Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:46, 27. 6. 2020.

| Društvo

Čisti se korito Beloljinske reke, zbrinuta 93 stanovnika prokupačkog naselja čije su kuće poplavljene

Autor:B. S.Izvor:Južne vesti
ciscenje reka
Saniraju se posledice poplava, foto: Grad Prokuplje

Nakon povlačenja reka, koje su se zbog velikih padavina izlile i napravile veliku štetu u topličkom kraju, počelo je čišćenje korita. Mehanizacija je na terenu, a nadležni kažu da se prva povukla Beloljinska reka koja se prva i čisti. Gradska uprava i Crveni krst u sali Tehničke škole privremeno su zbrinuli 93 meštana prokupačkog naselja Mala Guba kojima je voda doprla do kuća.

Kako bi se što pre sanirale posledica poplava, Javno vodoprivredno preduzeće "Srbijavode" i "Morava" Niš poslali su mašine na teren, a prema rečima gradonačelnika Prokuplja Aleksanda Simonovića, najpre se čisti korito Beloljinske reke koja se prva povukla.

Stigla su 2 bagera koja trenutno čiste korito Beloljinske reke, koja se prva povukla. Za 2 do 3 dana stvoriće se uslovi za čišćenje korita u Draganji, s obzirom na to da tu mora da dolaze teški kamioni sa zemljom kako bi se podigao bedem na desnoj strani Toplice. A onda nastavljamo sa čišćenjem ostalih lokacija - kaže Simonović.

Šteta je velika i u prokupačkom naselju Mala Guba, odakle su privremeno evakusiane 93 osobe kojima je voda doprla u kuće. Među njima je i 35 dece i maloletih osoba, kaže sekretar prokupačkog Crvenog krsta Dragan Subotić, a svi su smešteni u privremeni prihvatni centar u fiskulturnoj sali Tehničke škole “15. maj” u Prokuplju.

Usled obilnih padavina došlo je do prodiranja vode u njihove kuće pa je Štab za vanredne situacije naložio hitnu evakuaciju žitelja ovog naselja i pronalaženje adekvatnog prostora za njihov privremeni smeštaj. Odmah smo preduzeli sve neophodne mere koje su uključivale i mere zaštite od korona virusa kako bi smo na najbolji način obavili ovaj zadatak - kaže Subotić.

Svim žiteljima ovog naselja podeljene su zaštitne maske, a obezbeđena je i hrana za sve čiji su domovi ugroženi i koji su morali da budu evakuisani.

Podsetimo, u Prokuplju i opštinama u Toplici uvedena je vanredna situacija, poplavljeno je prokupačko groblje, gradski bazeni, fudbalski i teniski tereni, privatna domaćinstva i kuće u naselju Garić, više stotina hektara poljoprivrednog zemljišta, a u prekidu je put ka prokupačkom selu Draganja.

Veliki problem u ovom kraju napravile su pritoke drugog reda - Draguška i Beloljinska reka, zbog čega je na desetine kuća u selu Beloljin bilo pod vodom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Madjere

    21:41 // 27. 6. 2020.

    Treba ocistiti i madjersku reku.Recno korito je pokriveno drvecem jos od proslogodisnje oluje, kada su cela stbla cupana iz korena.Sada su i metalni mostovi u koritu/ jer je i njih sada.pokrenula voda.

  • Slucajni prolaznik

    17:36 // 27. 6. 2020.

    Kao po nekom davno ustaljenom redu, recna korita se ciste nakon poplava, gajger slivnici se ciste sredinom leta, so u zimskog periodu se posipa na temperaturi ispod -8C kada nema nikakvo dejstvo a kamen temeljac se ugradjuje u jeku zime i van gradjevinske sezone a pocetak gradnje pocinje pritiskom nekog tastera ili prekidaca. Napredne generacije strucnjaka.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: