Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 3. 8. 2020.

| Društvo

Čečen: Vučić stoji iza spiska Uprave za sprečavanje pranja para

Autor:Lj. F. Izvor:Fonet

Da je stvar za spiskom od 57 pojedinaca, medija i organizacija civilnog društva čije podatke od banaka traži Uprave za sprečavanje pranja para, vrlo ozbiljna, naročito pravno i da iza tog spiska stoji predsednik države Aleksandar Vučić, smatra direktor Centra za istraživačko novinarstvo Branko Čečen. On je u intevjuu Fonetu rekao da postoji mogućnost da je ovo prvi korak ka uvođenju zakona, poput onog u Rusiji, koji je ukinuo sve organizacije koje dobijaju novac iz inostranstva.

Na spisku se nalazi i CINS kao i sam njen direktor, a Čečen kaže da nije preterano iznenađen što se nalaze na spisku, ali da je zapanjujuće da je izabran baš taj mehanizam provere.

Po njemu je stvar pravno ozbiljna, ali ozbiljna i sa strane posla kojim se godinama bavi.

Recimo probajte da uđete u Ameriku ili da dobijete neki grant dok ste pod istragom za finansiranje terorizma ili zbog pranja novca. Nakon godina borbe protiv korupcije, pranja novca i finansiranja terorizma, vaša rođena država koja očigledno pere novac upravo nas koji se borimo protiv toga istražuje - kaže Čečen.

Iza spiska sigurno ne stoji vršilac dužnosti direktora Uprave za kontrolu novca, smatra direktor CINS-a, a po njegovom ubeđenju jasno je da iza njega stoji predsednik države. kvaka Foto: Fonet

On je stvorio sistem u kome ne sme da se trepne bez njegovog odobrenja. Predsedavajući tog tela je Nebojša Stefanović, ali opet jasno je ko povlači konce. Šareni balon o balkanskom ekonomskom tigru i Srbiji gde se lepo živi je daleko od zemlje i realnosti, da svaka mala rupica može da bude veoma opasna i da može da prsne. On hoće da se pobrine za ljude koji prave te rupice - kaže direktor CINS-a.

On dodaje da je spisak još jedan od dokaza da Srbije više nije demokratska zemlja i kaže da mu nije jasno kako Evropska unija podržava aktuelni režim. Vlast ne može da ih uplaši, ali može da ih spreči da rade, objašnjava Čečen.

Postojao je trenutak kada je vlast puštala probne balone o mogučnosti da se uvede zakon sličan onome u Rusiji po kome sve organizacije koje primaju novac iz inostranstva imati status stranog agenta. Rusija je ukinula sve te organizacije, one ne mogu da rade, a neki su završili i u zatvoru. Ovo može da bude pretkorak. Izgleda kao pripremanje javnosti za neki sledeći korak, neku akciju - kaže Čečen.

Po njemu je vlast već donela više različitih zakona koji su legalizovali njihovo kriminalno ponašanje, da bi se uskladila njihova ranija praksa, a kako kaže predsednik Srbije svakog jutra kad se probudi, po istraživanju eksperata koji se bave ustavnim pravom, prekrši 44 % Ustava.

Smatra da su provere u redu ako ima razloga, ali da se ovako samo troši vreme, energija i novac. Poručuje da je ljubav između organizovanog kriminala i ove vlasti nezabeležena u Evropi.

Šta je sve Čečen rekao Danici Vučenić možete pogledati u emisiji Kvaka 23.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Čudesni dribling

    11:33 // 3. 8. 2020.

    To ne može niko da predvidi jer se od zdrave pameti to ne očekuje.

  • Otpor

    09:17 // 3. 8. 2020.

    Da stane iza...Bese "bati" neko ukrao licnu kartu i otvrio firmu i napravio par mil eura pa nestao??

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: