Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:47, 1. 3. 2022.

| Društvo

Članovi Sindikata socijalnih radnika najavljuju protest - malo radnika, velike razlike u platama

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
deka
Tvrde da korisnici neće biti oštećeni; foto: Aleksandar Kostić

Nedovoljno radnika i velike razlike u platama zaposlenih u sistemu socijalne zaštite, ali i nedostatak reakcija na njihove probleme iz Ministarstva, povod je zbog kojeg će predstavnici Sindikata izaći na ulicu i u Beogradu protestovati. Kažu da neće obustavljati rad kako ne bi ugrozili korisnike, ali traže da njihovi zahtevi budu ispunjeni.

Izostaju reakcije resornog Ministarstva, a problema je sve više, kaže Aleksandra Denić iz Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti Srbije. Zato su na sastanku zaključili da je protest jedino moguće rešenje.

Svi članovi usaglasili su se da je vreme da je zbog neadekvatnog odgovora i nedostatka volje od strane Ministarstva da saslušaju i reše naše probleme štrajk jedini način da nastavimo celu ovu priču - kaže Denić.

Ističe da sistem trpi velike nedostatke u broju radnika i da ih je na nivou zemlje trenutno oko 7.500, a da je predviđeno da ih bude 9.200.

To se, dodaje, odražava na samu organizaciju posla i na produktivnost i dovodi do toga da radnici izgaraju.

Od ministarke smo za zalaganje tokom svih dosadašnjih talasa korone dobili samo pohvalu i ništa više - žali se Denić.

Jedan od zahteva Sindikata je i adekvatno vrednovanje njihovog rada, ali i rešavanje statusa zdravstvenih radnika u sistemu socijalne zaštite.

Nikada disparitet unutar samog Ministarstva nije bio toliko izražen. Zdravstvene radnike u ustanovama socijalne zaštite finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje, tj. prenosi nam samo osnovnu platu bez rada nedeljom, na državni praznik, bez noćnog rada, isplata jubilarnih nagrada i otpremnine, bez plaćanja putnih troškova. Imamo drugi izvor direktnog finansiranja iz Ministarstva i time se finansira defektološka služba, tj. radnici i saradnici koji su u neposrednom kontaktu sa korisnicima. Treći izvor je iz sredstava budžeta od čega se finansiraju tehnička služba, administracija, kuhinja i druge - objašnjava Denić.

Denić kaže da zdravstvene radnike u oblasti socijalne zaštite sistem vidi kao radnike primarne zdravstvene zaštite i da su jednaki sa sestrama koje rade u ambulantama i domovima zdravlja, a da je ono što rade na nivou rada u bolnicama.

Radimo sa najosetljivijom populacijom. Konkretno u “Kulini”, gde sam zaposlena, radimo sa osobama potpuno ili delimično zavisnim od tuđe pomoći, tako da je naš posao sam po sebi dovoljno težak i ne može da ga radi svako. Crpimo i energiju i emocije - ističe ona.

Navodi da su predstavnici Sindikata više puta slali molbe i zahteve predsednici Vlade, predsedniku države i Ministarstvu, ali da nisu dobili nikakve odgovore.

Problema je, tvrdi, bilo i ranije, a potezi Ministarstva i tada su bili kratkog daha, samo da smire trenutnu situaciju.

Denić napominje da obustave rada neće biti kako korisnici ne bi ostali bez nadzora i nege, već da je dogovor da sindikalci održe protest u Beogradu, ali da će datum i detalje utvrditi na narednom sastanku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Srecko Sojic

    16:20 // 2. 3. 2022.

    SOCIJALNI NERADNICI SA 100 HILJADA PLATE I JOS TOLIKO MITA STRAJKULJU
    STA MI OBICNI SMRTNICI DA RADIMO U OVOJ ZEMLJI KOJA JE EKONOMSKI TIGAR NAZADNO DNO DNA

    • Poltron

      22:58 // 2. 3. 2022.

      To si u pravu i ti prmaš u vodovodu oko 75000 i ništa ne radiš a radnici kao ćistaćice 50000 dinara važno da menjaš šeširi i kucaš poruke

    • Torpedo

      21:31 // 3. 3. 2022.

      " obicnim smrtnicima" niko ne brani da strajkuju ! Tako, da ne lupetaj, ako ne smes ,zivi u misijoj rupi !

  • Motač kablova 50+

    13:50 // 2. 3. 2022.

    Pa da, preko 500000 zaposlenih u javnom sektoru, lokalnim i državnim službama, u ovoj jadnoj Srbiji su sve sami stručni radnici! A ti i dalje planduj!

    • Vlada

      14:25 // 2. 3. 2022.

      A sta ces, neko planduje u mladosti umesto da uci skolu a neko kasnije. Tako ti je to u zivotu.

  • Vlada @Motač kablova 50+ @Pera pisar iz administrativnog

    10:29 // 2. 3. 2022.

    Obzirom na gramatiku koju u svom prvom komentaru koristite, ne bih rekao da ste "visokoškolovani". A i sadrzaj istih govori koliko ko "ima pojma". Svako dobro i zelim vam obojici da sto pre nadjete dobro placen inzenjerski posao i batalite motanje kablova kad ste vec obrazovani i sposobni i znate kako je u svetu. P.S. Diplomirani sociolog nije administracija nego strucni radnik.

    • FPN

      14:45 // 2. 3. 2022.

      Za rad u Socijalnim centrima potreban je završen Fakultet političkih nauka, smer Socijalni rad i socijalna politika! A ne završena sociologija! To što kasabi Niš nedostaje popunjava se dipl sociolozima kojima to NIJE struka. Uporedite programe fakulteta. napreDNO

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: