Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:03, 18. 3. 2016.

| Društvo

Crnogorci bacili skoro tonu niškog jogurta

Autor:B. J, D. M.Izvor:Južne vesti, RTCG
mleko
Jogurt "Niške mlekare" uništen, a leksovačke vraćeno; foto: ilustracija; flickr.com/MarinaShemesh; CC

Uništeno 728 litara jogurta “Niške mlekare” u Crnoj Gori zbog povećanog sadržaja aflatoksina, a 20.160 litara mleka vraćeno je “Mlekari Leskovac” zbog lošeg kvaliteta.

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove u Podgorici naložili su da se povuku sa tržišta mlečni proizvodi niškog i leskovačkog proizvođača "zbog prisustva kontaminiranih supstanci", objavila je Radio televizija Crne Gore.

O kom je nivou aflatoksina u jogurtu na crnogorskom tržištu reč nismo saznali od direktora "Niške mlekare" Zvezdana Gavrilovića.

Procenjujem da ne treba da komentarišem. Imam prava ili ne? - pitao je direktor. 


U Leskovcu tvrde da je greška

U leskovačkoj mlekari potvrđuju da im je iz Crne Gore vraćeno 20.000 litara mleka, ali tvrde da je u pitanju tehnička greška, a ne neispravnost proizvoda.

Ustanovljeno je da smo umesto 8,5 imali 8,3 % suve materije. To je tehnička greška i ne znam zbog čega se u pojedinim crnogorskim medijima naše mleko povezuje sa aflatoksinom – kaže za Južne vesti direktor Major Varga .

On najavljuje tužbu protiv pojedinih medija u Crnoj Gori.

Već smo razgovarali sa našim partnerima u Crnoj Gori i naložili im da preduzmu sve zakonske mere kako bi rešili ovaj problem – kaže Varga.

Leskovačka mlekara na godišnjem nivou preradi 20 miliona litara mleka, a svoje proizvode osim na crnogorsko, izvozi na albansko i makedonsko tržište.

Direktoru je čudno da iz ovih zemalja proizvodi nisu vraćeni, iako je ustanovljeno da takođe imaju 8,3 % suve materije.

Meni je jasno da Crnogorci imaju pravo da favorizuju domaće proizvode, ali je nedopustivo da sa druge strane iznose neistinu o našim proizvodima – kaže Varga.


Granica aflatoksina u Srbiji 0,25 mg po litru

 

Podsetimo, 2013. godine tokom “afere aflatoksin”, među 50 vrsta mleka koja su zbog sumnje na povećan nivo aflatoksina povučene iz prodaje, najviše je bilo proizvoda Niške mlekare.

Tadašnja granica bila je 0,05 mg ove supstance po litru, a pravilnik je ponovo izmenjen pre nekoliko meseci.

Tada je stručna radna grupa Vlade Srbije odlučila da poveća granicu na 0,25 mg, što je pet puta više u odnosu na evropske standarde od 0,05 mg koji se primenjuju i u Crnoj Gori. Obrazloženje je da domaći mlekari "ne mogu da se prilagode visokim evropskim standardima".

Inače, u dve trećine zemalja sveta, Kini, SAD, Rusiji i većini zemalja Latinske Amerike i Azije prisustvo aflatoksina u mleku je na nivou od 0,5 mg, što je 2 puta više u odnosu na Srbiju i 10 puta više u odnosu na Evropu.

Aflatoksin u mleko najčešće dospeva preko kontaminirane stočne hrane i stručnjaci kažu da je reč o supstanci koja može da izazove različite vrste malignih bolesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Срба

    20:10 // 18. 3. 2016.

    Ма, само нека плате прво, а онда нек бацају до миле воље.

  • mario marko

    16:13 // 18. 3. 2016.

    mozda je i sve ovo namesteno zbog prodaje niske mlekare

  • Procenjujem da ste u ovom slučaju

    14:49 // 18. 3. 2016.

    ipak morali da date zvanično saopštenje. Za toliko ipak dugujete.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: