Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:05, 3. 7. 2020.

| Društvo

Crna statistika za Crnu Travu - 10 puta više umrlih od rođenih, loša statistika i za većinu mesta na jugu

Autor:Lj. F. Izvor:Južne vesti
bebe
Negativan prirodni priraštaj u većini mesta na jugu; Ilustracija; foto: flickr.com/Karen Sheets de Garcia

Među 5 mesta sa najvišom stopom mortaliteta u Srbiji u 2019. godini, više od polovine je sa juga - Crna Trava, Babušnica i Gadžin Han, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Pri vrhu liste po najnižoj stopi umrih su Bujanovac i Preševo koji se nalaze i na listi među 5 mesta sa najvećom stopom nataliteta.

Negativan trend smanjenja broja stanovnika u Srbiji nastavljen je i prošle godine, sudeći po podacima Zavoda za statistiku, a "crna" statistika naročito je izražena na jugu zemlje.

Nepovoljne tendencije u prirodnom kretanju stanovništa, a posebno regionalne razlike, mogu se potpunije sagledati na nivou gradova i opština. Od ukupnog broja mesta, stopa prirodnog priraštaja pozitivna je u 7 - saopštavaju iz Zavoda.

A među 7 gradova sa pozitivnim prirodnim priraštajem sa juga Srbije su Preševo i Bujanovac, dok je u drugim opštinama i gradovima sa juga slika dosta loša.

Velika stopa mortaliteta u protekloj godini beleži se u Crnoj Travi, Babušnici i Gadžinom Hanu koji su na nepopularnoj listi među prvih 5.

Crna Trava ima i crnu statistiku - samo 4 novih stanovnika u prošloj godini i 42 umrlih, Gadžin Han je izgubio 208 stanovnika, a rođeno je 36, dok je u Babušnici bilo 268 smrti i 61 novorođeni stanovnik.

Poražavajući statistiku ima i Svrljig gde je prošle godine rođeno 69 beba, a umrlo je 240 Svrljižana.

Mnogo bolja statistika je u Bujanovcu i Preševu gde ima mnogo više rođenih od umrlih, pa je tako u Bujanovcu rođeno 452 stanovnika, dok je umrlo 373, a još bolja statistika je u Preševu gde ima skoro duplo više rođenih od umrlih - 224 umrlih i 417 rođenih.

Što se tiče većih gradova na jugu Srbije, u Nišu, kao najvećem gradu, je prošle godine rođeno 2.514 beba, dok su 3.485 osobe preminule, što je slična statistika kao i za 2018. godinu.

U Leskovcu je 2019. godine rođeno 1.061 beba, dok je umrlo 2.077 stanovnika, a bolja situacija je u Vranju koje je dobilo 756 stanovnika naspram 1.014 umrlih.

Prokuplje je lane dobilo 400 novih stanovnika, umrlo je 698, a podaci za Pirot pokazuju da je rođeno 415 beba, dok je umrlo 828.

Inače, procenjeni broj stanovništa za 2019. godinu u Srbiji bez Kosova i Metohije iznosi 6.945.235.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stanislav

    17:08 // 14. 11. 2020.

    Siromaštvo ubija, ma gde bilo. Naše posebno. Zbog naglašenih stranih aspiracija prema jugu zemlje ima još izraženiju težinu. Nikome nije do "zavidnog" standarda. Trezveniji shvataju i beže preko grane. Ostali kolebljivi, čekaju bolje sutra. I načekaće se, uz narušavanje nesklada rođenih i umrlih.

  • Sasa

    20:01 // 3. 7. 2020.

    Centralizacija Srbije ubija Srbiju. Oko 50% svih stranih i domacih investicija je investirano u Beograd. Daleko od "ravnomernog" razvoja koji su zagovarali zuti nekad i crveno-zuto-crni danas. Jos hoce u gradic od milion i po stanovnika da bace pare da izgrade metro dok gradovi sa mnogo visestanovnika nemaju metro a sirom Srbije vlada beda. Bolje da izgrade tri bulevara i resen problem guzvi.

  • EdictusMediolanese

    13:48 // 3. 7. 2020.

    80% nasih gasterbajtera I ljudi koji odu preko su juzno od BGa. sve dok se ne promeni budzet I uskladi as severom drzave imacemo ovu bedu ovde.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: