Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:07, 21. 6. 2020.

| Društvo

CRTA: Izlaznost na parlamentarnim izborima u Srbiji do 16 sati oko 35 %

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
izbori 2020
Manja izlaznost nego 2016. godine; foto: Matija Gačić

Svoje izborno pravo na parlamentarnim izborima u Srbiji do 16 sati iskoristilo je 34,6 % građana Srbije, saopštila je Posmatračka misija CRTA. U poređenju sa parlamentarnim izborima održanim 2016. godine, u 5 najvećih gradova na jugu izlaznost do 14 sati je ove godine uglavnom manja.

Posmatračka misija CRTA navodi da je oko 35 % birača glasalo na parlamentarnim izborima u Srbiji do 16 sati, a da je u odnosu na one koji su održani 2016. izlaznost ove godine manja za 5 %.

Posmatrači su raspoređeni na slučajnom i reprezentativnom uzorku od 500 biračkih mesta, navodi CRTA, što omogućava izveštavanje o toku izbora, poštovanju zakona i izbornih procedura na svim biračkim mestima u Srbiji.


izbori statistika Poređenje izlaznosti; foto: JV U Nišu je do 14 sati glasalo 24 % birača, dok je u istom periodu pre 4 godine izlaznost bila 27 %, dok je u Leskovcu 2 % manje ljudi izašlo na birališta ove nego 2016. godine, a u Prokuplju za toliko procenata više.

U Pirotu je pre 4 godine na izbore izašlo 34 % građana, a ove 20 % manje, dok je najveća razlika u izlaznosti zabeležena u Vranju, gde je do 13 sati pravo glasala ove godine iskoristilo 24 % Vranjanaca, a pre 4 godine do 14 sati glasalo je 33 % njih.

U Srbiji je na parlamentarnim izborima do 15 sati na glasanje izašlo ukupno 30,8 % birača saopštila je Posmatračka misija CRTE.

Ozbiljne neregularnosti zabeležene su na 4,6 % biračkih mesta, a uglavnom se odnose na to što nije utvrđivan identitet birača, nisu korišćene UV lampe i bilo je paralelnih spiskova o izašlim biračima. Navode da su zableženi i slučajevi nepoštovanja procedure prilikom glasanja van biračkog mesta.

S obzirom da je zbog pandemije korona virusa produžen rok za prijavljivanje birača da glasaju van biračkog mesta te da se očekuje veći broj birača koji će iskoristiti svoje biračko pravo na ovakav način glasaju, Crta po prvi put prati i ovaj vid glasanja uz pomoć posebno obučenih timova - dodaju.

Posmatrači CRTE zabeležili su dva slučaja "bugarskog voza" koja su prijavljena policiji u Zrenjaninu i Požarevcu.

Od 8.433 biračka mesta na 71 % članovi biračkih odbora koriste zaštitnu opremu, a na 25 % maske i rukavice nose sporadično.

Maske birači koriste na 53 odsto biračkih mesta a na 44 odsto sporadično - navodi CRTA.

Sve o izborima na jugu Srbije čitajte ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    17:30 // 21. 6. 2020.

    Ništa strašno navikli smo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: