Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:31, 15. 12. 2020.

| Društvo

Čačani pobedili na niškom "Hakatonu" - sistemom nagrađivanja do zdravije životne sredine

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Programiranje
Nagrade vaučeri za kupovinu opreme; foto: flickr/hackNY.org

Sa idejom platforme koja povezuje društveno odgovorne kompanije i ekološki savesne pojedince, koja putem sistema nagrađivanja, podstiče odgovorno ponašanje pojedinaca, studenti četvrte godine Fakulteta tehničkih nauka u Čačku osvojili su prvu nagradu na onlajn nadmetanju na temu održivog razvoja pod nazivom “Tvoj kod za bolji svet”.

Na takmičenju je učestvovalo pet ekipa, koje su na raspolaganju imale 42 sata da dođu do digitalnog rešenja na zadatu temu, a tema takmičenja odnosila se na ciljeve održivog razvoja, sa fokusom na ekologiju - čista voda i sanitarni uslovi, dostupna i obnovljiva energija, održivi gradovi i zajednice, odgovorna potrošnja i proizvodnja, akcija za klimu, život pod vodom i život na zemlji.

Svi timovi su pokazali zavidno znanje iz oblasti računarstva i programiranja, kao i visoku svest o problemima zagađenja životne sredine. Njihov entuzijazam je zaista dragocen i sve aplikacije predstavljaju jedinstvena rešenja, koja imaju za cilj da svet učine boljim mestom za život. Žiri je morao da donese tešku odluku, ali su, na osnovu unapred određenih kriterijuma proglasili pobednike hakatona - kažu organizatori.

Online "hakaton" za studente i mlade programere, organizovala je kompanija Better Collective Niš, a prva nagrada otišla je u Čačak.

Tim Rick’s Solutions, koji čine studenti četvrte godine Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, osmislili su platformu "EcoRick" koja putem sistema nagrađivanja, podstiče odgovorno ponašanje pojedinaca.

Ona omogućava korisniku da se registruje i da, kada učini ekološki odgovornu akciju, dobije određen broj poena, koji može iskoristiti za popust ili kupovinu kod partnerskih, društveno odgovornih kompanija. Pod akcijama koje bi želeli da motivišu podrazumevaju učestvovanje na ekološkim događajima, reciklažu u pametnim kantama, proizvodnju energije na solarnim panelima i slično. Platforma, takođe, ima sistem za praćenje prikupljenih i potrošenih poena, kao i newsletter - kažu organizatori.

Druga nagrada pripala je ekipi Three and a half men, sa Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji su napravili aplikaciju koja posreduje u anonimnom prijavljivanju ekoloških problema nadležnim institucijama - "Ne budi nem - pošalji nadležnima spem".

Aplikacija funkcioniše na taj način što korisnik odredi lokaciju na kojoj se događa određeni ekološki problem, unese podatak o kojoj se vrsti problema radi (zagađenje vazduha/vode/zemljišta), a aplikacija mu na osnovu unetih paramatara daje predlog i mejl adresa nadležnih institucija kojima može da pošalje generisani anonimni mejl - ideja je sdudenata beogradskog fakulteta.

Treća nagrada ostala je u Nišu - tim ecoNET koji čine apsolventi Elektronskog fakulteta u Nišu osvojio je za aplikaciju sa istim nazivom, a njihova aplikacija namenjena je podizanju svesti o tome kako zagađenje utiče na okolinu, koje je u Nišu više nego izraženo, naročito u zimskim danima.

Na osnovu unetih parametara zagađenja, menja se izgled ekosistema na koji zagađenje utiče. Ova aplikacija vam omogućava da uđete u problem putem VR tehnologije, ali se može koristiti i bez naočara za virtuelnu realnost, odnosno i u 2D okruženju - ideja je Nišlija.

Pobednici su dobili vaučeri za kupovinu tehnike u vrednosti od 1.000, 700 i 300 evra.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: