Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:08, 11. 2. 2019.

| Društvo

Cisterne i dalje zatvaraju nebezbednu prugu, meštani čekaju sastanak sa nadležnima

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
cisterne
Saobraćaj će do sutra biti blokiran, meštani traže da se cisterne do rekonstrukcije pruge ne prevoze; foto: čitalac

Pruga koja povezuje Niš i Zaječar, a koju meštani okolnih sela nazivaju "noćnom morom", zatvorena je i dalje. Iz Infrastrukture železnice kažu da će tokom dana i poslednja cisterna sa fosfornom kiselinom, od pet koliko je iskliznulo iz šina, biti vraćena na kolosek. Dok oni ističu da ubrzano rade na tome da vozovi ponovo idu ovom deonicom, meštani i dalje traže da se opasne materije ne prevoze, jer je pruga nebezbedna i opasna.

Za manje od mesec dana na istoj deonici pruge dva puta su ispale cisterne sa opasnom materijom. 19. januara iskliznule su dve oštećene cisterne sa amonijakom, pa je Jasenovik bio evakuisan, a pre dva dana ispalo je pet cisterni sa fosfornom kiselinom. pokidani pragovi Voz tokom iskliznuća kida pragove i dodatno oštećuje prugu; foto: čitalac

Meštani Jasenovika, sela u čijoj blizini su cisterne ponovo iskliznule, kažu da su i pre toga više puta vagoni ispadali iz šina. Zato je pruga, koja je izgrađena još 1922. godine, par puta “krpljena”, jer vozovi tokom iskliznuća oštećuju već oštećene pragove i šine. Zato ističu da je pruga krivac za oba iskliznuća.

Međutim, iako istraga još nije završena, iz Infrastrukture železnice tvrde da cisterne firme Srbija kargo ovog puta nisu iskliznule zbog nebezbedne i stare pruge, a uzrok iskliznuća prethodne dve i dalje je nepoznat.

Kažu i da je tokom dana četvrta cisterna podignuta na kolosek i da saniraju oštećenu prugu.

Realno očekujemo da će saobraćaj biti uspostavljen tokom sutrašnjeg dana - navode iz Infrastrukture železnice.

I dok oni očekuju da se važna deonica za saobraćaj što pre osposobi i da vozovi ponovo idu iznad niških sela, meštani ponovo "prete" blokadom pruge. voz šine Prugu vozovi dodatno oštećuju; foto: čitalac

Predsednik Mesne zajednice Jasenovik Zoran Jovanović kaže da će detaljan plan akcije imati nakon sastanka sa nadležnima, koji bi trebalo da se održi sutra.

Rekli su nam da sutra imamo sastanak u pola 4 kod gradonačelnika Darka Bulatovića, dolaze i iz Železnice. Mi ćemo da tražimo da se opasne materije ne prevoze, to ću da naglasim sutra, ljudi su ozbiljni da blokiraju prugu, videćemo sutra šta će da se desi - ističe Jovanović.

Prva rekonstrukcija cele pruge otkako je izgrađena će, prema najavama iz Ministarstva saobraćaja, početi u aprilu, a radiće se 108 km deonice Crveni krst - Zaječar. Ipak, meštani se boje da bi do tada mogla da se dogodi neka nesreća, jer pruga prolazi iznad njihovih kuća i zato traže da samo putnički vozovi idu ovim putem.

Da li će njihova molba biti uslišena zasad nije poznato, jer na ta pitanja još nisu odgovorili iz Infrastrukture železnice. Još nije zvanično ni da će nadležni imati sastanak sa meštanima, a te informacije biće poznate sutra ujutru.

Novinari su dodatna pitanja o slučaju iskliznuća cisterni sa pruge uputili i preduzeću Srbija kargo, kao i niškoj Policijskoj upravi i očekuju odgovore.

Podsetimo, juče su 3 cisterne, od 5 koliko je ispalo, vraćene na kolosek, a saobraćaj je i dalje blokiran iako je prvobitno najavljeno da će sve biti rešeno još u toku dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Borko

    08:09 // 12. 2. 2019.

    Ovaj narod mora jednom da se odluči, da li želi "Beogard na vodi" i muzičke fontane ili bezbedne pruge i lokalne puteve i ulice dostojne 21. veka i ere IT tehnologije i seckanja žica.

  • Mara

    19:00 // 11. 2. 2019.

    Jadan narod

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: