Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:08, 25. 5. 2021.

| Društvo

Čekajući drugu dozu vakcine Sputnjik V građani zabrinuti zbog zdravlja i putovanja

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti
vakcinacija
U Nišu i dalje nema ruske vakcine; foto: A. Kostić

Više od deset dana građani koji su primili Sputnjik V, poznatiji kao ruska vakcina čija je proizvodnja nedavno krenula i u Srbiji, drugu dozu i dalje čekaju. Iako su iz Instituta naglasili da odlaganje ove vakcine ne remeti imunitet i zaštitu, zabrinuti su da će ukoliko na vreme ne budu kompletno vakcinisani morati da plaćaju PCR test o svom trošku, jer je za odlazak u inostranstvo potrebno da prođe dve nedelje od druge doze. Kada će vakcina stići u Niš ne odgovaraju ni iz Batuta ni iz Ministarstva zdravlja.

Iako je više puta naglašavano da ima svih vakcina i da su druge doze svih proizvođača obezbeđene za one koji su se vakcinisali, veliki broj Nišlija čeka na drugu dozu Sputnjik V. Iz Instituta za javno zdravlje Niš navode da je njima još prošle nedelje rečeno da stiže uskoro, ali novih doza nema.

Iz Batuta i Ministarstva zdravlja, ne odgovaraju na mejlove i pozive novinara i pitanja građana kada će vakcina stići u Niš.

Zabrinuta sam jer svakog dana dobijam informaciju da će biti sutra. Zanima me da li će građani koji su planirali odmor početkom juna zbog nečije nemarnosti morati da plate PCR test, jer je potrebno da prođe dve nedelje od dobijanja druge doze - navodi sagovornica.

Iz Instituta za javno zdravlje ranije su naglasili da odlaganje druge doze ne treba da brine građane, jer se kompletna imunizacija ovom vakcinom može odložiti i nekoliko nedelja. Ipak, na pitanje da li će predložiti da građani koji čekaju ne svojom krivicom dobiiju besplatno PCR testiranje, navode na nisu nadležni jer su oni zaduženi samo za distribuciju.

Pitanja o eventualnoj nadoknadi troškova za one koji su dobili prvu dozu ruske vakcine kao i kada će stići u Niš uputili smo Batutu i Ministarstvu zdravlja, ali do objavljivanja teksta odgovori nisu stigli.

Podsetimo, ruske vakcine u Nišu nema od 13. maja, prema navodima Instituta za javno zdravlje Niš. Dok ne budu kompletno imunizovani, oni koji žele da putuju moraće da plate PCR test koji košta 9. 000 dinara.

Iako zvaničnih potvrda nema, ima tumačenja da će građani drugu dozu dobiti onda kada budu spremne prve vakcine čija je proizvodnja počela u Torlaku. Prema ranijim najavama, u Torlaku je od 20. maja krenula puna proizvodnja Sputnjik V vakcine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    21:48 // 25. 5. 2021.

    Braca rusi. Od 19. veka preko nasa ledja se prepucavaju sa englezima. A mi glupi i posle 200 godina i dalje mislimo da nas oni vole

  • Km km

    18:57 // 25. 5. 2021.

    Dokaz da Srbe za.... ole ole za zdravlje. Oni su zabrinuti što ne mogu da putuju

  • Stiže vazduPLOHovom!

    17:53 // 25. 5. 2021.

    Sega-mega struĆnjaci utvrdili da je revakcina nepotrebna! A ti, narode, radi šta ti kažu! Treba obavestiti javnost tj. ,,graDZanstvo" posle ovog skandala koliko je umrlih, jer nisu primili revakcinu! napreDNO

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: