Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:01, 5. 9. 2019.

| Društvo

Burno i u školi “9. maj” - kriju se informacije, kasni izbor direktora, najavljene i tužbe

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
gimnazija 9. maj
I u niškoj Gimnaziji "9. maj" burno; foto: JV

Niška Gimnazija "9. maj" stala je u red onih sa problemima - kasni izbor direktora, vršilac dužnosti je profesorka Ana Veljković koja je ranije bila jedna od najglasnijih protiv izbora direktora "sa strane" u školi "Bora Stanković", a nedavno je sve kulminiralo kada je Školski odbor vanredno zasedao nakon što su, kažu, saznali da direktorka skriva informacije i da školi preti tužba.

Profesori ukazuju da je tokom skoro šestomesečnog mandata nove direktorke u niškoj Gimnaziji prilično burno, a poslednju situaciju nazivaju "skrivanjem informacija" od Školskog odbora.

Tek u ponedeljak, 2. septembra obavešteni su da je advokat jednog profesora podneo zahtev za povećanje nastavne norme još pre skoro dva meseca, a informacije su dotad, tvrde, skrivane od njih.

Predsednica u ponedeljak zakazuje hitnu sednicu, svi članovi se izjašnjavaju da nisu bili obavešteni. Niko nije objasnio zašto je to prikriveno tri puta, ni direktorka, zašto nije odgovoreno na zahtev advokata. Došlo je do opšte pometnje, pravnica i direktorka su napustile sednicu pre kraja, pa su se ljudi organizovali i uputili svim nadležnim institucijama obaveštenje o tome šta se dešavalo u školi, da su od njih skrivane bitne informacije i mole ih da reaguju - priča jedan od profesora.

Advokat Miloš Gligorijević potvrđuje da je u ime jednog profesora tražio povećanje nastavne norme od direktorke i Školskog odbora i to još 12. jula. Ni posle dodatnih zahteva odgovor nije dobio, pa je morao članove lično da obavesti o tome mejlom i upita ih zašto ne odgovaraju.

Zahtev sam podneo 12. jula, nakon toga sam dobio obaveštenje, ne od njih, već od sekretara, koji je dao neko svoje tumačenje zakona. Nakon toga sam opet odgovorio i ponovo se obratio i zahtevao da o tome odluče organi kojima sam se obratio, a ne sekretar škole. Od tada nisam dobio nikakvo obaveštenje, pa sam im se ponovo obratio 26. avgusta, ali i dalje nema odgovora. Onda sam morao putem mejlova da članovima lično uputim i prosledim sve te zahteve. Oni su se povodom toga sastali, bili su šokirani što nisu obavešteni - pojašnjava Gligorijević.

Ističe i da je školska godina već počela, a da problem profesora sa normom još nije rešen. Ipak, napominje da još nije tužio školu i nada se da neće morati, a uslov je da dobije zvaničan odgovor na svoj zahtev.


Direktorka: Tužiću Školski odbor

Još aktuelna direktorka Ana Veljković na ove optužbe odgovara - tužiću Školski odbor, jer je prekoračio ovlašćenja.

Poziva se na članove Zakona po kojima samo ona ima ovlašćenja da odlučuje o pravima, obavezama i odgovornostima zaposlenih. Zato kaže da će o njihovom nepoštovanju obavestiti Skupštinu grada. Najavljuje i druge tužbe.

Te dokumente ne razmatra Školski odbor, ona nisu smela da se razmatraju na toj sednici. Daćemo i prigovor na nenajavljen predlog dnevnog reda sednice, pri čemu strana lica ulaze na sednicu, što Zakonom nije moguće. Školski odbor krši zakon, ja upravo pišem tužbu, obaveštena je republička inspekcija, Školska uprava i biće obaveštena i Skupština jer se opstruira rad organa upravljanja ove škole - kaže Veljkovićeva.

Zašto to nije iznela na sednici i kao direktorka dva meseca nije odgovarala na zahtev advokata, kaže da je "odgovor pre par dana urađen, ali nije predat na adresu".

Inače, u danima kada se sve ovo dešava u niškoj Gimnaziji, zasedao je i Odbor za imenovanje, koji je juče smenio jednu od članica Školskog odbora iz redova lokalne samouprave Mariju Mladenović i na njeno mesto imenovao Aleksandru Kostadinović.


Ministarstvo kasni sa odlukom o izboru direktora

10. marta je preminuo dugogodišnji direktor najmlađe niške Gimnazije "9. maj" Nebojša Lekić. Zaposleni kažu da tada počinju i problemi. Svedoče da se još tada govorilo da će njegova zamena biti neko “sa strane”.

Zato su nadležnima poslali molbu sa 65 potpisa kojom su tražili da direktora zameni neko od zaposlenih u školi “9. maj”.

Ipak, početkom aprila nam se pojavljuje vršilac dužnosti direktora i to Ana Veljković - zaposlena u Gimnaziji “Bori Stanković” i jedan od prvoboraca da ne dođe kandidat sa strane u njihovu školu. Zamislite taj šok - priča jedan od zaposlenih koji je želeo da ostane anoniman.

Sumnjaju da je upravo cilj njenog postavljanja za v. d. direktora u drugoj školi pokušaj kompenzacije, da nakon konkursa dođe do direktorske pozicije.

Na pitanje zašto je pristala da vodi školu u kojoj nije bila zaposlena i to u jeku njene borbe upravo protiv toga u drugoj školi Ana Veljković je kratko odgovorila:

Verovatno zato što mi je očigledno izazov, izazovna je pozicija biti neko ko može da radi poslove i van nastave i oproba taj rad upravo u poslovima van nastave. A pri tome, operativnost i angažovanje koje zahteva ova pozicija su u skladu sa mojim načinom rada - kaže Veljkovićeva.

Njen šestomesečni mandat uskoro ističe. Konkurs za izbor novog direktora je sproveden i Veljkovićeva je dobila manju podršku i Nastavničkog veća i Školskog odbora od protivkandidata, profesora fizičkog u školi “9. maj” Dragoljuba Rajkovića.

Ipak, Ministarstvo prosvete već mesec dana kasni sa zvaničnom odlukom ko će biti novi direktor, jer i pored podrške zaposlenih, Rajković može da ostane bez direktorske fotelje. Upravo na to sumnjaju i zaposleni - da se kupuje vreme kako bi Veljkovićeva nastavila da bude direktor.

Novinari su Ministarstvu poslali pitanja zašto kasne sa odlukom i ko će biti novi direktor.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Roditelj

    14:22 // 11. 9. 2019.

    Šta radi inspekcija, šta radi tužilaštvo?! Bahatost v.d. nema granica. Pitajte je šta mulja sa eksurzijama, s kime pravi dilove? Samo stranački orijentisane razredne starešine mogu da idu na ekskurzije. Pitajte je šta je uradila i kako je podelila normu matematike, ko su razredni starešine prvoj godini. Stanje u skoli je katastrofalno

  • Razrednina deca

    20:27 // 10. 9. 2019.

    Mislili smo da je za vreme prethodnog direktora bilo rastrojstvo u radu, sada je očigledno da je on više drzao sve u svojim rukama, inače Ana je njegov partijski prijatelj.

  • Posmatrac

    16:20 // 10. 9. 2019.

    Sta radi gradska prosvetna inspekcija kako nam se ne bi desavale ovakve stvari po skolama jer radi nesto kad god sam odlazio tamo njih nema vrata zakljucana a kad pitas gde su sekretarica kaze da su na terenu dodjem kasnije njih opet nema na kom su to terenu po ceo dan!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: