Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:37, 5. 9. 2012.

| Društvo

Crkva umesto prodavnice

Autor:Jelena CvetkovićIzvor:Južne vesti
crkva umesto prodavnice

U prostorijama prodavnice u niškom naselju Medoševac od nedavno je otvorena crkva.

Mada sa ulice to nije vidljivo na prvi pogled, jer nema obeležja, odnosno krsta, unutra sve deluje "uobičajeno".

Zidovi nisu oslikani, već su ikone okačene po zidovima, a postoji i gorionik gde je vernicima omogućeno i da zapale sveću. crkva umesto prodavnice

Reč je o nekadašnjoj prodavnici, koja je odavno zatvorena i dugo je bila napuštena. U Medoševcu godinama nije bilo crkvenog objekta namenjenog stanovnicima. Tamo postoji manja crkva, ali ona se nalazi na teritoriji vojnog aerodroma, pa nije dostupna civilima.

- Već 100 godina meštani Medoševca i Popovca nemaju mesto gde bi mogli da se mole ili pričeste. Od Vrežine do Popovca vernici su usmereni samo na Pantelejsku crkvu, koja je njima prilično daleko - kaže otac Zoran Stanković koji je nadležan za parohiju Medoševca i Popovca.

crkva umesto prodavnice U crkvi Svetog Pantelejmona kažu da su mnogi sveštenici ranijih godina već pokušavali da reše ovaj problem, a od ove godine uz pomoć tamošnjih meštana otvorena je ova crkva kao privremeno rešenje.

Ipak, pojašnjavaju da "privremeno" može trajati godinu dana ili pet, ali da vernicima sada treba manje vremena da dođu do crkve i da je to određen vid uštede jer ne moraju autobusom ili kolima do Panteleja.

- Ta zgrada i prostor oko nje su bili ruglo, nas nekoliko smo ušli unitra i sve to očistili i doveli u red. U nedostatku bogomolje i da bismo Medoševčanima olakšali da ne moraju da dolaze čak do crkve u Panteleju našli smo ovo privremeno rešenje - kaže otac Zoran.

Do sada je u Medoševcu održano 7 liturgija, a Stanković kaže da ljudi sada češće dolaze na liturgiju, i dodaje da se niko nije bunio što su u tom prostoru i da će ga koristiti dok su u mogućnosti. crkva umesto prodavnice

- U crkvi postoji sveto mesto Antimis, gde se služi liturgija, a gde je liturgija tu je i narod. Zato se mi zalažemo da napravimo više crkava da ih približimo narodu i učinimo im dostupnijim verske obrede, tako je u planu da za stanovnike Ledene Stene bude napravljena crkva Svete Petke - dodaje otac Zoran.

Crkva u Medoševcu otvorena je uglavnom tokom celog dana, meštani dolaze da zapale sveće, da se pričeste i pomole, a kažu da se nadaju da će uskoro dobiti i pravu crkvu.

- Ima ovde dosta ljudi, dobro je da i nama naprave neku crkvu, a ne da ih samo po gradu prave - kaže jedan Medoševčanin.

Kako je objašnjeno u Pantelejskoj crkvi, u planu je da u na ulazu u Medoševac između trenutne crkve i prodavnice "Idea" bude sagrađana crkva. Taj deo zemljišta pripada Vojsci, predstavnici Opština Crveni Krst i niški Episkop uputili su zahtev da im ova parcela bude ustupljena.


Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dr dra

    12:35 // 6. 9. 2012.

    Nego, jel dala crkva bar 1 dinar za Nikolu (momka obolelog od strasne bolesti)?

  • Немања Поповић

    13:43 // 5. 9. 2012.

    Kako bi bilo da naprave obdanište, zdravstvenu ustanovu ili nešto korisno?

    • Mozak operacije

      22:29 // 5. 9. 2012.

      Izvini molim te, ali zašto ovako nešto ne bi bilo korisno?! Oni su samo preuredili napušteni objekat, koji će značiti meštanima, umesto da ga ostave da truli. Ti ne moraš da veruješ u Boga i da ideš u crkvu, jer vidim da ti je dovoljan Radnički.

  • Mika

    12:45 // 5. 9. 2012.

    Takav fenomen samo kod nas moze da se dogodi, ccc, glupost!

    • Crkva

      22:33 // 5. 9. 2012.

      Ovaj "fenomen" kako ga nazivate je jako lepo delo! Neko je nešto uradio za početak! Mogli su i oni da sede i kukaju kako nemaju crkvu, ali su rešili da zasuču rukave i preurede prostoriju. Iako ne liči baš na Pravoslavnu crkvu, meštanima će značiti da mogu zajedno da odu i pomole se, pričeste i prisustvuju liturgiji. Lako je da sedimoo i kritikujemo druge.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: