Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

22:55, 2. 7. 2017.

| Društvo

Članovi niškog LAF-a kolektivno podneli ostavke

Autor:B. G.Izvor:N1, Južne vesti
Lokalni antikorupcijski forum
Čeka se izbor novog LAF-a; Foto: arhiva JV

Svi članovi niškog Lokalnog antikorupcijskog foruma podneli su ostavke. Inače, Agencija za borbu protiv korupcije preporučuje svim opštinama i gradovima Srbije da svoja antikorupcijska tela formiraju po uzoru na niški LAF. Članovi kažu da su na rad pod pritiskom navikli, ali da ostavke podnose jer ih gradska vlast ignoriše, prenosi N1.

Troje članova Antikorupcijskog foruma deo su petočlanog tima koji već četiri godine pokušava da obavesti javnost o slučajevima korupcije koji su u interesu javnosti. Ukazivali su na nepravilnosti u trošenju budžeta, propuste u javnim nabavkama, partijsko i rođačko zapošljavanje, zloupotrebe položaja, sukob interesa, kumulaciju funkcija, nezakonito isplaćivanje „funkcionerskih dodataka“, između ostalog.

Imali smo mnogo veće ambicije. Opstrukcija je bila jako velika i nije se uvek moglo realizovati ono što smo planirali i zacrtali - kaže za N1 Valentina Krstić, članica LAF-a.

To je jedan od razloga što su podneli ostavke. Na to što su volonteri nemaju primedbe.

Primedbe, međutim, imaju na kancelariju bez ikakve opreme. Po gradskoj odluci trebalo bi da postoji i tehnički sekretar, ali ga nema, povremeno ovde nije bilo ni struje jer grad nije plaćao račune. To su želeli da kažu i niškom gradonačelniku i tražili sastanak.

Iz Grada nema odgovora zašto članove ovog tela do danas gradonačelnik nije primio.

Od strane vlasti, kažu - ignorisanje, od većine medija - blokada, a jedini saveznik trebalo je da bude javnost. Sa te strane, međutim, apatija.

Svi gradovi i opštine u Srbiji trebalo je da do kraja juna usvoje lokalne antikorupcijske planove koji, između ostalog, predviđaju i osnivanje lokalnih antikorupcijskih tela. U Nišu plan još nije usvojen.

Mi se iskreno nadamo da to nije signal da će gradska vlast prokockati sve što smo uspeli da uradimo do sada - kaže Zorica Miladinović, članica LAF-a.

To što su podneli ostavke, kažu, nije kraj borbe. Prva koja predstoji jeste da Niš dobije novo, takođe nezavisno antikorupcijsko telo.

Podsetimo, LAF je u Nišu formiran još jula 2011. ali je zbog brojnih komplikacija i odluka bivšeg gradonačelnika Miloša Simonovića, prestao sa radom već polovinom 2012. godine.

Oktobra 2013. godine je ponovo formiran, a Gradsko veće je verifikovalo njegov rad krajem iste godine.

Inicijator osnivanja bio je Biro za društvena istraživanja, a formiranje je podržala i Agencija za borbu protiv korupcije.

O dosadašnjim aktivnostima LAF-a možete se informisati u tekstovima Južnih vesti - ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • bojan

    21:20 // 3. 7. 2017.

    Ova vlast treba da vlada decenijama sa ovakvim narodom,zasluzuje je narod ovaj u apatiji.

  • milisav

    18:51 // 3. 7. 2017.

    Pravi potez, ŠAH-MAT. Potez za dušu, za srce, da zatreperi, za tračak nade da vaskrsne. Srbijo, još nade ima. Da će Bog, da sve na svoje mesto dođe.

  • Aperkat

    18:47 // 3. 7. 2017.

    ..."Iz Grada nema odgovora"-osobina vlasti u Nisu,cim im nesto nije u interesu,ignorisu,jednostavno ne odgovore!
    ..."Apatija javnosti"-nista nije cudno,od Raznja pa nadole,zive sebicni,zatucani,uplaseni...Tesko da i genetski injzinjering moze nesto da promeni!
    Saberi,oduzmi,ne zasluzujemo bolju vlast!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: