Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:54, 27. 2. 2018.

| Društvo

Čovek koji je izazvao “rat” Šabića i Vodovoda: Da se zna kako se troše pare Surduličana

Autor:M.Z.Izvor:Bujanovačke, Insajder, Južne vesti
opstina surdulica foto i.m.
zahtevi za pristup informacijama izazivaju i dalje potrese u Surdulici; Opština Surdulica; foto: I.M.

Surduličanin Goran Radojičić poslao je oko 1.000 zahteva za pristup informacijama u poslednje 4 godine preduzećima i vlastima u ovoj opštini, kako kaže, jer se bori da Surduličani znaju kako se troše njihove pare. Slao je i tamošnjem Vodovodu, zbog čega su iz tog preduzeća pokrenuli “krstaški rat” protiv poverenika i kao “odmazdu” zatrpali Šabića zahtevima.

Zato što je Radojičič slao zahteve Vodovodu, revoltirana direktorka ovog preduzeća Olivera Ristić, odlučila je da se "osveti", pa je navela da će celo preduzeće slati zahteve Šabiću, “da vidi kako to izgleda”. Međutim, Radojičić, za Bujanovačke, objašnjava da samo koristi svoje zakonsko pravo, da šalje zahteve za pristup informacijama i drugim institucijama u Surdulici, kao i da samo želi da se transparentno troši novac građana.

Moja pitanja, pitanja su od javnog interesa, jer se tiču trošenja novca svih građana Surdulice. Vodovodu šaljem pitanja o platama direktorke i zaposlenih, o korišćenju službenih vozila, zatim koliko su platili za odštetu građanima zbog nezakonitog povećanja cene vode, da li direktorka koristi mehanizaciju firme za sređivanje sopstvenog placa - kaže Radojičić.

radojičić bujanovačke Čovek koji je pokrenuo lavinu; Foto: Bujanovačke/N.L.Ipak, kako kaže, dobio je odgovor samo kolika je direktorkina plata, pa je podneo stotinak prekršajnih prijava protiv nje. Na raniju izjavu direktorke Ristić da ne može da stigne da odgovori na Radojičićeve zahteve, on tvrdi “da ona ne sme” da odgovori.

Inače, Radojičić je član Srpske radikalne stranke, ali dodaje da to nema veze sa slanjem zahteva. Ipak, objašnjava svoju prošlost sa surduličkim Vodovodom.

U jednom mesecu zadužili su me sa 350 kubika potrošene vode (prosečna potrošnja domaćinstva je 20-30 kubnih metara) što nisam hteo da platim, zatim su me isključili uz intervenciju policije pa smo deset meseci bili bez vode. Tržišna inspekcija ustanovila je da nisam toliko potrošio, ali sam morao da prodam nekretninu zbog sudskih troškova jer sam tužio Vodovod. Tek u januaru 2017. godine stigla je sudska presuda kojoj mi se nadoknađuju troškovi vođenja spora - kaže Radojičić.

Dodaje i da je zahteve ne šalje samo Vodovodu, već i opštinskom rukovodstvu, a tražio je putne naloge predsednice Opštine Aleksandre Popović i predsednika Skupštine opštine Surdulica Novice Tončeva.

Pravobranilac opštine Surdulica, u izjavi za Insajder, ne slaže se da Radojičić ima pravo da podnosi prekršajne prijave protiv direktorke Ristić, zbog neodgovaranja na zahteve i tvrdi da Radojičić "zagorčava" život institucijama.

Međutim, kako prenosi Insajder, činjenica je da zakon predviđa i da umesto Povereniku, na odbijanje državne institucije da dostavi informaciju, bilo ko može da podnese prekršajnu prijavu.

Podsetimo, Rodoljub Šabić je povodom "slučaja Surdulica" naveo da svako može da podnosi koliko god zahteva želi, pod uslovom da su legitimni i da se ne ponavljaju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nada

    14:16 // 4. 3. 2018.

    Kad bi dotični gospodin bio tako revnosan u traženju informacija od preduzeća kao što je Elektrana ili Đerdap usluge, koje drži SNS, onda bih i poberovala u to da njegov postupak nije politički motivisan, ovako sve je jasno. Samo su mediji morali da malo više istraže pozadinu ovako nespretnog postupka direktorke Vodovoda. Tema je sabotaža i pritisak SNSa.

  • trabakula

    02:16 // 1. 3. 2018.

    Lik je,gle cuda,naprednjak,bivsi radikal. Huskaju ga njegovi kako bi se i uz pomoc toga preuzela vlast od sps-a. Nema tu nikakve brige o trosenju para.

  • Miloš

    17:33 // 27. 2. 2018.

    Svaka mu čast na istrajnosti. Mada se vidi iz teksta da ga je muka naterala (tužba sa Vodovodom).
    Zašto mu neko ne ponudi besplatan web sajt, pa da sve ove podatke objavi. Još da objavi i protiv koga je sve podneo prijavu jer nisu dostavili podatke. Naravno, samo ukoliko sme da dalje prosleđuje te podatke.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: