Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:49, 3. 7. 2013.

| Društvo

Čekaj me kod “Randesa” ili “Foruma”

Autor:S. Janačković i M. MicićIzvor:Južne vesti
Forum

Ako sa Nišlijom želite da ugovorite susret velika je šansa će vas čekati kod konja, Suda, Pozorišta, sata ili “Gricka”, ali može predložiti i da se nađete kod davno zatvorenih lokala - “Randesa”, “Alan Forda” ili “Bankera”.

Neka od ovih “kultnih” mesta ne postoje duže od decenije ili su potpuno promenila namenu.

Međutim, u sećanjima i govoru Nišlija na mestu gde je današnji Tržni centar “Forum” ostao je jedan od prvih kafića otvorenih u centru grada. “Randes” je oko decenije bio omiljeno mesto Nišlija i skoro toliko ne postoji. Ipak, Nišlije često traže od taksiste vožnju do Randesa i svaki će ga naći bez problema. Alan Ford Kod "Alan Forda"

Par godina pre “Randesa”, Nišlije su se okupljale u kafiću “Alan Ford”. Tamo “se čekaju” i danas iako je na ovom mestu poslastičara. 

Ima i onih koji će otići i korak dalje, pa će vas čekati kod kultnog “starog” Tramvaja koji je kao jedan od prvih lokala u Dušanovoj ulici otvoren još 1985. godine. Več 10 godina kasnije srušena je zgrada u kojoj se nalazio, drugi je 1993. otvoren u “Kalči”, a treći, jedini koji još radi, već 12 godina nalazi se u Obrenovićevoj.

Na pitanje gde je bio stari “Tramvaj” Nišlije će verovatno odgovoriti da je preko puta “Imidža”. Oni koji dolaze iz drugiih gradova ovaj kafić lako će pronaći, ali ako se desi da predloženo mesto sastanka budu “Brod”, “Time” ili “As” može doći do problema jer ni ovih kafića već godinama nema. 

Početkom 90-ih godina, u vreme kada je inostrane proizvode bilo nemoguće naći u niškim samoposlugama, Palilulu je “krasio” "Francuski restoran" u kome su se, pored ostalog, mogle naći luksuzne bombonjere i čokolade. Restorana koji će mnogi pamtiti po prvim francuskim sendvičima nema već godinama. Na njegovom mestu danas je apoteka, ali ga se Palilulci još dobro sećaju. Image

I danas od Nišlije možete čuti da iz autobusa koji prolazi kroz Ulicu Stefana Prvovenčanog treba da siđete kod “Kralja”, iako je nekad omiljena niška picerija davno zatvorena, a stanica sada nosi naziv po “crvenom soliteru”.

Osim kafića, restorana i picerija, kao često mesto sastanka održao se i “Papi”, butik muške odeće koji je do pre petnaestak godina postojao u nekadašnjoj Pobedinoj ulici preko puta “Kalče”, u čijem se lokalu danas nalazi banka.

Može se desiti i da vas Nišlije, umesto u Niški kulturni centar, upute u “Banker klub”, prvu “sokoteku” u gradu, jedino mesto gde su devedesetih godina bile organizovane žurke i za osnovce.

Umesto u Ulicu generala Tranijea, Nišlije vas mogu poslati u “hipi dolinu”.

A danas, mlade generacije svoje drugove čekaju kod “Telenora”, “Šabana”, kafića “Lagano”, “Meka” ili “Foruma”.  

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Igor

    23:13 // 7. 4. 2021.

    Zaboravili ste da dodate
    Ajde da se nadjemo na bulevaru kod "Sata" :)

  • Стари Чика

    13:03 // 15. 7. 2013.

    Мајмунско острво, степениште којим се улази у Пошту из Вождове, преко пута Хотела Ниш. Ми(56.)смо их тако звали јер су их запосели старији,листом дијаболе. Сада су неки од угледни политичари.Хаха

  • zika cobrnjak

    09:40 // 15. 7. 2013.

    ce li se najdemo u "GRKINJU"na djuvec.~ u Dusanovu ulicu kude curciju..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: