Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:47, 4. 12. 2012.

| Društvo

Cenzura medija iz Gradske kuće

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti
akreditacije.jpg

Iz Kabineta gradonačelnika Niša danas je zatraženo od novinara da se "hitno" akredituju, postavljajući ograničenja kakva ne postoje ni za izveštavanje iz Ujedinjenih nacija.

U dopisu koji je potpisao šef kabineta Dejan Andrejević, od medija je zatraženo da hitno pošalju podatke za novinare koji će "pratiti dešavanja iz Gradske kuće", uz napomenu da je moguće prijaviti "najviše 2 novinarske ekipe".

Vredi pomenuti da ova vrsta ograničenja ne postoji ni za izveštavanje iz Skupštine i Vlade Srbije, niti međunarodnih institucija kao što su Evropski parlament ili Ujedinjene nacije.

Dugogodišnji šef dopisništva Blica iz Niša Branko Janačković kaže da će posledice ovakve odluke biti velike.

- Krajnje je neprimereno da se novinarima ograničava pristup Gradskoj kući. To će da pričini dosta problema redakcijama, jer ne može unapred da se zna koji novinar prati koji događaj, a nekad su i 2 događaja istovremeno. Šta će biti u vreme odmora? Ne znam ni odakle uopšte ideja! To je prva vlast koja se toga setila - kaže Janačković.

Ovakav potez gradskih vlasti dopisnica B92 Gordana Bjeletić ocenila je kao "skandalozan" i "dokazivanje moći". Gordana Bjeletić B92 Niš Gordana Bjeletić

- Prvo što pada u oči je ton u kome je to obaveštenje pisano. Tu nema nikakvog obrazloženja i upotrebljavaju se reči kao što je "hitno", "da dostave podatke". Ako postoji neki realan razlog da se novinari akredituju, da se zna ko to prati, logično bi bilo da se obave konsultacije sa novinarskim udruženjima i napravi dogovor - kaže Bjeletić-

Urednik Južnih vesti Predrag Blagojević upozorava i na moguću cenzuru s obzirom da nije navedeno koji organ će odlučivati o izdavanju akreditacija, u kom roku i koji su kriterijumi.

- Ako nema kriterijuma, oni mogu da odbiju da izdaju akreditaciju nepodobnim novinarima ili prosto da ih zavlače mesecima - nije tu Pera da potpiše, nije tu Mika da pečatira ili da kažu "interesujte se od ponedeljka", a novinar do tada ne može da uđe u Gradsku kuću - kaže Blagojević.

Udruženje novinara Srbije zatražilo je danas od gradskih vlasti Niša da "odustanu od zahteva za hitnu akredaticuju novinara", a reakcije gradonačelniku su uputili i NUNS, Lokal press, i ANEM.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zole

    11:36 // 16. 12. 2012.

    Hvala na obavestenju. Dakle,sada znam ko su novinari,kako sami rekoste, ne mogu se ni 3 imena navesti koja imaju zavrsen odgovarajuci fakultet. Toliko o vasoj profesiji...

    • lex speciallis

      13:47 // 30. 3. 2016.

      Vidi se da ne poznajes uopste novinarski zanat. To sto neko ima zavrsenu zurnalistiku uopste nije garant da ce biti dobar novinar, cak mnogi studenti 3.-ce godine, nazalost ne umeju ni vest da napisu. S druge strane postoje "srednjoskolci" koji itekako imaju ovaj zanat u saci, za taj posao treba da se rodis ,sto bi rekli da imas slifa,a kasnije ide nadogradnja i ucenje zanata,ma ne razumes ti to..

  • Zole

    00:36 // 14. 12. 2012.

    P.S. Voleo bih da, kako rece urednik,radom postanem novinar, da ga ucim kao zanat. Neka mi da smernice. I jos nesto- da li treba ukinuti zurnalistiku kao fakultet? Osim toga, ima li neke sanse da se ukine medicinski fakultet, dete mi propade uceci, ako moze nekako uz rad da postane doktor, bez fakulteta, ko ce da izdrzi finansijski 6 godina studiranja u Beogradu. Ako ne moze, objasnite mi urednice zasto. Ako ce jednoga dan biti u rangu s jednim novinarom, sto da uci toliko, da ga boli glava.

    • Predrag Blagojevic

      00:55 // 14. 12. 2012.

      Pretpostavljam da možete da mi navedete imena 3 novinara sa završenom žurnalistikom?

  • zole

    00:28 // 14. 12. 2012.

    HA,ha, ha! Sta je bilo!? Pa to nije problem, akreditujte se novinari!Akredituju se prosvetne ustanove, zdravstvene... Pa da li biste poslali dete u skolu kod uciteljice koja nema adekvatno obrazovanje iako ona predaje samo tablicu mnozenja i azbuku a to ipak svako zna i baba sa pijace? Ili, kako rece neko, da li biste vadili zub kod nekog ko nije stomatolog? Po cemu ste vi novinari privilegovani da mozete da tracarite na najprimitivniji nacin o ljudima i dogadjajima a nemate adekvatno obrazovanje a da jedna cistacica u skoli mora da ima 4.stepen strucne spreme na konkursu za prijem u radni odnos da bi ribala hodnike i klozete? Sto njoj ne ponudite, kako neko rece- da se uz rad edukuje za novinara, a verujte, sigurno zna svaki trac u skoli! i da li mogu ovde javno, kao gradjanin zeljan informacija i obavestenja dobiti informaciju koje obrazovanje ima urednik JV. Nadam se da mi komentar nije uvredljiv, pogrdan, nisam koristio ruzne reci, te se nadam pravovremenom i tacnom odgovoru.

    • Predrag Blagojevic

      00:51 // 14. 12. 2012.

      Sama činjenica da građani mogu da biraju gde će se informisati, odnosno da, kao i u slučaju odabranog lekara, poklone nekome poverenje, a da Južne vesti svakog dana čita 25.000 ljudi, za mene je dovoljna.

      Inače, u ovoj temi nije sporan predlog da se novinari akredituju. To je manje-više uobičajena praksa i na zapadu.

      Sporno je to što nisu propisani uslovi (ko odlučuje, u kom roku, po kojim kriterijumima,..), što znači da se partijama iz vlasti ostavlja na volju da same odlučuju kome će dati akreditaciju za - pazi sad - izveštavanje iz javne institucije.

      Inače, imam srednje obrazovanje i stojim Vam na raspolaganju za dalju diskusiju. Moj mail je [email protected]

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: