Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:11, 11. 4. 2013.

| Društvo

Cerjanka uskoro dostupna za turiste

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
d

Poznata pećina nedaleko od Niša bi uskoro mogla da bude dostupna turistima jer je u planu da se jedan njen deo prilagodi za razgledanje.

c Predsednik Opštine Pantelej Srđan Savić najavio je da je u planu uređenje dela Cerjanke.

- Jednom delu imaće pristup svi turisti, a drugom samo posebno obučeni, kao i ljubitelji pustolovnog turizma i ekstremnih sportova - kaže Savić.

f Cerjanska pećina će, kako kaže Savić, biti jedna od najatraktivnijih u ovom delu sveta, a speleoloronilačka ekspedicija iz Nemačke koja je prethodnih dana nastavila istraživanja, otkrila je dvorane ukrašene stalaktitima i stalakmitima, ali i prikupila značajne podatke koji će pomoći njenu kasniju adaptaciju.

Jedan od članova ekspedicije, Andreas Kiha, kaže da je oduševljen prirodnim bogatstvom Cerjanske pećine.

- Ulazio sam u zaista mnogo pećina, a u svojoj glavi sam osmislio sistem njihovog rangiranja ocenama od 1 do 10. Cerjanku sam ocenio sedmicom - rekao je Kiha.

Tokom dvodnevnog istraživanja otkrivene su dvorana sa pećinskim nakitom, ali i raznovrstan svet flore i faune koji, kako kažu, obiluje retkim i neobičnim vrstama.


Uskoro i put do pećine

Kako je predsednik Opštine Pantelej najavio u narednom periodu moga bi da bude izgrađanem i put od Cerja do Cerjanske pećine. 

- Uskoro verovatno ulazimo u ozbiljan međunarodni infrastrukturni projekat koji podrazumeva izgradnju puta dugog oko 4 kilometra, a cilj je da pećina bude dostupna svima - najavljuje Savić.

Planirani projekat, kaže predsesnik Opštine, mogao bi se realizovati u saradnji sa Bugarskom u okviru prekogranične saradnje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Peda

    17:27 // 12. 4. 2013.

    Godinama, ali godinama slušamo iste priče! Cerjanska pećina se otvara za turiste, dolaze strani investitori, Srbija ulazi u EU....
    A život prođe

  • Dragutin

    10:32 // 12. 4. 2013.

    Pozdrravljam nastavak inicijative za ozivljavanje Cerjanske pecine. Takodje upucujem apel da se ociste deponije koje se nalaze na putu do Cerja. Izgleda kao put izmedju 2 sela u Bangladesu.

  • MEŠTANI s. KAMENICE

    09:07 // 12. 4. 2013.

    Lepo je što GO Pantelej nastavlja inicijative, koje je trasirala I opštinska vlast pre 8 god.
    Takva vlast i njen kapacitet je bio ideal većine lokalnih samouprava.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: