Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:14, 13. 10. 2016.

| Društvo

Centar za migrante se otvara i u Bujanovcu

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Izbeglice-Vanja-Keser
Smeštaj za one koji beže od rata i u Bujanovcu; foto: Vanja Keser

Privremeni prihvatni centar, koji će moći da prihvati oko 250 migranata, biće otvoren u petak 14. oktobra u Bujanovcu i stanarima će, osim prostorija za smeštaj, odmor i ishranu, pružiti i ambulantu i dečji vrtić sa delom za majke sa bebama.

Ovaj centar se nalazi u objektu nekadašnje industrije akumulatora DP "Svetlost", ali je, kako kažu u Ministarstvu za rad, potpuno rekonstruisan i opremljen za prihvat migranata i izbeglica.

Otvoriće ga ministar za socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koji je i predsednik Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova, sa predstavnicima Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Ova delegacija je za renoviranje i opremanje bujanovačkog centra izdvojila 340.000 evra.

Inače, u Srbiji je, prema poslednjim informacijama predstavnika Komesarijata za izbeglice i migracije, oko 7.000 migranata i izbeglica.

Izbeglice-Presevo-VK Mađarska u svoju zemlju iz Srbije pušta 30 tražilaca azila dnevno; foto: Vanja KeserNajviše njih, oko 1.000, spava u Azilnom centru "Krnjača" u Beogradu čiji je kapacitet, inače, 800 mesta. Kako saopštavaju humanitarne organizacije iz prestonice, toliko ljudi u tom gradu spava i na otvorenom i sada kada temperature padaju na tek nekoliko stepeni iznad nule.  

Migranata i izbeglica, koji uglavnom ne žele da ostanu u Srbiji, već da stignu u zemlje Zapadne Evrope, svoj "red" da prođu kroz Mađarsku čekaju u jednom od još 4 centra - u Preševu, Subotici, Šidu, Principovcu i Adaševcima. Mađarska, inače, na dva prelaza na srpsko-mađarskoj granici legalno propušta oko 30 tražilaca azila dnevno. 

Posle bujanovačkog, očekuje se i otvaranje još privremenih centara raspoređenih širom zemlje u blizini granica - u Beloj Palanci, Pirotu, Dimitrovgradu, Bosilegradu, Zaječaru, Negotinu, Somboru i Kikindi

Kako objašnjava Ivan Mišković iz Komesarijata, otvaranje ovih centara sprovodi se prema Planu reagovanja na povećan broj migranata na teritoriji Republike Srbije za period od oktobra 2016. do marta 2017.

Njime je, dodaje on, "razvijena strategija delovanja u slučaju različitih scenarija", a sve aktivnosti se sprovode u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave i donatorima.

14 privremenih centara, koliko će ih ukupno biti u Srbiji, opremljeno je sa ukupno 6.000 kreveta

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Срба

    20:16 // 13. 10. 2016.

    Ово је заиста страшно колико се народу навлачи вуна преко очију.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: