Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:41, 15. 3. 2021.

| Društvo

Centar Leskovca bogatiji za osam sadnica katalpi - zasađenih u žardinjerama

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Drvored u žardinjerama
Drvored, ali u žardinjerama; Foto. M. M.

Od pre nekoliko dana centar Leskovca, pored nezavršenog trga, krasi i 8 sadnica katalpi koje su nadležni posadili u žardinjerama. U planu je, kažu iz Direkcije za urbanizam i izgradnju, i masovnija sadnja ovog drveća, kao i da je za sadnju drveća za 2021. godinu izdvojeno 2,5 miliona dinara iz gradskog budžeta.

Ne viđa se baš često da se drveće sadi u žardinjerama, ali kako je za Južne vesti rekla Tanja Marinković, stručni saradnik i nadzornik za zelenilo, radi se o kalemljenoj vrsti katalpe, pa građane ne treba da bune žardinjere iz kojih vire stabla. drvored u žardinjerama drvored katalpi u žardinjerama; foto: M. M.

Te sadnice koje građani mogu da vide na Bulevaru oslobođenja su ukalemljene vrste katalpe koje se sada u žardinjerama predviđenim za sadnju dendro materijala. Specijalizovane žardinjere imamo i preko puta Gimnazije, gde će ovo drveće takođe i tamo biti zasađeno čim se vreme prolepša - kaže Marinkovićeva.

S obzirom na to da sadnju treba vršiti u jesenjem periodu, kada je veći procenat prijema sadnica, kako kaže, sada se samo dopunjuje ili zamenjuje oštećeni drvored.

Imamo prolećnu i jesenju sadnju takozvanog dendro materijala. Prolećna sadnja će biti znatno manja usled poznate činjenice da se sadnice bolje primaju u jesen kada je vlaga veća i kada se biljka bolje ukoreni. Sada samo radimo dopunu drvoreda jer ima dosta sadnica koje su oštećene i polomljene, a što se tiče novca, za ozelenjivanje našeg grada izvan trga izdvojeno je 2,5 miliona dinara - rekla je Tanja Marinković.

Međutim, ono što može da bude problem je to što se neretko dešavalo u Leskovcu da sadnice i žardinjere budu polomeljne, kao što je to bio slučaj tokom 2015. godine.


Stručnjaci: neobična sadnja u žardinjerama, potrebno stručno održavanje

Na fotografije zasađenih katalpi u žardinjerama oni koji ih prodaju slažu se u jednom - neuobičajeno. Potvrđuju da koren ovog drveta nije jak, da bi se uopšte stabla, naročito formirana, stavljala u žardinjere, već da je samo neophodno obezbediti drenažni sloj prilikom sadnje.

Ne ulazimo u razloge zašto je to ovako urađeno. Neobično je. Za ovakav vid sadnje, s obzirom da je reč o brzorastućem stablu, neophodno je vrlo redovno i stručno održavanje, ali već posle par godina, stablo bi moralo da se izvadi iz žardinjere i zasadi - kažu iz jednog rasadnika.

LESKOVAC DRVORED ZARDINJERE Leskovačko rešenje za drvored; foto: M. M.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • petarle

    10:54 // 18. 3. 2021.

    Bas lepo,,,secam se godina kada je ispred robne kuce bilo jelki,,,takodje je bilo prelepo,,,sto vise zelenila da se sadi,jer to krasi grad

  • Misa_le

    12:51 // 17. 3. 2021.

    Trg će biti završen i opet će ovi kritičari prvi šetati po njemu! Ovo pisanje negativnih komentara je već postala i rutina. Znamo svi da je zbog Covida sve bukvalno usporeno.

  • Misa_le

    18:13 // 16. 3. 2021.

    Bilo je reči kako zelenila nema, "kriticari" su to nalazili kao zamerku u ovom gradu. Sada, evo primera da zelenila ima, ali ti isti "krktičari" nalaze nove zamerke. Činjenično je stanje da je Leskovac jedan uredjen grad, to uredjenje je kontinuirano. To je ono što ne može da se ospori.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: