Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:31, 11. 1. 2013.

| Društvo

Crkvena proslava Edikta u Nišu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
crkva
Saborna crkva u Nišu, foto: sh.wikipedia.org

Poglavari Srpske pravoslavne crkve najavili su da će centralna crkvena proslava 1.700 godina od donošenja MIlanskog edikta biti održana u Nišu.

Vladika bački Irinej naglasio je da je crkva odredila nedelju, 6. oktobar za dan kada će i zvanično obeležiti ovaj veliki jubilej. Plan je, kako kaže vladika, da se tada održi svečana liturgija.

- Učestvovali bi svi patrijarsi i poglavari svih pravoslavnih crkava, a prisustvovali bi kao počasni gosti delegati, visoki predstavnici Rimokatoličke crkve, crkava reformacije i raznih hrišćanskih međunarodnih organizacija. To će biti jedna svetska manifestacija - rekao je vladika.

U Nišu bi tada, posle dugo vremena, kako kaže patrijarh srpski Irinej, trebalo da se sretnu predstavnici svih hrišćanskih crkava.

- To je događaj koji bi trebalo da baci svetlo na prošla vremena i da bude povod jednog novog odnosa među hrišćanskim crkvama. A znamo da je bilo ratova u prošlosti i, nažalost, u sadašnjosti, što mi Srbi dobro znamo i dobro osećamo - rekao je patrijarh Irinej.

Radoslav Pavlović savetnik predsednika Srbije potvrdio je da će proslava zvanično početi 17. januara u Nišu koncertom hora Sretenjskog manastira.

- To je hor koji trenutno važi za najbolji hor na planeti zemlji. Njihov program je kombinacija svetovne i duhovne muzike i njih ima 26, a pevaju kao da ih je 260. Potrudićemo se da napravimo jedan spektakl, jednu bajku i ispred pozorišta i u pozorištu o čemu će se dugo pričati - rekao je Pavlović.

milanski-edikt-OO.jpg Organizacioni odbor, foto: infobiro.tv

On je dodao da će na toj prvoj svečanosti u Narodnom pozorištu biti 5 govornika, a prvi će reč imati gradonačelnik najvećeg grada na jugu Srbije Zoran Perišić.

Glavni rukovodilac projekta Slavica Trifunović naglasila je da će u sklopu proslave Milanskog edikta pažnja biti usmerena i ka nekim važnim infrastrukturnim projektima. Ona je najavila da bi tokom godine Arheološko nalazište Medijana trebalo da dobije novi krov, a Niš spomenik Cara Konstantina.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Маринковић Ђорђе

    02:00 // 12. 1. 2013.

    Људи који се налазе у Православној Цркви, иду истинитим путем ка Царству Небеском. Пливају по мору овога света у лађи где је кормилар – сам Христос. Људи, који ван Цркве стреме да препливају ово море на једној дасци, што је наравно немогуће, гину бесповратно.“

  • Маринковић Ђорђе

    01:58 // 12. 1. 2013.

    Помаже Бог.
    Верујем у Једну,Свету,Саборну и Апостолску Цркву,а не у цркве!Тако да милански едикт могу и требало би да прослављају само Православци!

    Свето Писмо директно говори да они који се предају „јереси… неће наслиједити Царства Божијега“ (Гал. 5:20-21). „Јерес“ не представља ругање, то је реч која означава повреду догмата вере. Јерес је лаж или о Богу или о делу спасења које је Он извршио, а пошто је Бог Истина (види Јн. 14:6, 3:33), а спасење представља сједињење са Богом онда је јеретику немогуће да се спаси, као што је немогуће да се лаж сједини са истином.

  • Andrija

    01:10 // 12. 1. 2013.

    Da li Juzne vesti mogu nekako da uticu na celnike grada da se velika reklama za Kokakolu na robnoj kuci Beograd zameni reklamom koja ima veze sa Milanskim ediktom ?
    To bi bio pun pogodak.
    npr. WELCOM TO IMPERIAL CITY OF NISH !
    Dobro dosli u carski grad Nis !
    Hvala unapred.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: