Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:09, 15. 5. 2020.

| Društvo

CINS-ovo istraživanje o školovanju dece sa poteškoćama u učenju: Škola iz Niša svetli primer

Autor:CINSIzvor:CINS, Južne vesti
Učenje dete
Anketa pokazala da svaka sedma škola nije uopšte sprovodila IOP; ilustracija; foto: Flickr/wecometolearn

Na osnovu upitnika koji su popunjavali roditelje dece sa poteškoćama u učenju, novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) zaključili su da je tokom vanrednog stanja bilo mnogo problema u nastavi za njih. Ipak, kao svetli primer izdvojena je niška Škola za osnovno i srednje obrazovanje "Carica Jelena", nekada "14. oktobar".

Ova niška škola namenjena je učenicima sa smetnjama u razvoju, a majka jednog od njih Marija Gajić rekla je za CINS da je komunikacija sa školom odlična i da nije osetila da je njen sin Mateja popustio sa nastavom. Kaže da im učiteljica Biljana svakog ponedeljka lično dostavlja zadatke za celu nedelju, a da joj urađene vraćaju putem Vibera.

Zadatke koje dobije od učiteljice odradimo zajedno, tu sam da mu pomognem, tako da znam da je napredovao - ispričala je Gajićeva.

Učenici sa poteškoćama u učenju školuju se ili u specijalnim školama ili u redovnim, ali po individualnom obrazovnom planu (IOP-u). Zahtev Ministarstva prosvete bio je da se tokom vanrednog stanja organizuje i nastava po IOP-u.

Ipak, anketa koju je sproveo CINS i koju je popunilo 100 roditelja i staratelja, mahom iz Niša, Novog Sada i Beograda, pokazala da u svakoj sedmoj školi uopšte nije bilo nastave specijalno izrađene za njih, a bez jasnog obrazloženja.

11 roditelja reklo je da su im zadatke slali samo pojedini nastavnici, dok je 57 od njih 73 čija su deca nastavila da se školuju prema IOP-u navelo da je bilo problema u realizaciji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nastavnik

    16:55 // 15. 5. 2020.

    Za tu decu inače i nema nastave u redovnim školama osim na papiru jer je inkluzija loše zamišljena. Imam nekoliko kolega nastavnika koji imaju autističnu decu i njihova deca idu u specijalne škole gde će iz njih defektolozi izvući maksimum. U redovnoj školi neće razviti veštine koje bi inače mogli ako rade sa osobama školovanim za rad sa njima, bar ne u ovim uslovima koje propisuje ministarstvo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: