Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:27, 17. 8. 2023.

| Društvo

Burek od pasulja, čija semenki, ali i "nakrpljen" budžet na niškim "Danima bureka"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
burek.jpg
Organizatori najavljuju razne vrste bureka; foto: Ivan Mančić

Burek sa nadevima od pasulja i kobasice, sira i slanine, sa čija semenkama, integralni burek, kao i ranije najavljeni burek sa moravskom salatom očekuje posetioce Dana bureka u Nišu, koji će trajati od četvrtka 17. do 20. avgusta. Manifestacija počinje od 18 sati kod Oficirskog doma, a organizatori najavljuju i kulturno-umetnički program, ali i “nakrpljen” budžet koji je dovoljan da nemaju dugove.

Pored revijalnog dela u kome će buregdžije predstavljati svoje proizvode, organizatori najavljuju i takmičarski deo u kome će se učestvovati pet pekara iz Niša i jedan iz Kruševca, kaže organizator Bratislav Vukadinović i dodaje da je nedovoljan broj prijavljenih takmičara razlog nedostatka majstora-pekara u Srbiji.

20. niške Dane bureka će, prema rečima organizatora obeležiti ukusi koje Nišlije do sada nisu imali prilike da probaju.

Biće različitih vrsti bureka, sa različitim nadevima, kao što su sir-slanina, zatim burek sa nadevom od pasulja i kobasice, piletinom, čija semenkama, integralni burek, kao i mnogi drugi nadevi - rekao je Bratislav Vukadinović.

Takođe, najavljeno je da će na manifestaciji moći da dođu i ljudi koji poste, jer će pekari od palminog ulja praviti posan burek i sukane pite.

Turski pekar Mehmet Oglu kada je iz Istanbula 1498. godine došao u Niš, recept bureka nam je doneo na poklon, pa zato i ovaj proizvod smatram niškim - rekao je Bratislav.

Biljana Stanojević iz Društva umetnika Svetionik koja je bila zadužena za kulturni program istakla je da su osmislili i program za decu koji će svakoga dana trajati od 19:30 do 20:30, a od 21 sat posetioce očekuju i muzički nastupi.

Prve večeri je Miroslav Stojanović Malac i Ivica Tasić. Malac je do sada objavio 70 CD-ova, a kompletni je autor svih 700 pesama. Hteli smo da spojimo sa željom da proslavimo tako veliku cifru - istakla je Biljana Stanojević.

Ona je najavila da će na danima bureka moći da vide mnoge muzičare Ivana Prokića, Crne Mambe, tamburaše i kao i program nekoliko kulturno umetničkih društava iz Niša i Doljevca.

Organizatori napominju da se Dani bureka organizuju uz podršku Grada Niša, opština Medijana i Palilula, kao i mnogih drugih sponzora, koji su im pomogli da, kako kažu, “nakrpe” budžet i ne uđu u dugove.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Božidar Adžija

    13:10 // 18. 8. 2023.

    Stara poslovica kaže: "Nikad ne jedi roštilj u Leskovcu za vreme Roštiljijade. Nikad ne jedi belmuž u Svrljigu za vreme Belmužijade i nikad ne jedi burek u Nišu za vreme Buregdžijade."

    Uz ovo bih dodao "I nikad ne jedi banicu u Beloj Palanci za vreme Banijade."

  • Tajanstveni Alan

    21:16 // 17. 8. 2023.

    Ce svira li Saita? Kad otvoris svaki niski frizider, on izilazi !

  • Pepsi

    19:01 // 17. 8. 2023.

    A što ne organizuju opet Stevica i Bata pekar?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: