Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:02, 31. 7. 2021.

| Društvo

Centar za devojke: Prosjačenje oblik trgovine ljudima koji građani najmanje prepoznaju

Autor:M. M. K.Izvor:Južne vesti
performans
Performans "Prepoznaj trgovinu ljudima i prijavi je"; Foto: M. J.

Kada se pomene trgovina ljudima mnogi odmah pomisle na prinudni rad i prostituciju, dok druge oblike ovog nasilja i ne prepoznaju, poručuju iz Centra za devojke. Performansom Prepoznaj trgovinu ljudima i prijavi je koji su izvele u centru Niša, želele su da prolaznicima prikažu šta sve obuhvata to krivično delo.

Seksulana eksploatacija i prisilan rad su oblici trgovine ljudima koju većina primećuje i zna da je treba prijaviti, ali je važno edukovati javnost šta sve ona predstavlja, ističu organizatorke.

Ne propoznaju se prinudno prosjačanje, prinudno vršenje krivičnih dela, prinudni brak i višestruke eksploatacije. Prosjačenje najčešće ne prepoznaju kao oblik trgovine - kaže Tatjana Nikolić iz Centra za devojke.

Upozoravaju da čak i institucije mogu da ne prepoznaju šta se dešava.

Dešavalo se da je neko u jednom postupku žrtva trgovine, a u drugom mu se sudi za krivično delo krađe, a uopšte se nije povezalo da je ta krađa bila primorana jer je ta osoba u lancu trgovine ljudima - kaže Nikolićeva.

Isti perfomans izvešće i 18. oktobra, kada se obeležava Evropski dan trgovine ljudima, a sa redovnim radionicama za srednjoškolce u Nišu i Leskovcu nastaviće, kažu, sa početkom nove školske godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ego

    12:16 // 2. 8. 2021.

    Poslednjih godina su se ponovo pojavile zene koje prose sa bebama u narucju. Pitam se cemu ovaj peformans i poziranje za medije.... gde su neki rezultati vaseg rada...

    • Pentraksil

      10:57 // 3. 8. 2021.

      To trebate da pitate policiju a ne ljude koji pokusavaju da skrenu paznju na problem. Korisniji je i taj performans nego konstantno kukanje u komentarima na netu i toplini svoga doma.....

  • Sasa

    11:41 // 1. 8. 2021.

    Peraci soferki konstantno prave saobracajne prekrsaje samim krocenjem na ulicu, takodje i ugrozavaju vozace nasilnim brisanjem bez prethodnog odobrenja vozaca. Dakle policija ne radi svoj posao. Za zaprezna kola da i ne govorim. Da ja sednem za zapregu i upregnem Sarca kroz ulicu, odmah bi me poslali u zatvorsku ludnicu. Toliko o jednakosti zakona.

    • qgo

      08:03 // 2. 8. 2021.

      Potpisujem sve sto si napisao. Jak komentar. Respect.

  • qgo

    08:27 // 1. 8. 2021.

    Resenje je jednostavno. Treba uvesti porez za one koji daju pare prosjacima. Svako ko prosjaku ili peracu sofersajbni da neki dinar, duzan je da uplati kao porez deset puta vecu cifru, kad vec ima para za bacanje. Uzgred, gde je ta saobracajna policija da spreci ometanje saobracaja od strane peraca soferki na semaforima? Eh, pitam gluposti, pa eno ih naplacuju kazne ako se vozi 51km/h.

    • Don Kihot

      14:53 // 1. 8. 2021.

      Neverovatno glupa ideja i komentar. Svaka čast.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: