Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:00, 21. 6. 2013.

| Društvo

“Ceo jedan Elektronski fakultet otišao iz zemlje”

Autor:Miodrag StankovićIzvor:Južne vesti
dr-Dragan-Jovanovic-dekan-ElF-1.JPG
dr Dragan Janković, dekan Elektronskog fakulteta

Skoro 100 nastavnika, asistenata i saradnika Elektronskog fakulteta u Nišu u proteklih nekoliko godina otišlo je iz zemlje i nastavilo uspešne karijere na prestižnim univerzitetima i međunarodni kompanijama. Razlog odlaska su loši uslovi za život i rad, kaže dekan niškog Elektronskog fakulteta.

Profesor Jelena Vučković koja je bila asistent na Elektronskom fakultetu, sada je eminentni profesor na Stenfordu. Profesor Zorica Pantić Staner je rektor u Bostonu. Dr Dejan Dejan Milenović je svoju karijeru, posle Grčke, nastavio u švajcarskom ABB-u. Od Amerike do Australije, na priznatim univerzitetima, ali i u razvojnim centrima multinacionalnih kompanija poput IBM, Motorole, Simensa rade stručnjaci koji su ponikli na niškom Elktronskom fakultetu, ali i otišli iz zemlje u potrazi za boljim uslovima i života i rada.

- Ta brojka je bila, znači, pre dve-tri godine, negde 70 i nešto. Ja mislim da je sada taj broj sigurno preko 100. Maltene, jedan ceo fakultet je otišao sa Elektronskog fakulteta i ono što je izuzetno bitno, svi oni imaju izuzetno uspešne karijere – kaže Dragan Janković, dekan Elektronskog fakulteta.

dr Dragan Jovanović u studiju Južnih vesti dr Dragan Janković u studiju Južnih vestiGrube procene su da u inostranstvu ima oko 5.000 doktora nauka iz Srbije i isto toliko mladih istraživača. Kao glavne razloge odlaska stručnjaka navodi neadekvatnu finansijsku situaciju, ali i celokupnu negativnu amtosferu u zemlji. 

- Da biste se bavili naučno istraživačkim radom i da bi bili produktivni, vi morate da legnete uveče sa jednom mišlju, da ustanete sutradan i tako iz nedelje u nedelju, ne bi li iznedrili nešto novo. Ako vaše misli okupuraju neki drugi problemi, politički, društveni, socijalni, bilo kakvi, finansijski u krajnjem slučaju, onda je to zaista teško. Iz mog ličnog iskustva, kada sam ja boravio u inostranstvu, ti periodi su bili mnogo produktivniji u odnosu na vreme koje sam provodio ovde u Nišu – kaže Janković.

Odlaskom najtalentovanijih mladih diplomaca u inostranstvo, Srbija gubi i veliki novac uložen u njihovo školovanje, ali još više u onome što bi oni stvorli da su imali dobre uslove da ostanu ovde, kaže dekan niškog Elektronskog fakulteta. Šta je, po njemu potrebno da bi Srbija zadržala najbolje stručnjake i istraživače, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola

    13:15 // 21. 5. 2014.

    Ja završi Elektronski fakultet 2010. godine, kao i moji drugari, pa sada svi radimo i imamo fine plate.
    Janković je meni držao nastavu. Dobar i predavač i čovek.
    Mene fakultet jeste osposobio za rad.

  • elektronac

    13:36 // 24. 6. 2013.

    @Nislija ako ti za gospodina Vanču B. Litovskog kažeš da je nabeđena veličina, onda zaista nemaš pojma. Ali dobro, ako ne znaš nije strašno, imaš google pa izgooglaj malo da vidiš ko je gospodin.

    • Nislija

      16:41 // 24. 6. 2013.

      To su dve potpuno razlicite stvari. Naucnik vs kakav si covek tj predavac. Svaki student iz tog perioda zna o cemu pricam i koliko je ljudi odustalo od studiranja zbog doticnog velikog naucnika...

    • Nislija

      22:57 // 24. 6. 2013.

      Brkas pojmove, biti dobar naunik nije jednako sa biti dobar covek i predavac. Moja generacija je mnogo propatila, iz hira je obarao ceo ispitni rok. Nekoliko stotina su bili sa nepolozenom Elektroniko

    • elektronac

      00:34 // 26. 8. 2013.

      Sreca pa ti znas sta je dobar covek! Ako i to tvrdis a ubedjen sam da i ne poznajes coveka, sem sto si ga jednom video na ispitu, pa to sto nisi znao koliki je prag provodjenja NPN tranzistora vezes

  • Nislija

    21:46 // 23. 6. 2013.

    Gospodo, profesor Jankovic je izricito protiv nabedjenih velicina kao sto je Vanco. Posetite alumni Elektronskog fakulteta i sve ce vam biti jasno. BTW Dzoni je uklonio Vancu iz nastave :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: