Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:12, 15. 2. 2018.

| Društvo

Članica Udruženja stanara hapšena jer je “ometala radove” u svom dvorištu

Autor:J. A.Izvor:N1, Južne vesti
plac Čedoslava Ristić
Čedoslava Ristić muči muku sa kuršumlijskim vlastima; foto: printskrin N1

Zbog toga što je pokušala da spreči radnike javnog preduzeća da kopaju u njenom dvorištu bez njene saglasnosti, nedavno je pravnica u penziji i članica niškog Udruženog pokreta slobodnih stanara Čedoslava Ristić, zajedno sa suprugom, provela 3 sata u kuršumlijskoj policiji, da ne bi “ometala radove”.

Početkom februara je, kako prenosi N1, ekipa kuršumlijskog komunalnog preduzeća srušila ogradu i upala u dvorište Čedoslave Ristić. Počeli su gradnju kanalizacione mreže za komšiju čiji se plac graniči sa njenim dvorištem, a Ristićeva i njen suprug su to pokušali da spreče.

Međutim, radnici nisu hteli da ugase mašine, pa se obratila predsedniku Opštine Kuršumlija pitanjem "Zašto se radovi za privatnu mrežu izvode na tuđoj parceli?".

Kaže - ja sam dao nalog i te radove plaća Opština. Tu je bio za mene onda totalni šok. Da Opština daje nalog, upada na privatni posed i plaća izvođenje radova na teret Opštine za jedno privatno lice koje radi u inostranstvu - kaže Ristićeva za N1.

U Opštini za N1 nisu komentarisali navode Ristićeve da će građani Kuršumlije platiti radove u njenom dvorištu za šefa u Javnom komunalnom preduzeću, a šef Odeljenja za privredu Snežana Radović je pojasnila zbog čega su radnici upali u dvorište Ristićeve.

U tom delu grada je bilo potrebno izdati nalog za saniranje nekog kvara, jer je bila potrebna hitna intervencija i potrebno je bilo stvoriti uslove za grupni priključak na vodovodnu mrežu - pojašnjava Radovićeva.

Ipak, na pitanje novinarke kako se popravlja kvar na mreži koja ne postoji, u Opštini su rekli da ne znaju, jer su nalog izdali na osnovu informacija iz komunalnog preduzeća, a njihov direktor je imao drugačiji opis radova i rekao je da se mreža ne pravi za jedno, već za više domaćinstava.

Znači rađena je samo vodovodna i kanalizaciona linija i nije potrebno rešavanje imovinsko-pravnih odnosa i saglasnost vlasnika parcele - rekao je direktor Vojimir Čarapić.


Ristićeva zbog ovog slučaja mora na sud

Iako bi na novu mrežu, pored kuće koja tek treba da se gradi, trebalo da bude priključeno još njih 6, Ristići kažu da su već priključeni na mrežu koja je niz ulicu i pitaju kako će kanalizacija da se popne uzbrdo?

To se samo radi za taj plac i nijedan više, jer su sve ove kuće priključene na glavnu kanalizacionu mrežu - navodi Ristićeva.

Te tvrdnje će pravnica u penziji tek morati da dokazuje na ročištu koje je zakazano za kraj februara. Njen suprug kaže da je neshvatljivo u normalnim uslovima i u bilo kojoj državi u svetu to što je Ristićeva dobila krivičnu prijavu jer je reagovala i branila svoj posed.

Iz niškog Udruženog pokreta slobodnih stanara, čiji je Ristićeva član, reagovali su zbog “nasilnog upada na privatni posed”, a ocenjuju da je to primer da je “država definitivno nestala”.

Više ne postoji nikakva pravna sigurnost. Ako si vlast, možeš sve. Ne važe nikakvi zakoni. Privatna imovina je zagarantovana, osim ako se nekom iz vlasti ne prisviđa - kažu stanari.

Kažu i da u tom naselju sve kuće i placevi već imaju izgrađenu vodovodnu i kanalizacionu mrežu, pa je jasno da je ovo primer da samo žele da uvećaju prostor za gradnju “premeštanjem kanalizacione i vodovodne mreže iz sopstvenog u komšijsko dvorište”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aperkat

    06:56 // 17. 2. 2018.

    Izgleda da se svi pravimo ludi;Gospodja je ubedjena da su joj stetu napravili i pritvarali jer je clanica UPSS,pa se obraca medijima?!
    Aman ljudi, zena ima misljenje da je toliko vazna i veliki borac za ljudska prava,i da je vlast kinji,cak u Kursumliji???
    Napalila se zena,a i mi sa njom!Nisam znao da i UPSS ima botove?

  • Dejan Dimitrijević

    13:14 // 16. 2. 2018.

    Slika i prilika SNS vlasti u Srbiji. U 21. veku oni upadaju ljudima u privatni posed i privode vlasnicu da bi omogućili nezakonito vršljanje po njenom imanju! U Beogradu su uhapsili oficira, junaka, zato što je sa svog praga najurio bandu koja je neovlašćeno mahala podacima o njegovoj porodici! Šta je sledeće? Da se pozovu na pravo prve noći?!
    Jesmo li mi narod ili bezumno stado da ih trpimo?!

    • ***

      05:10 // 18. 2. 2018.

      @Dejan Dosla sam juce iz Cacka i verovali ili ne,tamo ljudima,koji nisu kod kuce,preskacu kapije i ograde da bi usli u dvorista i procitali potrosnju gasa.Postoje snimci, fotografije i prijave,ali se to i dalje desava.

  • prof dr CVETKO prvi

    10:29 // 16. 2. 2018.

    Tako je to ...u pravnoj državi !!??? Nije ih sramota što koče Razvoj Srbije ? To je atak na ... ne smem napisati
    A tek je počelo a svi misle :"svako čudo za tri dana" ...e pa nije , nego : "zaigrala mečka pred čičinu avliju , al' će dodje i do našu" !!!!
    Isplivaše kabadahije , nepismeni , bezobrazni i oni koji za Boga ne znaju ,ali proći će to za 150 godina a tada će početi period "blagostanja"

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: