Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:38, 15. 3. 2022.

| Društvo

Centar “Forum”: Svetski dan potrošača prilika za javni protest protiv monopola i socijalne nepravde

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Supermarket namirnice
Svetski dan potrošača obeležava se svake godine 15. marta; Foto: Flickr/yumtan

Svetski dan potrošača obeležava se svake godine 15. marta, a iz Centra za zaštitu potrošača “Forum” poručuju da je to prilika za javni protest protiv negativnih pojava na tržištu, pre svega protiv JP Elektroprivreda Srbije zato što, kako objašnjavaju, hiljade domaćinstava u Nišu godinama živi bez struje.

Ističu da su više puta slali zahtev EPS-u da svi koji nemaju struju dobiju priključenje i da je pokrenut postupak zaštite kolektivnih interesa potrošača, ali da iz Elektroprivrede nisu ni odgovorili.

I ovom prilikom Centar za zaštitu potrošača “Forum” izjavljuje javni protest protiv JP Elektroprivreda Srbije zbog zloupotrebe na tržištu roba i usluga, monopolskog ponašanja i socijalne nepravde jer nekoliko hiljada domaćinstava već više godina živi bez električne energije pa i u vreme pandemije koronavirusa - piše u proglasu Centra “Forum”.

Još jedan povod za javni protest mogla bi da bude i pravna nesigurnost potrošača, kao i druge pojave koje potkopavaju prava potrošača.

Svetski dan potrošača je godišnja prilika za aktivno obeležavanje i izražavanje solidarnosti među članicama pokreta za zaštitu potrošača u svetu - navode iz Centra “Forum”.

Dodaju da je 15. mart prilika i za promovisanje osnovnih prava potrošača, za postavljanje zahteva da se ta prava poštuju i zaštite propisima, za pokretanje inicijativa, kao i prilika da nosioci politike potrošača polože račune javnosti.

Svetski dan prava potrošača prvi put je obeležen 15. marta 1983. godine, a dve godine kasnije Generalna skupština UN usvojila je Rezoluciju 39/248, u sklopu koje je usvojeno i Uputstvo za zaštitu potrošača.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stefanos

    15:09 // 15. 3. 2022.

    Niste uvek od pomoci, vise puta sam ukazivala na monopolizam jedne firme udruzene sa niskim radnjama, koji tako zaradjuju i do 50 procenata vise a uslovleni ste njima, na kraju sam sama resila sebi problem.

  • Владета Понош

    11:34 // 15. 3. 2022.

    Ајд, гукните нешто о томе што је највећи скок цена хране, горива и др. управо у Србији!

  • Dača

    10:05 // 15. 3. 2022.

    Organizaciju treba pod hitno ukinuti,nikoga oni ne štite.Radnici ed su mi napravili štetu kod montaže strujomera,požalio sam se ovima nisu mi pomogli.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: