Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:06, 15. 9. 2017.

| Društvo

Članovi Etičke komisije bez saglasnosti o smeni direktorke koja je u sukobu interesa

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
etička komisija
Nisu se složili; foto: S. M.

Iako je na sednici Komisije za etički kodeks trebalo da bude preporučena smena direktorke Specijalne škole “Bubanj” Snežane Čarapić zbog sukoba interesa, to nije učinjeno, jer se članovi Komisije nisu složili sa tim. Dok predsednica Komisije Marija Ranđelović tvrdi da ima dovoljno argumenata za njenu smenu, članovi Komisije kažu da uopšte nisu nadležni za tako nešto.

Agencija za borbu protiv korupcije je još 26. jula 2016. godine donela preporuku o razrešenju Čarapićeve sa funkcije, jer je u školi u kojoj obavlja funkciju direktora, zaposlila brata predsednika Školskog odbora.

Međutim, pošto Školski odbor nije reagovao na rešenje Agencije, Ranđelovićeva je sazvala sednicu, na kojoj je trebalo da bude odlučeno da Komisija za etički kodeks preporuči smenu Čarapićeve.

Direktorka već ima rešenje Agencije za borbu protiv korupcije koje je staro više od godine, na koje Školski odbor nije reagovao, a kako se sukob interesa više puta i ponavljao, smatram da Komisija za praćenje i primenu etičkog kodeksa treba da reaguje. Ovo se odnosi i na direktorku i na Školski odbor - rekla je Ranđelovićeva.

Ipak, sa ovim se nije složila petočlana Komisija, u kojoj su 4 predstavnika SNS i jedna predstavnica Ruske stranke. Oni kažu da Komisija za etička pitanja nije zadužena za ovakve stvari, jer Čarapićevu imenovalo Ministarstvo, a ne Grad.

Podsetimo, merom javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije, protiv koje nije moguće podneti žalbu, Agencija je kaznila Čarapićevu, jer je decembra 2014. posao šefa računovodstva dala Saši Pavloviću, bratu Predraga Pavlovića, koji predsedava Školskim odborom Specijalne škole sa domom učenika “Bubanj”.


“Etički odbor nije nadležan za ovakve stvari”

Dok Ranđelovićeva tvrdi da Komisija može da donese preporuku za razrešenje direktorke, jer, kako kaže, ona jeste "gradski funkcioner, jer radi u gradskoj ustanovi", članovi Komisije se ne slažu, jer direktora škole bira Školske odbor, a imenuje Ministarstvo prosvete.

Iako nije članica Komisije za etički kodeks, najbučnija na poslednjoj sednici bila je gradska odbornica Dušica Davidović, koja je ovu KOmisiju vodila u prethodnommandatu i koja je tvrdila da Komisija za etički kodeks “ne može da predlaže smenu direktorke škole, jer o tome treba da odlučuje Ministarstvo obrazovanja, a ne Grad”.

Današnja Sednica ove Komisije nije u nadležnosti Skupštine Grada Niša i apsolutno ne u nadležnosti ove Komisije. Tačka razrešenja direktorke Čarapić nije u nadležnosti Grada, već u nadležnosti Ministarstva prosvete, koje na predlog Školskog odbora imenuje direktore ovakvih ustanova - rekla je Davidovićeva.

Ona dodaje da Komisije može da se bavi jedio razrešenjem Školskog odbora, koje se imenuje na Skupštini Grada.

U MInistarstvu prosvete je novinarima Južnih vesti rečeno da bilo kakve odluke komisija skupština lokalnih samouprava ne utiču na odluke koje se donose u Ministarstvu, niti su oni dužni da ih razmatraju.


Nova sednica za mesec dana?

Prema zahtevu članova Komisije za etički kodeks, svim članovima Školskog odbora Specijalne škole "Bubanj", juče je poslat poziv da se izjasne zbog čega nisu Ministarstvu predložili smenu direktorke.

Imaju dve nedelje da se izjasne. Nakon toga ćemo im uputi i pozive da prisustvuju sednici Komisije - rekla je Ranđelovićeva.

Ona dodaje da se nada da bu ubrzo nakon toga trebalo da se održi nova sednica.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: