Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:54, 21. 9. 2011.

| Društvo

Ciglana zagađuje sela kod Prokuplja

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti
prokuplje, dim iz cigane 1

Meštani prokupačkih sela Mala Plana i Potočić tvrde da ciglana koja je u sastavu preduzeća „Ineks Morava“ u Maloj Plani, zagađuje njihovu sredinu. Oni su prikupili 200 potpisa i traže da nadležni u ciglani preduzmu nešto, kako bi se smanjila emisija izduvnih gasova iz ciglane i buka koja nastaje kada se u fabrici uključi mlin.

Njih najviše plaši to što se tokom procesa proizvodnje kao gorivo koristi petrokoks, derivat koji se dobija preradom nafte. Nadležni u ciglani tvrde da su sve te optužbe neosnovane jer uredno jednom godišnje Institut za kvalitet radne i životne sredine „1. maj“ iz Niša proverava emisiju izduvnih gasova.

- Ja ne znam šta rade i kako rade, ali je smrad nepodnošljiv. Često ne smemo ni prozore da otvorimo. Nedavno je delegacija iz oba sela bila na razgovor u ciglani. Tada smo im predočili sumnje i oni su obećali da će nešto promeniti. Međutim, kako vidim nema pomaka. Kada bi barem hteli da dograde dimnjak iz kojeg izlaze gasovi, pa da oni odlaze više u atmosferu. Ovako se svakonevno gušimo. Uz to buka koju stvara mlin u ciglani je gotovo nepodnošljiva, posebno noću - kaže Radomir Milenković, čija se kuća nalazi nadomak ciglane i dodaje da problem nije od juče, već se provlači godinama unazad.

- Još pre nego što je privatizovana pre više godina, ciglana je zagađivala našu sredinu. I ranije smo se obraćali preduzeću da preduzme nešto kako bi se zaštitila životna sredina, ali nema pomaka. Problem postoji, ali niko od nadležnih za sada ne pokazuje spremnost da ga reši - naglašava on.

Njegove reči potvrđuje i predsednik Mesne zajednice Potočić, Danijela Ristić koja dodaje da su tokom sastanka u ciglani osetili da su nadležni došli spremni na razgovor.

- Mi samo možemo da sumnjamo i nema načina da dokažemo te sumnje, ali problem postoji i on se, ako ništa drugo, vidi golim okom. Doduše, u poslednje vreme mi se čini da je manje dima nego ranije - kaže Ristićeva.

Meštani Male Plane i Potočića tvrde da zbog izduvnih gasova imaju zdravstevnih problema. Čak sumnjaju da se nameštaju rezultati merenja zagađenosti. U ciglani pak naglašavaju da zagađenje životne sredine ne prelazi zakonom dozvoljene veličine i da oni sve dok je tako ne nameravaju nešto da preduzimaju.

- Uredno Institut za zaštitu radne i životne sredine „1. maj“ iz Niša vrši kontrolna merenja emisije gasova. Poslednji put su ta merenja rađena 12. maja ove godine. U njihovom izveštaju stoji da u vreme merenja nije prekoračena dozvoljena emisija gasova, a pritom su mašine radile 100 posto. Za nas je to merodavan papir i ma koliko sumnjali meštani, mi ne zagađujemo sredinu - kaže referent za bezbednost i zdravlje na radu u ciglani Radomir Jelić i dodaje da isti Institu vrši kontrolu i nivoa buke, čak i noću i da su i ti rezultati u granicama dozvoljenog. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • borko

    19:58 // 4. 11. 2011.

    pa naravno da su rezultati u granicama normale, zato sto, kad se vrse merenja peci u ciglani se prebace da rade na mazut. zasto se merenje ne izvrsi bez znanja rukovodstva u ciglani? na kraju krajeva taj petrokoks nije igla, sta ce im u krug fabrike ako ga ne koriste.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: