Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:12, 2. 10. 2020.

| Društvo

Cevi za MHE u Rakiti zasada ostaju na mestu - sud poništio odluku Ministarstva

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Rakita seča cevi avgust 2020 foto Južne vesti Vanja Keser6
Cevi ostaju do daljeg u koritu; foto: Vanja Keser

Da investitor ipak nije dužan da izvadi cevi iz Rakitske reke piše u presudi Upravnog suda, koji je odlučivao o žalbi investitora na rešenje Ministarstva zaštite životne sredine, kojim mu je naloženo da izvadi cevi u dužini od 350 metara. Predmet je vraćen u inspektorat na ponovnu analizu. Investitor mini-hidroelektrane Goran Belić zadovoljan je presudom, dok iz inicijative Odbranimo reke Stare planine kažu da će se oglasiti nakon konsultacija sa advokatima.

Ekološka kriza oko mini-hidroelektrane "Zvonce" prerasla je u pravnu, koja traje i dalje. Investitor je u gradnju u selu Rakita krenuo sa građevinskom dozvolom, uz mišljenje Zavoda za zaštitu prirode i drugih nadležnih javnih institucija i preduzeća da može da gradi. Usledila je najveća pobuna zaštitnika prirode, pa reakcija Ministarstva - stručnjaci Zavoda opet su izašli na teren da provere da li investitor radi po dozvoli i uslovima.

Decembra 2018. godine inspektor Zavoda ustanovio je da su cevi u dužini od 300 - 350 metara postavljene kako ne bi trebalo, u korito velikih voda, pa početkom januara naredne godine nalaže uklanjanje.

Nakon što se investitor žalio Ministarstvu, drugostepeni organ ministarstva ostao je pri stavu inspektora, a investitor se zatim žalio Upravnom sudu. Posle više od godinu dana čekanja, aktivisti su odlučili da nešto preduzmu i sami sprovedu zaključke inspektora i uklone cevi.

Sada je za njih presuda koja ne rešava situaciju, već produžava agoniju oko Rakite, iznenađenje.

Za investitora je, sa druge strane, ovakva presuda očekivana. presuda Upravni sud poništio rešenje Ministarstva zaštite životne sredine; foto: printskrin

Potpuno očekivano, rešenje je nezakonito po mnogo aspekata, a ovo je samo jedan od aspekata. Nezakonito jer ga je doneo nenadležan organ. Kada se radi po građevinskoj dozvoli, samo nadležni inspektor može da kontroliše radove, a to je građevinski. Ne mogu drugi inspektori, jer se radi po građevinskoj dozvoli koja je doneta i na osnovu njihovih pozitivnih mišljenja - kaže Belić za Jućne vesti.

On dodaje da je rešenje nanelo ogromnu štetu državi i njemu kao investitoru, a da se zloupotrebljavalo na više načina.

Drugostepeni organ nije video formalne nedostatke, u obavezi su da ponište prvostepeno i da inspektor ponovo pogleda da li tu ima povreda. Jedino je Ministarstvo zaštite radilo nezakonito, ostala ministarstva su radila po zakonu. Nismo ni imali dovoljan rok za žalbu - kaže investitor.

Upravo je nesprovođenje rešenja inspektora Ministarstva žaštite životne sredine da se izvadi deo cevovoda bio razlog da se aktivisti i meštani sami okupe i pokušaju da oni to urade. Cevke su ostale na mestu, a simbolično je cevovod onesposobljen.

Komentar na presudu Upravnog suda za sada nemaju u inicijativi Odbranimo reke Stare planine, jedan od njihovih lidera Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da će se oglasiti nakon što pročitaju presudu u celosti i nakon konsultacija sa advokatima.

Podsetimo, prilikom obilaska radova na postavljanju cevovoda za MHE, republički inspektori Dragana Šelmić i Milan Štetić utvrdili su da je od 300 do 350 metara cevovoda postavljeno u okviru prirodnog korita za velike vode i naložili su prestanak radova i vađenje postavljenih cevi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • I šta

    00:01 // 3. 10. 2020.

    I sad kao mi ovce trebamo da poštujemo odluku ovog korumpiranog suda? I zakone ove smešne poljane(srbija ne može da se nazove državom sa ovakvom vlašću)!? More narode pamet u glavu i zakon u ruke!

  • niszvezda

    15:47 // 2. 10. 2020.

    Iznad upravnog suda postoji ustavni sud...a u ustavu piše da REKA NE MOŽE DA SE PRODA

  • Otpor

    14:18 // 2. 10. 2020.

    Idemo SNS....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: