Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:39, 23. 6. 2010.

| Društvo

Četiri preduzeća MIN u štrajku

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti

Radnici četiri firme koje su nekada bile u sastavu Mašinske industrije Niš, njih oko 370, stupili su u generalni štrajk.

Na konferenciji za novinare Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata rečeno je da su to firme “Liv Min”, “Modelara” i “Obojeni metali” koje ukupno imaju 120 radnika, a protestu su se pridružili i “Min Fitip” sa 250 zaposlenih.

U prve tri firme privatizacioni ugovori sa bugarskom firmom “Intertrast” su raskinuti, dok je u “Fitipu”, poljska firma “Kopex” proglasila likvidaciju.

Predstavnik organizatora štrajka, Dragan Stanković, poverenik sindikata ASNS za metalski kompleks na jugu Srbije, kaže “da radnici u Liv-u, Modelari i Obojenim metalima nisu primili platu od 2009. godine” tako da su u potpunom beznađu.

- Mi tražimo od Ministarstva ekonomije da se status ovih preduzeća hitno reši. Ili da nas agencija za privatizaciju opet stavi na listu prodaje ili da stupi restruktuiranje jer ovoj agoniji nema kraja. Danas nam se pridružuje u štrajku i preduzeće “AGH” iz Gadžinog hana sa 120 radnika, koji nisu primili dohodak poslednjih sedam meseci. Odugovlačili smo sa proglašavanjem štrajka da bi nadležnima dopustili da učine nešto sa našim statusom, ali sva obećanja su izneverena. Svi su nam obećavali posao na čelu sa Mlađenom Dinkićem, ali niko ništa nije učinio. Zato ćemo ove nedelje da štrajkujemo u fabrikama, a sledeće nedelje blokiramo saobraćajnice u Nišu da bi skrenuli pažnju na naš egzistencijalni ambis - kazao je na konferenciji za novinare Stamenković.

Jedan od zastupnika kapitala u preduzećima Mašinske industrije Niš, Toma Stojanović, kaže da je restruktuiranje ovih firmi jedino rešenje.

- Sve livnice u Srbiji i pored ovako kilave privrede, odlično rade pa čak i ne mogu da postignu da proizvedu odlivke jer livnice nikada ne mogu da propadnu. U sve te firme ne bi trebalo mnogo da se uloži da bi se mašine pokrenule jer je sva oprema očuvana tako da bi šteta bilo da se ugase, a radnici se presele na biro rada. Kada bi se ta simbolična sredstva uložila, firme bi odmah počele da rade jer što bi uvozila Srbija odlivke kada to može u Minu da se proizvodi - napominje Stojanović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • odgovor peri zecu

    08:38 // 24. 6. 2010.

    Pero, kao prvo, ako lupa jedan čekić cele noći ne znači da fabrika dobro radi, a drugo, što si gradio kuću pored fabrike kad je tamo zabranjena gradnja. Preseli se.

  • pera zec

    20:15 // 23. 6. 2010.

    Mašinska radi punom parom. Dokaz:
    Danonoćno i vikendom i praznikom i noću trešti čekić iz Min-a od koga taj deo grada ne može da se ljudski ispava. Min radi li radi. Ako ne verujete dođite u bilo koje doba noći u blizinu Mašinske i poludećete od lupnjave čekića.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: