Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:50, 11. 10. 2017.

| Društvo

Carstvo paprike nadomak Leskovca

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
lokošnica---naslovna---foto---vanja-keser
Čak i napuptene kuće okićene su paprikama; foto: Vanja Keser

Ljute, slatke, krupnije, ali i one sitnije, crvene paprike, takozvane nizače, prekrivaju fasade kuća sela Donja Lokošnica koje se prostire na brdu nedaleko od Leskovca. Meštani kažu da je njihova paprika jedinstvena po tome što ne uspeva nigde drugde i po tome što je seme koje koriste staro više od 5 vekova, a čak joj pripisuju i lekovita svojstva.

lokošnica-2---foto---vanja-keser Rumene ulice; foto: Vanja KeserNa četrnaest kilometara severoistočno od Leskovca, na desnoj obali Južne Morave, uzdiže se naizgled obično južnjačko selo. Međutim, čim se stupi na prašnjave i strme seoske ulice, vidi se da je Donja Loškonica zaista jedinstveno mesto, jer su gotovo sve kuće, ograde, pa čak i prozori i krovovi, okićeni crvenim paprikama.

Svih 300 domaćinstava u Donjoj Lokošnici bave se proizvodnjom paprike koja se uglavnom koristi kao začin, ali i za punjenje. Princip je jednostavan, kažu meštani. Sadi se početkom maja, bere krajem avgusta, suši se, pa se prodaje i to najviše u periodu od novembra do Božića, kada je najveći broj slava. I sve to zahvaljujući semenu, koje opstaje još od doba Otomanskog carstva.

hranislav-ilic---foto---stefan-markovic Hranislav Ilić je jedan od mnogih koji žive od uzgoja paprike; foto: S. M.I u kući porodice Ilić je tako. Čitavo dvorište se crveni od nanizanih paprika koje se na blagom vetru suše po zidovima.

Domaćin kuće Hranislav Ilić kaže da “od kako postoji porodica Ilić, postoji i njihova paprika”, a to je, dodaje, nekih 400 godina. Isto seme, kaže, koriste i danas.

I moji roditelji su je uzgajali i babe i dede, ma svi. Od kako postoji familija, uzgaja se paprika. Nekih 400 godina. To je to seme koje se koristi i danas. Mi istresemo semenke iz ovih naših niza i opet ga zasadimo. Ništa se ne mućka, ne prska i ne modifikuje - kaže Hranislav.

dete Ima li Donja Lokošnica mogućnost za turističko razvijanje?; foto: Vanja KesrNjegova supruga Suzana dodaje da se lokošničke authtone paprike ne mogu pronaći nigde više, sem naravno na pijaci, ali ne zbog toga što oni sebično skrivaju seme, već zbog toga što, kako kaže, nigde ne uspevaju.

Ne znam zbog čega, ali tako je. Čak smo i u okolna sela davali seme, ali se nije primilo. A čak se paprike negde i ne suši dobro kao kod nas. Skape se. Možda je i zbog vetrova, ko će ga znati - priča ona.

Suzana dodaje da će ova godina biti berićetna, jer je bilo dosta sunca, što “prija paprikama".


Dan kada se slavi paprika

njiva---foto---vanja-keser Lokošnička paprika je, kažu meštani, lekovita; foto: Vanja KeserSvake godine 21. septembra u Donjoj Lokošnici se proslavlja “Dan paprike”. Tada se po čitavom selu postavljaju tezge na kojima se izlaže ovo povrće, kao i proizvodi od njega. Folk muzika praćena plastičnim sintajzerskim zvucima trešti na sve strane, a tu su i strani privrednici koji bi da sarađuju sa meštanima.

Glavna tačka u “Danu paprike”, kažu meštani, svakako je takmičenje u brzom nizanju.

Naš zet je pobedio pre dve godine. Više se ne takmiči da pusti i drugi da pobede. Ali on je najbrži u selu - tvrdi Suzana.

Ove godine najbržih ruku bila je Jovana Krstić iz ovog sela.

paprike---foto---stefan-markovic Lokoščani koriste seme staro više od 5 vekova; foto: S. M.Hranislav kaže da Donju Lokošnicu posećuju i turisti, ali u selu ne prepoznaje turistički potencijal, jer suštinski, sem paprika nema šta da se vidi, a i nezgodan je položaj sela.

Eto, skoro su bili Italijani. Ali ne može tu sad nešto turistički da se razvija. Mi smo malo zaturno selo, što se kaže. Nismo u prolazu - rekao je Hranislav.

Pored toga, dodaje on, nema ni prostora gde bi stranci mogli da odsednu.


Lokošnička paprika kao lek nizanje Žteljima Donje Lokošnice ruke su žuljave i crvene od paprika; foto: S. M.

Hranislav kaže da se za lokošničku papriku čulo i do Amerike, gde se jedan čovek izlečio upravo melemom sačinjenom od nje.

Pravili su neki melem od ljute paprike. Čovek nije bio pokretan. Oni su mu taj melem mazali na zglobove i on je prohodao - kaže Hranislav.

I drugi su se stranci, dodaje Hranislav, interesovali za veliki otkup lokošničke paprike, koja bi se koristila u medicinske svrhe, ali, kako kaže, dosad još nije "pao" pravi dogovor.

Ovaj tekst nastao je uz podršku Grada Leskovca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera

    18:43 // 11. 10. 2017.

    Tasta mi iz Lokosnice. Strava mesto.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: