Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:16, 15. 2. 2019.

| Društvo

Cisterne sa amonijakom zaglavljene u tunelu i na mostu u Svrljiškoj klisuri [foto]

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Cisterna-u-tunelu;-foto:-Aleksandar-Kostic
Neke cisterne ostale u tunelu; foto: Aleksandar Kostić

Netaknuta priroda Svrljiške klisure, pruga stara decenijama i istruleli pragovi - tako izgleda mesto na kome su pre dva dana iz šina iskliznule cisterne sa amonijakom, a posao dodatno otežava to što su se neke zaglavile u tunelu i na kamenom mostu. Iz Infrastrukture železnice su naveli da će im trebati dva dana da ih sklone, ali zasad ne odgovaraju kako posao napreduje.

Cisterne-na-kamenom-mostu;-foto:-Aleksandar-Kostic Cisterne natovarene amonijakom i na kamenom mostu; foto: Aleksandar Kostić Osim što su nadležni pokušali da sakriju da su cisterne natovarene opasnom materijom treći put u mesec dana ispale iz šina, tokom jučerašnje posete ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović selu Jasenovik niko nije govorio o tome koliko je nepristupačno mesto na kojem se iskliznuće desilo. Uveravali su da nema opasnosti, jer se cisterne nisu prevrnule i da će ih skloniti za dva dana.

Međutim, pet cisterni sa amonijakom je iskliznulo sa pruge između sela Miljkovac i Podvis, na izlazu iz Svrljiške klisure - na izuzetno nepristupačnom mestu koje posećuju samo avanturisti i ribolovci. Voz-u-Svrljiskoj-klisuri;-foto:-Aleksandar-Kostic Pruga stara, nebezbedna, sa istrulelim pragovima; foto: Aleksandar Kostić

Deo cisterni je u tunelu, a deo na kamenom mostu iznad Svrljiškog Timoka. Izuzetno nepristupačno mesto, jer je most na kome su cisterne između dva tunela. Prava sreća da se nisu prevrnule, jer bi amonijak Timokom stigao ubrzo i do Dunava. Biće izuzetno opasno i vrlo teško izvući ih - kaže ribolovac koji se zatekao u klisuri i koji na ovom mestu često peca.

Da li je dosad neka cisterna vraćena na prugu, kako napreduju radovi i ima li neke opasnosti s obzirom na to da su cisterne na nepristupačnom mestu, zasad nije poznato, a pitanja su poslata Infrastrukturi železnice i očekuju se odgovori.


Vozovi najverovatnije neće ići do kraja godine

Svrljiškom klisurom, koja spaja Niš i Zaječar i u kojoj se dogodilo poslednje iskliznuće u nizu, prvi vozovi počeli su da prolaze još 1922. godine. Pruga je poslednjih godina u jako lošem stanju, sa istrulelim pragovima, bez svih šrafova i decenijama nije remontovana. Na nekim deonicama voz nije mogao da ide brže od 10 km na sat.

Ipak, iako je u tako lošem stanju nadležni su dozvolili da vagoni natovareni opasnom materijom prolaze ovom deonicom. Tek posle trećeg iskliznuća u samo mesec dana su odlučili da obustave saobraćaj. Ko je odgovoran za sva tri iskliznuća još se utvrđuje, a uskoro bi trebalo da počne rekonstrukcija koja je godinama neophodna i ako se to ne desi za desetak dana ministarka Zorana Mihajlović je najavila smene direktora.

Prema najavama izvršnog direktora Infrastrukture železnice Milana Maksimovića rekonstrukcija 108 km pruge će verovatno trajati do kraja godine.

Srbija voz je saopštio da putnici koji su kupili mesečnu kartu mogu na najbližoj blagajni da povrate novac, jer u drugoj polovini februara neće moći da iskoriste kartu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Kole

    12:02 // 16. 2. 2019.

    Molili bi smo JUŽNE VESTI da podele vest sa begradskim nivinama, Blic, Novisti, Politika, itd i sa Danas iz NS, N1 itd. Pošto se sve krije, Srbija je u medijskom mraku.

  • Naissus

    10:03 // 16. 2. 2019.

    Mene je strah i kolima kad treba da prođem kroz klisuru a tek prugom ....

  • Predrag misic

    09:50 // 16. 2. 2019.

    Zasto neko ne kaze koliko radnika radi na odrzavanju te pruge.Radnici koji su stimulativnim odlascima otisli iz firme nisu zamenjeni pruga se nemoze sama odrzavati.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: