Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:52, 10. 2. 2023.

| Društvo

“Čovek od integriteta, omiljen među kolegama i studentima” - održana komemoracija Srđanu Pešiću u Nišu

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
srđan pešić 3
Srđan Pešić je preminuo u 59. godini; foto: JV / Tamara Radovanović

Porodica, prijatelji, kolege i studenti oprostili su se danas na komemoraciji u Nišu od profesora i farmakologa Srđana Pešića, koji je 7. februara preminuo u 59. godini života. Pamtiće ga, kažu, kao duhovitog, šarmantnog, čoveka od integriteta, istraživačkog i avanturističkog duha, kao vrhunskog stručnjaka i altruistu.

U punom amfiteatru Medicinskog fakulteta o Srđanu Pešiću govorili su dekanica Dobrila Stanković Đorđević, prodekanica za nastavu na Farmaciji Radmila Veličković Radovanović, predsednica Srpskog farmaceutskog društva Gordana Dragović Lukić, kao i njegov kolega i prijatelj Radmilo Janković.

srđan pešić 2 Porodica, prijatelji, kolege i studenti se oprostili od Srđana Pešića; foto: JV / Tamara RadovanovićKomemoracija je počela minutom ćutanja, a prikazan je i kratki film u kome je Srđan govorio o svojoj karijeri, studijama i nauci.

“Čovek neponovljive energije, otvorenog uma, predan poslu, dosledan i posvećen nauci” - tako je priču o njemu počela Gordana Dragović Lukić.

Bio je rođeni pobednik, šmeker, gospodin i nije improvizovao život. Živeo je punim plućima. To znaju svi koji su imali priliku i privilegiju da budu deo njegovog života. Bio je vredan, radoznao i mnogo je putovao. Bio je hedonista u najboljem smislu te reči - kaže ona.

Umeo je, dodaje, da farmakologiju učini jasnom i pristupačnom i bio je jedan od retkih farmakologa u Srbiji i okruženju koji imaju status zvezde.

Početkom decembra 2022. dogovarali smo sastanak Srpskog farmakološkog društva u Nišu za februar 2023. Srđan je tada bio operisan, ležao je u bolnici. Napisala sam mu poruku da mu želim brz oporavak. On mi je u šali odgovorio: “Sve da ih dovedeš u Niš, zbog kafanu! Posle sastanka idemo u Beli bagrem, da ih naučimo životu” - navela je Dragović Lukić.

O njegovoj biografiji, karijeri, priznanjima, nagradama i radovima govorila je i dekanica Dobrila Stanković Đorđević, koja je poručila da je on uživao veliko poštovanje i naklonost studenata, specijalizanata i doktoranata, koji su u njemu prepoznali pravog učitelja.

Ostavio je neizbrisiv trag na ovom fakultetu i u farmakološkoj i naučnoj i stručnoj javnosti Srbije. Pamtićemo ga kao izvrsnog farmakologa, predavača i čoveka od intelektualnog i karakternog integriteta - zaključila je dekanica.

Kao duhovitog i šarmantnog pamtiće ga i anesteziolog Radmilo Janković, njegov prijatelj. Ističe i da će studenti pamtiti njegove doskočice tokom predavanja.

Peša je voleo jug Srbije. Voleo je, pre svega, svoj Leskovac, ali voleo je i Niš. Postao je prava urbana legenda ovog grada - kaže Janković.

Prodekanica za nastavu na studijskom programu Farmacije Radmila Veličković Radovanović poručila je da je profesor Pešić na toj Katedri ostavio dubok i neizbrisiv trag i da je bila čast poznavati ga i imati ga za prijatelja.

Opraštamo se od izuzetnog čoveka, vrhunskog farmakologa, optimiste vedrog, avanturističkog i istraživačkog duha, osobe koja je plenila svojim samopouzdanjem, duhovitošću, altruizmom i znanjem. Životni i naučni entuzijazam bile su njegove vodilje i u trenucima kada se suočavao sa teškom bolešću, koja ga nije sprečavala da istim žarom nastavi sa svojim radom - navodi ona.

Srđan Pešić rođen je 28. juna 1963. godine u Leskovcu. Bio je redovni profesor i šef Katedre za farmakologiju sa toksikologijom na Medicinskom fakultetu u Nišu.

Kao vanredni profesor podržavao je studente u protestima i bio simpatizer Pokreta “Otpor”, zbog čega je bio hapšen. U Skupštini Grada Niša bio je odbornik u dva mandata, kao član Demoktarske stranke i kao član LDP-a.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Student

    08:26 // 13. 2. 2023.

    Volimo Vas, profesore i zauvek ćemo Vas pamtiti kao najboljeg profesora na našem fakultetu!

  • Vlada

    16:19 // 10. 2. 2023.

    Nije bilo mesta u amfiteatru, pa su mnogi su stajali želeći da se oproste od Peše. Bio je cenjen i omiljen, autentičan... Slava mu!

  • Dragoljub Stamenković

    14:58 // 10. 2. 2023.

    Zbogom dragi Pešo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: