Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:30, 2. 10. 2020.

| Društvo

Četvrta smena direktora škole u Surdulici za dva i po meseca

Autor:M. DejanovićIzvor:Južne vesti
Surdulica
Iz Ministarstva navode da je njena smena u skladu sa zakonom; foto: N. P.

Nakon što su za dva meseca hitno i bez objašnjenja smenjena tri direktora škola u Surdulici, pre nedelju dana ozvaničena je još smena sa direktorskog mesta. Ovog puta Rešenje o razrešenju sa funkcije stiglo je direktorki Osnovne škole “Pera Mačkatovac” u Belom Polju Sanji Novković Đorđević koja kaže da je već podnela tužbu. Iz Ministarstva navode da je njena smena u skladu sa zakonom.

Nakon što je direktor “Zmajeve” škole u Surdulici otpušten juna tokom trajanja završnih ispita, nakon njega i direktor Poljoprivredno - šumarske škole “Josif Pančić”, a krajem avgusta i direktor škole “Bora Stanković” u Jelašnici, prošle nedelje je smenjena i direktorka Osnovne škole “Pera Mačkatovac” Sanja Novković Đorđević.

Kao i kod trojica njenih prethodnika model je sličan - Prosvetna inspekcija je bila 25. septembra, a tog dana je zavedeno i razrešenje, zapisnik nisu ni sačekali, već su je smenili na osnovu prethodnog zapisnika budžetske inspekcija koja je bila jula.

Da se zna ko će da bude njena zamena i da se samo čeka da dođe Prosvetna čula je, kako kaže, neposredno pre toga od ljudi iz krugova SNS-a koji rade u školi.

Kod mene je budžetska inspekcija bila jula u školi, a narednih 20 dana su imali obavez da izvrše kontrolu. U tom periodu smo im svakodnevno slali potrebnu dokumentaciju, a onda su nam u zakonskom roku poslali zapisnik na koji smo imali prigovor i još nemamo odgovor da li je uvažen ili nije. Da bi kasnije mene zvali iz Školske uprave Leskovac da hitno dostavim rešenje o imenovanju i istog dana sam dobila dopis da dolazi Prosvetna. Zakazan je pregled za 25. septembar, inspektorka još nije dostavila svoj zapisnik u Ministarstvo, oni su me razrešeli na osnovu prethodnog. Nije problem da me razreše na osnovu finansijske, ali što su slali prosvetnu. U Rešenju o razrešenju stoji da su me smenili zbog internog akta, a to je bila jedna od dve mere koju su naložili i ja sam to otklonila odmah - kaže Novković Đorđević.

Sačekaće, dodaje, zapisnik finansijske inspekcije, a tužbu za upravni spor prema Ministarstvu je već uložila jer smatra da su je neosnovano razrešili.

Već sam dala punomoćje advokatu koji zastupa prethodne direktore, i mene će zastupati i ulažem tužbu prema Ministarstvu. Kako je moguće da smo svi toliko nesposobni, a podržalo nas je nastavničko veće, školski odbor . Bilo je mučno, a čuješ sve priče koje kolaju gradom, pa razne kombinacije ko će, znači da se to pripremalo, a dok mi čekamo odluku Ministarstva neko drugi već zna - kaže bivša direktorka.

Iz Ministarstva prosvete su odgovorili Južnim vestima da je direktorka razrešena u skladu sa Zakonom, a na osnovu Zapisnika o vanrednoj inspekcijskoj kontroli Ministarstva finansija, kojim je utvrđeno nezakonito postupanje direktora škole.

Na pitanja da li se ovakve kadrovske smene u prosveti dešavaju trenutno još negde u Srbiji osim u Surdulici i koje probleme je Ministarstvo u tako kratkom periodu identifikovalo u obrazovnom sistemu Surdulice, a koji kao rešenje imaju otpuštanja i to hitno i bez objašnjenja, nisu odgovorili.


Predsednica Opštine: Lokalna samouprava će stati uz otpuštene direktore

Predsednica Opštine Surdulica Aleksandra Popović kaže za Južne vesti da se kadrovske promene usmerene na prosvetne radnike i dalje nastavljaju i da se u stilu rada Ministarstva ništa nije promenilo - smene se realizuju uvredljivo i bez poštovanja jasnih pravila o prekidu radnog odnosa, a lokalnoj samoupravi se niko iz Ministarstva prosvete nije obratio, niti ih konsultovao na temu smene direktora, zbog čega je avgusta zatražila prijem kod predsdnika države.

Uverena sam da ću biti pozvana kod predsednika države. Svojim dosadašnjim radom predsednik države je pokazao da ima sluha za probleme u svakoj sredini. Srbija je pravna država u kojoj postoje institucije koje će se baviti pitanjem smene direktora a mi ćemo kao lokalna samuprava stati uz njih - kaže predsednica Opštine.

Kako je ranije rekla za Južne vesti, uznemirujuća je činjenica da se to dešava isključivo u Surdulici i to za vreme završnih ispita, raspusta i slanjem inspekcije iz Beograda usred pandemije.

Uzimajući u obzir dosadašnja zbovanja ne bi me iznenadilo da se do sada usmerene kadrovske smene sa prosvetnih radnika prenesu i na druge segmente - kaže Popovićeva.

Podsetimo, na prvu smenu direktora reagovao je lider surduličkih socijalista Novica Tončev rečima da će blokirati auto-put Beograd - Skoplje ako još neko od direktora državnih institucija iz SPS-a bude smenjen.

U Surdulici je nakon izbora ponovo rasplamsan politički rat između SPS-a i SNS-a, a za sada se zvanično ne zna da li je i ova smena direktora povezana sa sukobom dveju stranaka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ložač

    17:40 // 4. 10. 2020.

    Kako se ovi sns-ci i što komentarišu prave šuntavi.
    Zašto bi ministarstvo pitalo samoupravu,svi su bili loši,ovo ono.A onda dodju lošiji,ali poslušni

  • komesar

    16:48 // 3. 10. 2020.

    Lokalni naprednjački sektaši botovi rade prekovremeno ccccc Laprdaju po komentarima a žmure na naprednjački kriminal širom Srbije.

  • Sanja Popovic starka

    08:07 // 3. 10. 2020.

    Ne znam zašto bi bilo koje ministarstvo moralo da konsultuje lokalnu samoupravu u vezi postavljanja direktora u ustanovama gde je osnivač država. Zna se koje suingerecije lokalne samouprave, komunalna delatnost, izgradnja i održavanje lokalne mreže puteva, te upravljanje lokalnim ustanovama kulture... Ministarstvo prosvete upravlja mrežom škola na teritoriji Republike Srbije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: