Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:55, 2. 3. 2018.

| Društvo

Četvorogodišnji dečak iz Vranjske Banje preminuo od posledica malih boginja

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
kc
Dete primljeno u Klinički centar zbog komplikacija; foto: J. A.

Nakon što je četiri nedelje bio priključen na mašinu za disanje i lekari niške Dečije interne klinike se borili za njegov život, četvorogodišnji dečak iz Vranjske Banje preminuo je juče od komplikacija koje izazivaju male boginje.

Dečak nije bio vakcinisan protiv malih boginja, a prema rečima direktorke Dečije interne klinike u Nišu Emilije Golubović on je već imao ozbiljan zdravstveni problem pre nego što je dobio morbile.

On je već bolovao od cerebralne paralize, teške psihomotorne retardacije i farmakorezistentne epilepsije. On je bio na veštačkim plućima, odnosno mašini za disanje od kraja januara i mesec dana smo pokušavali da se njegova pluća nekako oporave od takozvanog respiratornog distresa koji se javlja kao najozbiljnija komplikacija morbila. Međutim, nažalost naš pokušaj se završio neuspehom - kaže doktorka Golubović.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" navode da je bilo laboratorijski potvređeno da je dete zaraženo morbilama, a da je u kliničkom toku došlo do razvoja i zapaljenja pluća.

Četvorodišnje dete je šesta žrtva malih boginja u Srbiji, a treća na jugu Srbije. Početkom januara preminuo je dvogodišnji dečak iz Aleksinca, a krajem istog meseca i 21-godišnjakinja iz Niša koja je mesec i po dana nakon porođaja podlegla komplikacijama koje izaziva ova bolest.

Prema podacima “Batuta”, od oktobra prošle godine kada je proglašena epidemija do 1. marta registrovano je 1.448 obolelih od malih boginja na teritoriji Srbije.

Epidemiolog Slađan Stošić kaže da je u Pčinjskom okrugu laboratorijski potvrđen 191 oboleo od morbila, a sumnja se da je još minimum njih 50 zaraženo.

U pet opština Pčinjskog okruga - Preševu, Bujanovcu, Vranju, Vladičinom Hanu i Surdulici je proglašena epidemija, a najveći broj obolelih je iz Surdulice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • DR. nisam

    17:53 // 2. 3. 2018.

    Vakcinacijom zdrave dece, prema propisanom vakcinacionom kalendaru stitimo decu koja iz nekog zdravstvenog razloga ne mogu da prime vakcinu.Nažalost, dete je preminilo. Tužno, pretežno.

  • Dr.

    14:28 // 2. 3. 2018.

    Koliko znam u Vranju ima lekara koji su protiv vakcinacije. Čak se time i hvale. Mogla bi redakcija da pošalje saradnika u vranjsku bolnicu da vidi koji je stav njihovih pedijatara o vakcinaciji....

  • dr boban

    14:03 // 2. 3. 2018.

    Duc.Nemas ti pojma o medicini.

    • duc

      15:31 // 2. 3. 2018.

      Nisam lekar,naravno da nemam pojma o medicini,zato bih vam bio zahvalan da kao dr objasnite mehanizam nastanka upale pluća izazvana malim boginjama. Suština mog komentara je bila da se ne mogu kriviti lekar zato što nisu izlečili dete koje je upalu dobilo kao komplikaciju boginja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: