Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:36, 26. 1. 2020.

| Društvo

Cakić: Savetnik na projektu za LED osvetljenje u Leskovcu lažirao podatke

Autor:B. StamenkovićIzvor:Južne vesti
lampioni
Zasad ništa od novih svetiljki; foto: Vanja Keser

Izabrani savetnik na projektu javno-privatnog partnerstva za zamenu sijalica u Leskovcu, koji je trebalo da uradi begradska firma Keep Light, imao je firmu u mirovanju, te se nije ni mogao javiti na tender, kaže opoziconi odbornik Nebojša Cakić. Firma je i lažirala podatke o poslovanju, te je celokupan tender nezakonit. Predlog ugovora sa Keep Light-om je pred samo zasedanje lokalnog Parlamenta povučen, a Cakić kaže da su “spasili novac svih građana”.

Ukazivanja opozicionara i novinara da je tender za zamenu uličnih svetiljki u Leskovcu sporan, potvrđena je i na sednici Skupštini, kada je predlog ugovora sa Keep Light-om povučen sa dnevnog reda.

Kako je tada obrazložio gradonačelnik Goran Cvetanović, sporan je bio izbor savetnika na ovom projektu. Ipak, odbornik Cakić kaže da izbor ne samo da je sporan, već je u potpunosti nezakonit jer čovek koji se javio na tender, to po zakonu nije smeo da uradi.

Prva stvar koja je morala da bude urađena u skladu sa zakonom, nakon odluke da se pristupi projektu, bila je da se izabere savetnik za sprovođenje javno-privatnog partnerstva. U tom delu se javila jedna firma, odnosno preduzetnik Stefan Stipanović. Sporno je što u trenutku izbora njegova firma bila u stanju mirovanja - kaže Cakić.

U pitanju je firma S-Energize iz Temerina osnovana 2016. godine, a jedini zaposleni u tom preduzeću je upravo Stipanović. Ipak, kako kaže Cakić, pravni zastupnik i osoba koja je i dolazila na pregovore u Leskovac je Stipanovićev otac Zoran. sds leskovac Cakić zadovoljan povlačenjem predloga ugovora, foto: I. S.

Osoba koja se pojavljuje u pravnom prometu je otac vlasnika temerinske firme Zoran Stipanović, koji je i izabran za stručnog konsultanta. Međutim, iz njegove biografije možemo videti da je dosta podataka lažirano - Visoku poslovnu školu strukovnih studija Novi Sad završio je 1996. godine, iako u tom trenutku visoke škole nisu postojale. Dalje, iz njegovog radnog iskustva se vidi da nema nikakve veze sa osvetljenjem, što je jedan od uslova konkursa, osim ako mu se ne računa rad u auto-električarskoj radnji, kladionici, ugostiteljskim objektima - nabraja Cakić.

Sve vreme dok je sprovođena naša javna nabavka, kaže on, pravno lice bilo je u mirovanju i nije smelo da se pojavljuje ni u kakvom pravnom prometu, pri čemu su predstvanici firme potpisali izjavu o ispunjenosti uslova pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, što je apsurd.

Dodaje je i da od 24 projekta sprovedena u Srbiji, u 22 se pojavljuje isti savetnik, a posao je realizovan na sličan način - protivzakonito.

Smatram da je ovo tragedija institucija u Srbiji, jer niko u svim tim gradovima nije video ono što je lako vidljivo. Ostavljam mogućnost da su neki videli, ali nisu smeli to da kažu - kaže Cakić.

Ukoliko Grad i dalje želi da menja javnu rasvetu, prema Cakićevom mišljenju, moraće celokupan postupak da sprovede ispočetka.

Dodaje i da je zadovoljan povlačenjem predloga sa dnevnog preda prethodne sednice Skupštine, jer je sprečena zloupotreba novca svih građana Leskovca.

Podsetimo, predlog ugovora sa beogradskom firmom Keep Light povučen je par dana pred samo zasedanje lokalnog Parlamenta.

U postupku javne nabavke za rekonstrukciju javnog osvetljenja javila se samo beogradska firma Keep Light koja se povezuje sa Srpskom naprednom strankom, a dokumentacija je u postupku menjana 3 puta, zbog čega su opozicionari i sumnjali u zakonitost postupka.

Novinari portala Pištaljka još 2016. godine su skrenuli pažnju na sumnjivu javnu nabavku za dekoraciju Beograda na kojoj je posao dobila firma Keep light. Međutim, ova firma je naročito dospela u žižu javnosti kada su novinari ovog portala otkrili da je beogradska novogodišnja jelka za 2017. godinu plaćena čak 83.000 evra i da je u centru grada postavljena pre završetka tendera.

Istraživanje BIRN-a pokazalo je da su od 24 ugovora za javnu rasvetu 22 dobile 4 firme i njihovi partneri, a u većini slučajeva tu je i Keep light. Ove firme su zasad obezbedile sebi oko 50 miliona evra iz lokalnih budžeta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Shiki

    15:47 // 26. 1. 2020.

    To što je pravni savetnik u trenutku javne nabavke svoju firmu držao u stanju mirovanja i što je o tome lažirao podatke jeste pravno "neispravno" i zbog toga će isti i da odgovara, bez sumnje... Ali to ne dovodi u pitanje statističke podatke i proračune, kao ni uštedu koju će grad da ostvari ugradnjom led rasvete...

    • Victor Belicoff

      07:18 // 27. 1. 2020.

      Ali za koje pare? Po SNS'u je recimo sasvim normalno uloziti 200 miliona € u firmu koja ima godišnji "promet" od max 2 miliona € ( i to promet a ne cist profit). Jos ako je vlasnik te firme (citaj televizija i kablovska) clan odbora SNS'a u Nisu tim bolje. Znaci vise od 100 godina je potrebno da bi se investicija isplatila i to ako svaki dinar racunamo kao profit bez rashoda. Isti slucaj i u LE!

    • Srbin

      08:04 // 27. 1. 2020.

      O koliki i kakvim se uštedama radi vidi se iz beogradske novogodišnji rasvete, pogotovo se vidi sa jelke od 83.000 evra. Narodne neprijatelje štite samo banditi i lopovi koji su sami gori od istih.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: