Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:35, 3. 4. 2022.

| Društvo

CRTA: Za glasanje nije potreban poziv, dovoljna lična karta ili pasoš

Autor:M. M. K.Izvor:Južne vesti, CRTA
glasačka kutija
CRTA objašnjava pravila tokom izbora; foto: Vanja Keser

Bez obzira da li su dobili poziv za glasanje ili ne, svi punoletni građani Srbije mogu ostvariti svoje pravo da biraju ko će ih predstavljati naredne četiri godine. Oni koji poziv nemaju, kao i oni koji imaju, moraju da ponesu ličnu kartu ili pasoš. Detaljna upustva o tome pravima građana tokom izbora i šta sve nije dozvoljeno, objavila je CRTA.

vazecinevazeci-listici-aktuelno Važeći i nevažeći listići; Foto: CRTAIz CRTE podsećaju da postoje jasna pravila koja se odnose na organizaciju procesa glasanja i koja moraju da poštuju birački odbori i i birači. Glasanje traje do 20 sati, a svima onima koji se u tom trenutku zateknu na biračkom mestu ili ispred, glasanje mora biti dozvoljeno.

Važeći glasački listić je onaj koji je popunjen tako da se sa sigurnošću može zaključiti za koga je birač glasao. Iz CRTE objašnjavaju i koji sve listići moraju biti uvaženi:

  • ako je birač zaokružio ili podvukao ime i prezime samo jednog kandidata
  • ako je birač zaokružio ili podvukao naziv ili deo naziva samo jedne izborne liste
  • ako je birač zaokružio ili podvukao i redni broj ispred naziva izborne liste i naziv te izborne liste i ime i prezime prvog kandidata na toj izbornoj listi
  • ako je birač zaokružio ili podvukao ime jednog nosioca izborne liste
  • ako je birač zaokružio ili podvukao i ime jednog nosioca izborne liste i ime i prezime prvog kandidata na toj izbornoj listi
  • ako je birač na listiću precrtao jedan ili više rednih brojeva odnosno jedan ili više naziva izbornih lista, a zaokružio redni broj ispred imena i prezimena kandidata ili liste CRTA Ko sve može da glasa? Foto: CRTA

Mesto glasanja građani mogu da provere kod Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na dan izbora, pozivom na brojeve telefona 011/2641-497, 011/2686-808, 011/3643-990 i 011/3643-991 u periodu od 7 do 20 časova, navode na sajtu Ministartva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: