Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:01, 2. 7. 2015.

| Društvo

Čerškov: Baziliku neće zatrpati, srušiće je

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
repzav
Bazilika stara preko 15 vekova biće uskoro zatrpana; foto: heritage.gov.rs

Zbog izgradnje dela Koridora 10 prema granici sa Bugarskom, bazilika iz ranohrišćanskog perioda otkrivena kod Bele Palanke neće biti samo zatrpana peskom, kako se tvrdi u javnosti, već će biti srušena, kaže Toni Čerškov iz niškog Zavoda za zaštitu spomenika.

Pre nekoliko dana Republički zavod za zaštitu spomenika je odlučio da ovaj istorijski i kulturno vredan objekat, koji datira iz perioda od 4. do 6. veka nove ere, treba zatrpati peskom, kako bi se nastavili radovi na auto-putu.

Međutim, arheolog Toni Čerškov kaže da ova bazilika “ne može da bude samo zatrpana, već će biti srušena”.

To je glupost što govore da će biti zatrpana. Kada pravite običan put do Niške Banje, morate da stavite tampone preko građevine, ne mogu da ostanu samo zidovi jer bi došlo do sleganja i napravile bi se rupe. Na auto-putu, gde su brzine po 120 km, naravno da će prvo da je sruše pa onda da stave tampone. Tehnički je nemoguće da je samo zatrpaju, oni će je prvo uništiti - objašnjava Čerškov.

490x370-toni Arheolog Toni Čerškov; foto: arhiva JV/ Zoran Radosavljević KikiOn ističe da ne može da komentariše odluku Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, niti da li je na njih vršen pritisak da odluče tako nešto, ali napominje da niški Zavod ima “moralnu obavezu“ da uloži žalbu na ovu odluku. Nažalost, kaže, to neće sprečiti izvršenje.

Bazilika će sto posto biti zatrpana ovih dana. Danas ili za koji dan, to je manje bitno. Mi ćemo se žaliti Upravnom sudu, pa će on odlučiti ko je krivac, ali to može trajati godinama. Nažalost, bazilika će svakako biti uništena - ogorčen je Čerškov.

U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika zasada nismo uspeli da dobijemo obrazloženje ove odluke da se, zbog auto-puta, ova građevina konzervira i zatrpa peskom. 


Borba niškog sa Republičkim zavodom završena bez uspeha

Arheološka iskopavanja na bazilici na lokalitetu Kladenčište započeta su 2012. godine, kada je zbog toga, po nalogu niškog Zavoda, prekinuta izgradnja Koridora 10 na ovoj deonici.

slika2zavodfb Nesreća bazilike je što se našla na pravcu Koridora 10; foto: FB strana "Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš"Republički zavod je 2013. godine, u toku iskopavanja, doneo rešenje da se bazilika pokrije peskom, nakon čega je niški Zavod formirao svoju komisiju koja je propisala mere zaštite ovog objekta i predložio da se on ili zaštiti i ostavi u izvornom položaju, ili da se izmesti.

Istraživanja su, kažu, nastavljena 2014. godine, sve dok početkom godine "Koridori Srbije" nisu zahtevali ponavljanje postupka.

Pre nekoliko dana, Republički zavod je poništio sva rešenja niškog zavoda i doneo svoje rešenje da se bazilika zatrpa.


Najveća jednobrodna bazilika u Srbiji se vraća u zemlju

Ovaj objekat, kako kažu u niškom Zavodu, obuhvata crkvenu građevinu sa krstionicom i aneks sa unutrašnjim dvorištem.

Ova građevina je najveća jednobrodna bazilika u Srbiji istražena i sačuvana u celosti i jedna je od najznačajnijih u kulturno-istorijskom smislu ikada otkrivenih na našim prostorima - kažu iz Zavoda.

vanja1 Baziliku konzerviraju i pripremaju za zatrpavanje; foto: Vanja KeserGrađevina se, prema podacima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, prostire na površini od oko 1.200 kvadrata. U objektu i oko njega, pronađena je velika količina stakla od prozora, kao i fragmenti staklenih kandila. Sa spoljne strane južnog broda crkve otkopana su tri skeleta.

Arhitektonski ostaci objekta ukazuju da je kvalitetno građen. Nalazi bronzanog novca ukazuju na postojanje starijeg objekta koji je verovatno podignut u drugoj polovini 4. veka, a dograđen je i obnavljan u 6. veku, za vreme Cara Justinijana - piše na sajtu.

Prilikom iskopavanja rovova, “u tamno braon, masnoj i kompaktnoj zemlji registrovani su i sporadični nalazi praistorijske keramike”.


Veliki gubitak i za Belu Palanku

Predsednik Opštine Bela Palanka Goran Miljković kaže da je ova odluka “katastrofalna” i da je ovim njegova opština mnogo izgubila.

Mi ćemo poslati dopise nadležnima i Ministarstvu, da alarmiramo institucije, pa ako nešto uspemo - uspeli smo. Žao nam je zbog ovakve odluke, jer bi ova bazilika, koja ima izuzetnu kulturnu i istorijsku vrednost, svakako privukla turiste, posebno one koji prolaze pored ovog lokaliteta idući ka Grčkoj - kaže on. 

vanja2 Najveća jednobrodna bazilika u Srbiji uskoro pod zemljom; foto: Vanja KeserMiljković dodaje i da je ova opština bila voljna da učestvuje u troškovima izmeštanja bazilike u dvorište crkve u Crvenoj Reci, "ali je struka procenila da bi to bilo nemoguće jer je bazilika prevelika".

Nažalost, kaže, sve bi bilo bolje od odluke Republičkog zavoda da se bazilika, stara preko 15 vekova, sada vrati u zemlju. 

Inače, protiv sporne odluke je na internetu pokrenuta peticija pod nazivom "Imaj smelosti da budeš razuman - istorija se ne zatrpava". 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ivan

    13:59 // 3. 7. 2015.

    I levo i desno njive a put mora bas kroz baziliku, neverovatno.....

  • Fantom Slobode

    11:21 // 3. 7. 2015.

    Šta znaju vazduplohovci šta je brazilika?

  • Ljubisa

    08:45 // 3. 7. 2015.

    Moze ovo da se resi i na drugi nacina, napraite most iznad bazilike. Jeste da nesto poskupljuje radove ali je to izvodljivo i najbolje resenje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: