Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:38, 2. 6. 2017.

| Društvo

Česma u centru još suva, tek ide na popravku

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Česma u centru Niša
Ko brine o spomen-česmi?; Foto: JV / V. M.

Iako je već jun i temperature idu do 30 stepeni, česma na Trgu kralja Milana u samom centru Niša još ne radi, a tek treba da ide na popravku. Međutim, kada bude popravljena, čeka je prenos nadležnosti sa Grada na Opštinu Medijana, pa je neizvesno kada će sa nje poteći voda.

Većina česama sa teritorije Medijane uveliko radi već skoro mesec dana, ali je, kao i ranijih godina problematična ona u centru grada, koja je pre 10 godina preseljena iz čairskog parka na Trg. Gradski većnik Miloš Milošević kaže da je problem ovog puta u kvaru na elektronici koja reguliše puštanje vode na senzorima. Pas i česma Služi da pravi hladovinu; Foto: JV / V. M.

Sada se čeka da proizvođači poprave kvar. To je neka složena elektronika koja čeka servis, pa sve zavisi od proizvođača kada će ona biti popravljena - kazao je Milošević.


Ko, uopšte, upravlja česmom?

Gradski većnik Miloš Milošević je dodao da je Opština Medijana formalno zatražila da česma pređe u njenu nadležnost, što će biti urađeno po popravci.

Ipak, ostaje nejasno ko je do sada bio zadužen da pušta i održava ovu česmu, jer iz Vodovoda kažu da je ona već u ingerenciji Opštine Medijana.

Po zakonu su lokalne samouprave podeljene na opštine i to je automatski njihovo, a to što oni ne vide sebe u toj priči to je druga stvar - kažu u JKP “Naissus”.

Sa druge strane, i u Opštini Medijana potvrđuju da su tek sada Gradskom veću poslali predlog da im prepusti ovu česmu, ali da odgovora iz gradske vlasti još nema.

Ova česma nije u našoj nadležnosti, nego se o njoj stara Grad. Naše Veće je donelo odluku i uputilo inicijativu ka Gradskom veću da nam i nju predaju, ali nismo dobili još nikakav odgovor, tako da ne možemo mi da uputimo zahtev da se ona uključuje, nego Grad - kazali su iz Medijane.

Tabla vodovoda na česmi Premeštanje česme bilo poklon vodovoda; Foto: JV / V. M. Kako objašnjava većnik Milošević, procedura je da tek po popravci Medijana dobije nadležnost nad česmom, a zatim podnese Vodovodu zahtev za puštanje vode. Onda slede provere i kontrola vode, pa niko iz vlasti ni Vodovoda nije mogao da precizira kada će poteći voda sa česme u najstrožem centru grada gde je velika frekventnost pešaka.

Podsetimo, ovu česmu je niški Vodovod iz Čaira premestio u centar Niša na svoj 70. rođendan, a kako su kazali iz ovog preduzeća, samo premeštanje spomen-česme bilo je poklon građanima Niša. Osim toga, ogradili su se iza formalnosti koje moraju biti ispunjene da bi pustili vodu, i podsetili da je i ranijih godina bilo problema oko toga ko će da plaća račune za potrošeno i analizu uzorka vode.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kosta Kostic

    16:26 // 4. 6. 2017.

    Pa nema potrebe. Brzo ce zima

  • Nišlija

    10:47 // 3. 6. 2017.

    Ovaj grad vode ljudi koji nisu rasli u Nišu i nemaju pojma o Nišu ... lutkice koje postavlja i plaća Beograd sa jednim ciljem - da unište sve što je tradicionalno. Ovo je sramota da nema javnog toaleta u gradu koji ima ispravan vodokotlić, da nema česme u gradu koja radi na +30, da nema hlada jer su posekli svako drvo koje su mogli da poseku. Sramota!

  • Бане

    20:07 // 2. 6. 2017.

    Може ли бре нешто у овом граду да се уради квалитетно,на време и без репова...аман једну чесму не могу да пусте да ради.Као да је нуклерна централа.

    • prof dr CVETKO prvi

      00:21 // 3. 6. 2017.

      @Bane :
      Sa' će da gu popravi dualno obrazovanje !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: