitno je da se novi ukusi probaju. Mi smo isto eksperimentisali i u Kruševcu smo postali prepoznatljivi po bureku sa zdenkom i suvim vratom. To je odličan spoj, a da biste uopšte pokušavali da izmislite nove ukuse, morate da volite ovaj posao, drugačije ne može - kaže Nedić.

Neke Nišlije, iako kažu da je burek standardni obrok u njihovim porodicama, prvi put probaju drugačije ukuse.

Kod nas se burek jede svakoga dana, deca ga obožavaju, pa svaki put kada se ne znamo šta ćemo da jedemo mi kupimo burek, to nam je sigurna opcija. Uglavnom jedemo sa sirom, ali evo probali smo moravski i odličan je. Videli smo da ima svakakvih ukusa, ali nismo baš za ekperimentisanje - rekla je Jelena Vasić.

Buregdžijada (4) foto: Jelena MišićVelika potražnja bila je i za slatkim i slanim burekom koji sadrži i čija semenke. Učesnica Buregdžijade Sandra Đorđević rekla je da njihov burek zdraviji, kako zbog čija semenki, tako i zbog toga što nije mastan jer se pravi od biljne masti.

Imali smo ideju da napravimo zdraviji burek, tako da smo napravili kombinaciju sira i čija semenki. Ideja je moje sestre, koja se zdravo hrani, pa je predložila da napravimo burek sa čija semenkama, a pošto su čija semenke neutralne napravili smo dve varijante - slatki i slani burek. Burek nije mastan jer se pravi od biljne masti. Ne znam koji će burek biti najtraženiji na Danima bureka, mi imamo i sa kulenom, pečenicom, suvim vratom, piletinom i pavlakom, previše je vrsta, zavisi kome se šta svidi - rekla je Đorđević.

Podsetimo, ove godine na 20. jubilarnim Danima bureka u Nišu tokom 4 dana manifestacije učestvovaće svega pet buregdžija iz Niša i jedan iz Kruševca, a organizatori mali broj prijavljenih učesnika pravdaju nedostatkom burek majstora i prodavaca u čitavoj Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • provincijalka

    09:11 // 20. 8. 2023.

    Nišlije pustite negativne komentare. Manifestacija nije loša. Nije u pitanju koncert kamerne muzike nego gastro događaj. Imate kapacitet za gastro turizam, potrudite se malo. Ozbiljni ljubitelji hrane pređu i po nekoliko stotina kilometara da bi probali nešto autentično i originalno. Manifestacija je šarmantna, lokacija odlična, atmosfera dobra. Previše lokalnog karaktera.

    • Var tehnolog

      22:44 // 20. 8. 2023.

      A,znamo mi za takve,prolaze par stotina kilometara zbog sendvica ! Mogla bi i ti,kad se otvori,negde,festival sendvica- sendvicijada !

  • Berija

    22:02 // 19. 8. 2023.

    Al će se satru, koje od kiselo mleko, koje od jogurat.
    Prazan, sa sir ili mesište, ostalo je za ove pomodarske fenserice što vole Milku sa hiljadu ukusa.

  • petar

    17:34 // 19. 8. 2023.

    higijena je nula,tepsije sa burekom na zemlji ,psi se muvaju medju standovima,iza standa "Aleksej" tepsije s burekom na zemlji uzas,zasto nije cena kao u radnji vec 200,00 dinara i nigde ni na jednom standu nema kasa blokovi, gde je inspekcija,ova manifestacija je izgubila draz jer ni na jednom standu se ne mesi burek na licu mesta da se vidi nacin pripreme vec se dovozi podgrejan neprodat ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.