Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:23, 16. 7. 2018.

| Društvo

Centar za posetioce Cerjanske pećine do kraja godine, najavljuju u TON

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
cerjanska
Posebnu vrednost pećine čine retki pećinski ukrasi koji se nazivaju heliktiti; foto: Vanja Keser

Jedna od najdužih pećina u Srbiji koja je svojim hodnicima i nakitom oduševljava stručnjake i dugi niz godina je nepristupačna turistima, uskoro bi trebalo da bude dostupnija jer je plan da, kako kažu u Opštini Pantelej, do kraja godine bude završen put do Cerjanke. Osim toga, Turistička organizacija Niša je potpisala ugovor sa izvođačem koji će graditi centar za posetioce u kome će ljubitelji adrenalinskog turizma dobiti uputstva i opremu za obilazak.

Kako bi “oživeli” turizam u Cerjanskoj pećini, popularnoj destinaciji za speleologe udaljenoj svega 14 kilometara od Niša, iz TON-a su, kaže direktor Uroš Parlić, napravili projekat za izgradnju centra za posetioce i nabavku neophodne opreme, što će finansirati Evropska unija iz IPA projekta prekogranične saradnje.

Nije samo predviđeno otvaranje vizitorskog centra, već je projektom predviđena i nabavka opreme za posetioce. To je lista od oko 40 komada opreme, od zaštitnih odela, lampi, toki-voki uređaja, čizama, šlemova, do vreća za spavanje i ćebića. Sve ono što je potrebno za bezbedan obilazak pećine - objašnjava Parlić.

Kaže da je plan da u centru za posetioce bude prostorija u kojoj će turisti prvo proći instruktažu za ulazak, kao i da bude napravljena svlačionica sa tuševima. cerjanska Pećina je pogodna za turistične ture u neuređenim uslovima, kažu speleolozi; foto: Vanja Keser

CIlj je da kad neko dođe i plati obilazak dobije i angažovanje stručnog vodiča, kratku obuku i kompletnu opremu. Želimo da se i u tom delu Niša probudi taj adrenalinski i avanturistički turizam - kaže Parlić.

Turistička organizacija Niš je pre nekoliko dana potpisala ugovor sa izvođačima radova, a plan je da sve, kaže Parlić, bude završeno do kraja 2018. godine.

Sad smo u fazi prikupljanja dokumentacije i dozvola za otvaranje gradilišta i rok je 120 dana za završetak radova. To znači da će do novembra, odnosno do kraja godine sve biti gotovo - objašnjava direktor TON-a.

Napominje da TON neće preuzeti na sebe dovođenje turista jer je njihov cilj da se “stvore uslovi da pećina bude dostupna i da se omoguće adekvatni uslovi onima koji dođu”, dok samu organizaciju prepuštaju agencijama i društvima koji imaju licencirane vodiče.

Cerjanskom pećinom i dalje upravlja Direkcija za izgradnju grada koja daje dozvole određenim agencijama i klubovima za vođenje turističkih obilazaka. Ono što je naša namera je da zaposlimo jednu osobu koja bi čuvala objekat i opremu - kaže Parlić.

cerjanka Geolozi procenjuju da je Cerjanska pećina nastala pre nešto više od 2 miliona godina; foto: Vanja KeserKako u tom delu nema stuje, za objekat je planirano napajanje na agregat, dok će, kaže Parlić, uputiti zahtev EPS-u da se “dovede” struja do Cerjanke.


Ostalo još 300 metara puta

Da bi se uopšte došlo do pećine nije lako, jer ni put nije završen. Ostalo je da se izgradi još 300 metara, a za to je, kažu u Opštini Pantelej, dobijen novac takođe preko IPA programa prekogranične saradnje.

Predsednik Opštine Bratimir Vasiljević kaže da ne žele da odugovlače i da je plan da radovi budu gotovi do kraja ove godine.

Projekat treba da traje 2 godine, međutim mi ćemo da ubrzamo malo i očekujemo da radovi u toku ove godine budu završeni i da se ne čeka toliko. Treba da počnemo u septembru, ako sve ide kako valja. Spremna je dokumentacija i uskoro će biti raspisan tender. Ostale aktivnosti će se sprovoditi u 2019. godine - kaže Vasiljević.

Ukupna vrednost projekta “Stvaranje preduslova za bolju pristupačnost turističkim atrakcijama u Panteleju i Lomu poboljšanjem turističke infrastrukture i povećanjem broja turista“ je blizu 600 hiljada evra, a osim puta ka Cerjanki, predviđeno je da rekonstruiše i deonica puta do manastira Sveti Jovan u Gornjem Matejevcu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kamenko

    09:52 // 18. 3. 2019.

    Ja sam mislio da je CERJANSKA prvima slična Resavskoj, odnosno ulazak i obilazak iste. Sada sam se totalno razočarao jer smatram da radovi oko CERJANSKE pećine Neće biti okončani bar još pet godina zato što nam prazna obećanja daju lokalni političari.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: