Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:25, 2. 10. 2015.

| Društvo

Centar Prokuplja pamti karavane vinogradara

Autor:Milena MiloševićIzvor:Južne vesti
prokupacki karavan
Skup magaričara u centru Prokuplja; foto: politikin-zabavnik.co.rs

Nekada se smatralo da kuća u Prokuplju koja nema vinograd nije na glasu, umesto vina pio se kominjak, a ispred “Prokupca” su danima čekale kilometarske kolone kola da prodaju grožđe. Vinogradarstvo je u ovom kraju utihnulo 70-ih godina, a sada se ponovo “budi”.

Šezdesetdvogodišnji vinogradar Bratislav Aranđelović iz Prokuplja, koji je o grožđu i vinu učio je od svojih predaka, kaže da je do pre četrdesetak godina svaka porodica imala vinograd i vinski podrum. Smatralo se, napominje on, da onaj ko nije imao vinograd nije mogao da sebe smatra uglednim Prokupčaninom.

Na trpezi je, priseća se, svaki dan bio kominjak - mešavina vina, vode i šećera.  foto-Milena-Milosevic,-vinogradar-iz-Prokuplja-Bratislav-Arandjelovic Bratislav Aranđelović potiče iz porodice sa dugom tradicijom u vinogradarstvu; foto: JV 

Kominjak se pio svakodnevno, ali se najbolje vino čuvalo za slave. Svako okupljanje, stari Prokupčani, proslavljali su uz vino iz svog podruma, dobru hranu i starogradske pesme. Danas je to mnogo ređe, okupimo se za Zarezotinu, Svetog Trifuna. Tada zarežemo lozu, presečemo kolač, i kao i naši stari, šalimo se čije je vino bolje i družimo uz muziku - setno priča Aranđelović.

Čukundeda Aranđelovića zasadio je vinograde na Sokolici, u blizini Simonovačkog potoka još 1900. godine. Od tada, ljubav prema vinu prenosila se sa oca na sina.

Sada, kako kaže, vino pravi za sebe i svoje prijatelje.

Nazvao sam ga “Prokupački karavan” u znak sećanja na karavane magaričara sa koširima punim grožđa koji su nekada bili u Prokuplju. U takvim koširima je moj deda vozio oca na magarcu do našeg vinograda. I na etiketi je razglednica iz 1900. na kojoj se vidi karavan - objašnjava Aranđelović.


(/slika3)“Prokupac” se vraća u vinogorje Toplice

Prokuplje se, kao kraj bogat vinovom lozom, pominje još u povelji kneginje Milice iz 1395. godine. Veruje se da poznata srpska autohtona sorta grožđa “prokupac” vodi poreklo upravo iz Prokuplja.

Šef Katedre za voćarstvo i vinogradarstvo na Visoko poljoprivredno-prehrambenoj školi u Prokuplju Dragoslav Cvetković, kaže da su do 70-ih godina brda u Toplici “plavila od grožđa”.

Tada smo imali normalan razvoj vinogradarstva, ali onda počinju migracije stanovništva iz sela u gradove, pa je bilo sve manje ljudi koji obrađuju zemlju. Od 2010. godine, kada je Ministarstvo pospešilo ponovni razvoj vinogradarstva, imamo uspon u proizvodnji i gro vinskih podruma, vinarija i proizvođača koji sami podižu plantaže - objašnjava Cvetković.

Nedavno otvaranje jedne od najvećih vinarija na Balkanu u selu Gojinovac kod Prokuplja, za mnoge je označilo vraćanje tradiciji vinogradarstva u ovom kraju. U Toplici još uvek postoje vinogradari koji proizvode izuzetno kvalitetno crno vino za svoje potrebe, kao i za prodaju, i polako vraćaju sortu „prokupac“ u kraj iz koga je i potekla.

​J​užne vesti će u narednom periodu predstaviti kvalitete i prirodne potencijale Prokuplja.

Tekstovi će se odnositi na pridrodne resurse uključujući hranu, životnu sredinu, tradiciju, prirodne lepote, istorijske i kulturne lokacije… Pokušaćemo da prezentujemo što više potencijala koje ovaj kraj nudi i po kojima je specifičan u Srbiji i svetu.

Ovi tekstovi su deo projekta Prokuplje u srcu prirode” koji je finansiran iz javnih sredstava Opštine Prokuplje, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese većoj vidljivosti Prokuplja i širem informisanju javnosti o ovom kraju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera Detlic

    14:09 // 3. 10. 2015.

    Odlican tekst...... ostao sam (mozda) prvi put bez reci. Molim Vas pisite sto vise ovakvih, slicnih tekstova, da se malo probudimo i krenemo dalje. Nemojte vise crnu hroniku da favorizujete, nemojte ove svakodnevne gluposti o politicarima kao da su oni centar sveta. Nisu! Bavite se obicnim ljudima, jer mi drzimo, nosimo i gradimo.... Pozdrav.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: