Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:09, 18. 1. 2023.

| Društvo

Četiri meseca od obećanja, merenja kvaliteta vazduha u Surdulici i dalje nema

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Surdulica
Posle 4 meseca Surduličani i dalje na početku; foto: M. D.

Prošlo je četiri meseca od kako je Agencija za zaštitu životne sredine najavila da će postaviti mobilnu stanicu za merenje kvaliteta vazduha u Surdulici, međutim od tada nije obavljeno ni jedno merenje. U međuvremenu, kažu iz Ekološkog ustanka, nakon izlivanja cisterne u okolini Pirota, merna stanica koja se u tom trenutku nalazila u stanju mirovanja u Surdulici, prebačena je u Pirot, a rešavanje problema Surduličana vraćeno na početak.

Iako su nakon višegodišnjih protesta i napora da saznaju koliko je zagađen vazduh koji dišu, Surduličani septembra prošle godine uspeli u svojoj nameri i dobili obećanje da će merna stanica biti postavljena čim se ispune tehnički uslovi - to se do danas nije desilo.

Od sastanka predstavnika Ekološkog ustanka sa predstavnicima Agencije za zaštitu životne sredine, nakon čega je i usledilo obećanje, prošlo je četiri meseca, a toliko dugo traje i prebacivanje odgovornosti između lokalne samouprave, EPS-a i Agencije.

Razlog odlaganja merenja, kako objašnjava EPS, je nepotpuna dokumentacija pri ponošenju zahteva od strane lokalne samouprave, a sporni su i troškovi za utrošak energije prilikom rada merne stanice. Samo da podsetimo, a što se tiče troškova, građani Surdulice izrazili su spremnost da troškove pokriju iz svojih novčanika, ali ni to nije dovelo do rešenja problema - kažu iz Ekološkog ustanka.

Ispostaviće se, dodaju, da je rešavanje problema Surduličana vraćeno na početak, jer je u međuvremenu merna stanica iz Surdulice prebačena u Pirot.

Jednostavno, građani Surdulice nemaju prava da znaju kakav vazduh udišu. To potvrđuje i činjenica da je merna stanica nakon završetka merenja povučena iz Pirota, bez nagoveštaja da će biti vraćena u Surdulicu, i konačno omogućiti građanima da saznaju istinu o vazduhu koji ih okružuje - dodaju iz Ekološkog ustanka.

Kao i više Surduličana sa kojima su novinari Južnih vesti razgovarali, smatraju da građani s pravom sumnjaju da su u vazduhu koji dišu prisutne toksične materije, a u prilog tome navode česte simptome peckanja u grlu i nosu kada su na otvorenom prostoru, kao i vrlo čestu pojavu neprijatnog mirisa u vazduhu.

Građani Surdulice, takođe s pravom, sumnjaju da najveći procenat zagađenja dolazi iz dimnjaka fabrike “Knauf” i podsećaju da fabrika već 10 godina radi bez dozvole kojom bi se obavezala da zagađenje meri po strogo propisanim standardima - tvrde iz Ekološkog ustanka.

Zbog svega toga, ponovo otvaraju ista pitanja - da li Ministarstvo štiti građane ili zagađivače i kada će Surduličani dobiti pravo da saznaju kakav vazduh uduši, a fabrika Knauf dozvolu kojim bi se obavezela da obustavi upotrebu fenolformaldehida koji je izuzetno otrovan, mutogen i kancerogen?

Početak merenja kvaliteta vazduha je samo prvi korak u rešavanju problema, a taj prvi korak se, namerno ili slučajno, opstruira već 4 meseca - zaključuju iz Ekološkog ustanka.

Inače, osim integralnog monitoringa vazduha, aktivisti su lokalnoj samoupravi postavili i zahtev da fabrika promeni način proizvodnje i da on bude po standardima EU, odnosno da koriste ecozu 100%, a ne samo 20% i da prekinu korišćenje fenolformaldehida koji je izuzetno otrovan, mutogen i kancerogen.

Treći zahtev je da fabrika prestane da radi vikendom dok se ne dobiju rezultati kvaliteta vazduha u Surdulici i okolini.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Seka S

    10:40 // 19. 1. 2023.

    Kakve merne stanice, kakvi bakrači. Bitno je da je ministar od nedavno postavio svoju najveću ljubav Plavku za načalenicu svih načelnika. E moja Surdulice, šta si to doživela, da ti nepismeni ološi vode politiku i da tzv.gospodjice napredjuju preko noći. Čemer, jad i beda.

  • Daniela

    15:29 // 18. 1. 2023.

    Država i ministarstva i grad, koji na ovakav način se ophodi prema građanima, vrši zločin i krši Ustav Republike Srbije. Svi treba da imamo pravo u kakvoj životnoj sredini živimo. Sramota!

    • Dime

      11:32 // 19. 1. 2023.

      Taj koji nam je obecao ne zivi u Surdulici.Obecanje ludom radovanje.Jednom kad te neko slaze uvek ce.Zato pamet u glavu i ne veruj lazima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: