Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:11, 25. 5. 2023.

| Društvo

Cene udžbenika za osnovnu školu i preko 17.000 dinara - skuplji udžbenici češći izbor škola

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
deca djaci KOSTA
Počele pripreme za narednu školsku godinu; Ilustracija; foto: A. Kostić

Kraj školske godine za roditelje znači i početak pripreme za narednu jer već moraju da krenu sa uplatama za udžbenike za sledeći razred. Iz godine u godinu, to je kako kažu, novi udar na njihov džep jer iako se nadaju da će cene udžbenika početi da padaju svake godine ih iznenade. Za pojedine razrede, cene idu i preko 17.000 dinara, dok roditelji prvaka za početak školovanja moraju da izdvoje preko 10.000 dinara samo za udžbenike. Na primer, knjige za peti razred su od 4.000 preko Fondacije Kavčić do 12.000 dinara kod stranih izdavača koje škole češće odaberu.

Među izdavačima koji se nalaze na listi kataloga udžbenika Ministarstva prosvete dominiraju strani izdavači, zatim su tu privatne izdavačke kuće, ali i domaći Zavod za udžbenike. Upravo udžbenike stranih izdavača, kako kažu roditelji, najčešće kupuju.

Od njih se u katalogu najćešće pojavljuju nemački Klet i slovenački Bigz, ali i Novi logos i Freska. Prema podacima iz APR-a osnivač Novog logasa je hrvatski Klet, a Freska je deo grupacije Klet Beograd. Sve firme su na istoj adresi u Beogradu i njihov direktor je isti - Gordana Knežević Orilć.

tabela, knjige Roditelji uporedili cene; foto: čitalac Od privatnih izdavača u katalozima najčešće pojavljuju udžbenici izdavačkih kuća Eduka i Vulkan.

I udžbenici izdavača Nova škola, odnosno Fondacije Alek Kavčić, za koje roditelji koji su se javili redakciji kažu da su zainteresovani, ali da ne nailaze na razumevanje od strane škole. Jedna majka radila je analizu cena, koja pokazuje da su udžbenici Fondacije Alek Kavčić dosta jeftiniji u odnosu na strane izdavače.

Pojedini profesori izborili su se za jeftinije udžbenike, a učitelj Osnovne škole “Učitelj Tasa” Dejan Petrović više puta je isticao da su udžbenici Fondacije kvalitetni i da njihova cena rasterećuje kućni budžet roditelja.


Šta kažu roditelji?

Novac, pare Roditelji smatraju da cene moraju da budu prilagođene njihovoj kupovnoj moći; foto: JV / Ljubica Jocić Roditelji koji su već krenuli sa uplatama za udžbenike javljali su se redakciji Južnih vesti i saglasni su da su cene udžbenika visoke i neopravdeno rastu iz godine u godinu. Jedna majka istakla je da su ove godine roditelji jedinstveni u stavu da udžbenici moraju da budu prilagođeni kupovnoj moći roditelja.

Imam tri školarca i meni u proseku za školsku godinu samo za udžbenike treba oko 50.000 dinara. Ima puno nas roditelja koji zaista imamo problem da izdvojimo toliki novac, a osim toga pred sam početak škole deci treba i million drugih stvari, uz to sve poskupljuje. Nije problem da za našu decu uradimo šta god treba, ali mislim da ne mora da bude ovako kako je sada - kaže jedna majka.

Naime, svake godine na proleće škole dobijaju ponude od izdavača udžbenika za narednu školsku godinu, a potom roditelji od učitelja i nastavnika dobijaju spisak udžbenika koji je njihovoj deci potreban.

Na roditeljskim sastancima svaki učitelj ili nastavnik je dolazio vrlo pripremljen sa rečima da mi ne moramo da kupimo udžbenike, ali Ministarstvo je preporučilo određene izdavače, a mi smo izabrali najbolje. Mi se onda pitamo da li ako ne uzmemo udžbenike tih izdavača, možemo uzeti nešto drugo, na šta oni kažu ne, uzimate ove iste, ali neke mogu polovne, a neke moraju nove. U većini slučajeva, kad se završi roditeljski, svi kažu uzećemo, da ne komplikujemo - ističe majka.

knjige, alek kavcic Svake godine se nešto menja; foto: S. V. Iako im ostavljaju mogućnost da koriste polovne knjige, ova majka ističe da to nije praksa jer se svake godine nešto menja pa ipak moraju da kupe knjige. Kako kaže, to uglavnom budu korice ili ilustracije, a cena udžbenika se povećava.

Za moje dete koje ide u 7. razred knjige koštaju 17.500, a samo udžbenik iz biologije 1.750 dinara. Toliko je koštala jedna moja fakultetska, stručna knjiga. Traže četiri knjige za srpski jezik, za svaki predmet po nekoliko, a sveske moraju da budu ukoričene. Oni ni ne stignu da otvore sve knjige koje tamo ponesu. Rančevi naše dece su 15 kg, nikad više knjiga, a nikad manje znanja - navodi majka.

Još jedna Nišlijka, majka sedmogodišnjaka, kaže da se prvi put susreće sa kupovinom udžbenika pa ne zna kako se cenu kreću, ali ono što smatra kao olakšicu je to što udžbenike može otplaćivati u ratama.

Pri upisu u prvi razred dobili smo formiranu ponudu za knjige po ceni od oko 10.000 dinara. Imali smo opciju da uplaćujemo na rate preko škole ili da sami kupujemo te knjige određenih izdavača privatno. Nismo imali izbora koji udžbenik ili kog izdavača želimo za našu decu - ističe ona.

Nekim roditeljima i dalje nisu stigle ponude za udžbenike, ali jedan od njih ističe da iako zna da imaju prava da biraju, u praksi najčešće prihvataju ponudu koju usvoji Savet roditelja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Neko

    22:09 // 25. 5. 2023.

    Sve za BG, njima je od seotembra vrtić besplatan i knjige besplatne...a ostatak Srbije ćuti...zato oni idu na odmore jer tu uštede lep vikend u nekoj banji, a mi se zaduzimo do Božića...more svi na ulice, ovo je dobar razlog za odbranu dece koja manje vrede, za marginizsciju i za omaložavanje inteligencije

  • Dubioza

    14:08 // 25. 5. 2023.

    Udzbenici, rekreativna, pripreme za isto, skolica sporta, racuni, hrana...Na druge stvari ni ne pomisljam....Sreca pa je proseca plata 1000e...Ps. Ja sam ispod proseka :)

    • Var tehnolog

      21:37 // 25. 5. 2023.

      Bio ti ironican ili ne, simbioza i sinergija prosvetno- knjizarsko- turisticke mafije je neuinistiva ! Nazalost, nema ko da istrazuje radnje koje krse zakon !

  • Nikola

    13:21 // 25. 5. 2023.

    Učitelj Tasa škola. Sledeće godine 3 odeljenja 4-og razreda koristiće Kavčićeve knjige. 2000 komplet.

    • auuu

      14:44 // 25. 5. 2023.

      Zašto samo četvrti?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: