Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:15, 14. 3. 2020.

| Društvo

Centar "Forum": Trgovci u Srbiji još ne shvataju da žive od potrošača

Autor:T. T.Izvor:Južne vesti
patike
Česte reklamacije obuće; ilustracija: flickr/abstrkt.ch

Da se odnos trgovaca i potrošača u Srbiji zasniva na nepoverenju i da trgovci moraju da shvate da im je uslov za opstanak da potrošač bude zadovoljan - ukazuju iz niškog Centra za zaštitu potrošača "Forum“ uoči Svetskog dana potrošača koji se obeležava 15. marta.

Upoređujući stanje potrošača u Srbiji sa Glišićevim pripovetkama gde trgovac vara kupce na meri, predsednik “Foruma” Jovan Jovanović kaže kako trgovci u Srbiji još ne shvataju da žive od potrošača.

Uslov opstanka na tržištu upravo je zadovoljan potrošač, a kvalitet proizvoda uslov je za zadovoljstvo potrošača, jer nezadovoljan potrošač svoje nezadovoljstvo prenosi na svoje prijatelje i poznanike - navodi Jovanović.

Dodaje da trgovci moraju da shvate da su im potrošači partneri sa kojima treba da se dogovaraju i da poveremeno ispituju njihovo zadovoljstvo, kao i da se prilagođavaju uslovima tržišta i očekivanjima potrošača.

jovan jovanovic Jovanović kaže da su hteli da organizuju susret potrošaka i trgovaca, ali da su trgovinski lanci odbili; foto: arhiva JVJovanović napominje da u poslednje vreme pojedini trgovci prilikom kupovine saopštavaju potrošaču da sačuva fiskalni račun i da ima pravo da u roku od mesec dana vrati kupljenu robu, ali da je kod većine trgovaca povraćaj kupljene robe nemoguća misija.

Sve u svemu, postoji nepoverenje između trgovaca i potrošača, jer ispada da je trgovina prevara. Ili bar tako izgleda? I da li to tako treba da bude? – poručuje Jovanović.

Takav odnos se najbolje vidi, dodaje on, kroz postupak rešavanja reklamacija potrošača za tehniku i sportsku obuću.

Kada se potrošač obrati trgovcu sa reklamacijom tehničke robe, iako prema Zakonu o zaštiti potrošača, ukoliko dođe do neispravnosti u prvih šest meseci od kupovine, opravka može da se vrši samo uz izričitu saglasnost potrošača, a takođe i ukoliko se neispravnost ponovi, trgovci su u stanju da vrše opravku i bez saglasnosti potrošača i to i ukoliko se neispravnost pojavi više puta- objašnjava Jovanović.

Kada je reklamacija obuće u pitanju, Jovanović kaže da je prvi odgovor trgovca neprihvatanje, iako je za neku obuću pogrešna deklaracija.

Daju deklaraciju da je obuća za suvo vreme i za kopačke čija je namena da se igra i po blatu i po kiši, ne može onda sudija kad je utakmica da je prekine, pa kaže 'ajde da se izujemo, pa da igramo bosi. Radi se o dilu između trgovaca i laboratorija, daju im deklaracije da je to obuća za suvo vreme i na taj način imaju uvek izvor da odbiju reklamaciju zbog lošeg održavanja, vlage i tako dalje- ističe Jovanović.

Kako bi promenili odnos trgovaca i kupaca, iz “Foruma” su želeli da ovogodišnji Svetski dan potrošača obeleže upravo susretom prodavaca i kupaca. Međutim, taj predlog su, kažu, odbili svi veliki trgovinski lanci kojima je “Forum” uputio poziv, dok su neki odgovorili da sa potrošačima sarađuju putem akcija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dobrivoje Dimitrijevic

    20:29 // 13. 10. 2020.

    Odbijena reklamacija na obuću kupljenu u prodavnici Planika, TC "Plaza" u Kragujevcu, obuća isključivo nošenja po suvom vremenu, u garantnom roku, razlog odbijanja, nošenje po vlaznom vremenu usled cega je došlo do odlepljivanja đona.Neposlovno, pre će vam kinezi uvaziti reklamaciju nego nekada čuvena Planika.

    • Dodik

      14:10 // 10. 12. 2020.

      Mozda tu obucu i treba odneti kod kineza jer je moguce da je Planika kupila od nih pa preprodaje. Siguran sam da ce kinezi da uvaze reklamaciju.
      Imam slican slucaj sa Planikom, skinula se farba na mestima gde dodiruju pantalone, a oni kazu mehanicko ostecenje nepriznajemo, a nigde nisu napisali da treba cipele samo za vitrinu kupovati ili ih nositi bez pantalona

  • pa

    13:39 // 15. 3. 2020.

    Sto da zive od kupaca, kad mogu da uzivaju sisajuci kupce?

  • Naissus

    10:50 // 15. 3. 2020.

    Kupio sam Reebok, poluduboke na buvljaku, kod naših, i platio ih 4,500 rsd. Pojma nemam koliko su stvarno Reebok ali znam da ih nosim već 4 godina i da nisu čak ni okrznute a veoma su udobne za vožnju jer mi je takav posao

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: