Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:59, 16. 2. 2021.

| Društvo

Burne reakcije Nišlija koji vide seču stabala u centru kao betonizaciju grada

Autor:J. Adamović, T. TasićIzvor:Južne vesti

Šta kažu Nišlije na posečene jelke u centru grada?

Bilo je i suza građana jutros na prizor posečenog drveća u centru Niša, a mnogi su prilazili i fotografisali stabla koja leže na zemlji uz komentar da je tužno to što vide i da nadležne za to treba da bude sramota. Ipak, nadležni se nisu oglašavali, niti javljali novinarima, jer je zvanično danas neradni dan.

Rano jutros su radnici JKP Mediana počeli seču više stabala na Trgu kralja Milana, a mnogo Nišlija je burno reagovalo, posebno na društvenim mrežama gde većina kritikuje seču i kako su je nazvali - betonizaciju jednog od najzagađenijih gradova.

Anketa

Mnogi su upravo kritikovali to što je centar Niša ostao bez zelenila na državni praznik, kada je zvanično neradni dan i to pre 7 sati ujutru.

Već potvrđeno efikasna strategija - rano jutro, prazne ulice, robusna jaka skalamerija za seču, za sat vremena sve posečeno i očišćeno. Za godinu dana, sve što je u gradu bilo vredno, korisno, lepo, posečeno je bez pardona i bez milosti. A spavanje još traje - piše jedan Nišlija.

Seča drveća centar Niša, 16. februar 2021, slika6; foto: JV-T. Tasić Drveće više ne smeta ulazu u garažu; foto: JV-T.Tasić Starija Nišlijka jutros je izašla da vidi posečeno drveće, a sa novinarkom je razgovarala sa očima punih suza, jer kaže da joj je mnogo žao i da je očajna zbog prizora koji je pred njom.

Drveće koje je godinama tu, koje je simbol našeg grada, da ne pričamo o platanima koji imaju tu baš simboličku vrednost, jer su posađeni valjda posle Prvog svetskog rata. Sve je to mnogo teško, ali ne znam kad će ovaj narod da se osvesti. Razumem da je arhitekta predvideo da to bude kamen, ali grad bez drveća, meni je to van pameti. Tu sam i moja majka je rođena Nišlijka i deda. Otkad znam za sebe, znam za te platane i za jelkice i mnogo mi je teško, zaista. Oni koji dođu tu na vlast iz nkog drugo mesta, njima to možda nije bitno, a nama rođenim Nišlijama je i te kako bitno - napominje.

Seča drveća centar Niša, 16. februar 2021, slika7; foto: JV-T. Tasić Nadležni se ne oglašavaju; foto: JV-T.Tasić Mlađa Nišlijka takođe kaže da je to bilo drveće koje gleda od detinjstva i da to što se jutros desilo mogu da urade "samo ljudi koji nikad nisu živeli u ovom gradu i koji ga mrze i preziru".

Novinarka je osim radnika koji su čistili teren od seče i sakupljali drveće zatekla i građane koji su fotografisali oboreno drveće, a gotovo svi su imali samo komentar da je to "sramota" i "tuga".

Na društvenim mrežama takođe uglavnom kritike - da su nadležni rešili da i od Niša naprave beton, mnogo pitanja "kome i zašto smeta drveće", ali i razočarenja što je Niš postao najzagađeniji grad u Evropi i prvi po broju posečenih stabala. Seča drveća centar Niša, 16. februar 2021, slika2; foto: JV-T. Tasić Samo panjevi ostali; foto: JV-T.Tasić

Od Srbije se pravi jedan veliki parking - staneš i velikom brzinom odeš što dalje - jedan je od komentara.

Bilo je i nekoliko komentara građana koji smatraju da je seča tri jelke na Trgu opravdana - jer zaklanjaju pogled na nišku Tvrđavu. Ima i onih koji smatraju da je veći razlog ipak to što se od njih ne bi dobro videla svetleća i uskoro muzička fontana.

Takođe je jedan od komentara starijeg Nišlije da je ovo 21. vek i da on podržava promene, pa čak i ako one koje znače nestanak zelenila.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • N1SK1

    09:57 // 19. 2. 2021.

    @Anica K
    Sibaju kompleksi , a !?

  • TuRb●BOT

    09:51 // 19. 2. 2021.

    @Akcija
    Pa to mozda u tvoje selo uzmes lopatu i zasadis drvo gde hoces ! Ajde uzmi lopatu i zasadi u centru Nisa drvo pametnjakovicu !? Pricas...

    • reakcija

      15:17 // 19. 2. 2021.

      Nisi ti prike ni procitao a kamoli razumeo ali bitno da si uvredio,ali tako mogu i ja pa cu ti reci da ti nisi ni iz sela a ni iz grada nego da si se direktno sa banane spustio u centar i dosao do zakljucka da je centar grada jedino mesto gde se moze posaditi drvo i veruj mi nije tako.Drvo se moze posadditi i van centra da ti to objasnim ja,seljak sa sela!

  • Korenje

    18:02 // 18. 2. 2021.

    Drvece nije tu samo zbog lepote .. ima desetine razloga zasto nam je potrebno, tulipanima sa privrsenim kursovima menadzmentskih takozvanih fakulteta to nikada nece biti jasno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: