Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:15, 13. 5. 2020.

| Društvo

Crveni krst prijavio volontere, policija ih na zahtev tužilaštva ispituje

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
volonteri
Volonteri tokom vanrednog stanja pomagali najstarijim sugrađanima; Foto: privatna arhiva

Nekoliko volonterskih organizacija koje su se samoinicijativno organizovale tokom vanrednog stanja zbog epidemnije korona virusa, a kako bi pomogle najstarijim sugrađanima, po prijavi prokupačkog Crvenog krsta i nalogu tužilaštva, policija poziva na informativni razgovor. Zanimaju ih njihove aktivnosti, a od predstavnika tih organizacija uzete su izjave u svojstvu građana.

I dok u policiji nisu odgovorili na pitanja novinara Južnih vesti po kom osnovu pozivaju predstavnike organizacija, u tužilaštvu kažu da su oni dobili „dopis Crvenog krsta koji se odnosi na formiranje neformalnih grupa građana koje su pružale humanitarnu pomoć građanima Prokuplja u vreme vanrednog stanja“.

Tužilaštvo je po prijemu ovog dopisa podnelo policiji zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja u kome se tražila provera navoda iz dopisa Crvenog krsta. Mi još nikome nismo uptili poziv za saslušanje, a odluku o tome da li će neko od građana biti pozvan u tužilaštvo da da izjavu, donećemo nakon završene provere od strane policije – kažu u Osnovnom javnom tužilaštvu u Prokuplju.

Iako su zbunjeni pozivom koji im je stigao iz policije, predstavnici volonterskih organizacija različito gledaju na nastalu situaciju, pa je za jedne ovo pritisak od strane vlasti i policije jer se, kažu, nisu stavili u službu vladajuće stranke i njihovih volontera već su samoinicijativno sve organizovali, dok drugi ne vide ništa loše da se policija interesuje šta su to oni radili za vreme vanrednog stanja. IMG-b132db4d84ab841f21fdde4084bf89ce-V Ilija Teoharević, volonter; Foto: Privatna arhiva

Ilija Teoharević kaže da se odmah nakon proglašenja pandemije organizovao sa svojim drugovima kako bi pomogli najsiromašnijim i najugroženijim Prokupčanima, a umesto neke vrste zahvalnosti za sve što su uradili, dobio je policijski poziv.

Inspektore je zanimalo kako sam došao na ideju i kako smo pokrenuli volontersku grupu, ispričao sam hronologiju našeg rada za vreme vanrednog stanja. Počeli smo kao podrška u nabavci hrane i lekova, a onda smo zahvaljujući humanim ljudima uspeli da obezbedimo i humanitarne pakete za najsiromašnije. Sve vreme naš rad je bio transparentan i u svakom trenutku se može proveriti – tvrdi Teoharević.

Ističe da su u početku pokušavali da kontaktiraju nadležne institucije, poput Crvenog krsta, Kriznog štaba, ali da tamo nisu naišli na razumevanje jer su ih upućivali jedni na druge.

Izgubili smo i vreme i strpljenje, pa smo odlučili da se priključimo Edukativno humanitarnoj organizaciji u okviru koje smo pomogli na desetine građana ne samo iz Prokuplja, već i čitave Toplice. Ali naša časna namera da nekome pomognemo bila je prst u oku pojedincima koji su od toga pravili kampanju i ličnu promociju, pa je ispao problem – smatra Teoharević.

Jovana Mihajlović član organizacija „Dobre komšije“ humanitarnim akcijama takođe je privukla pažnju javnosti i pomogla na desetine sugrađana, a sada je privukla pažnju i istražnih organa. Ona kaže da su u policiji bili korektni, te da ona ne vidi problem što je dala izjavu o radu organizacije i aktivnostima koje su imali. IMG-1d658e64d779a587667ec2fafff29d0f-V Volonteri na zadatku, pomažu Prokupčanima; Foto: Privatna arhiva

Svi u našoj organizaciji se slažemo i nemamo problem da se proveri naš rad i da policija treba da zna ko su ljudi koji se time bave, s obzirom na to da nismo registrovani. Mislim da će se sve završiti na toj izjavi, jer smo sve radili pošteno i potpuno volonterski, sa jedinom željom da pomognemo ljudima kojima je pomoć u tim trenucima bila najpotrebnija, a mnogi od njih su bili nevidljivi za nadležne službe – kaže Jovana.

Iako su na neki način doživeli neprijatnost i nisu očekivali da će njihova humana ideja biti pod lupom policije i tužilaštva, članovi i jedne i druge organizacije kažu da se ne kaju zbog rada tokom pandemije virusa korona i razmišljaju o ideji formiranja zvaničnih Udruženja koja bi nastavila da se bave humanitarnim radom i aktivnostima.


Crveni krst tvrdi da su se volonteri lažno predstavljali

Iako kaže da nema ni jednu primedbu niti sumnju u dobre namere volonterskih organizacija koje su pomagale ljudima tokom vanrednog stanja, sekretar prokupačkog Crvenog krsta Dragan Subotić ne negira da je on podneo prijavu tužilaštvu, ali kaže da je to uradio na osnovu saznanja da su se na nekim mestima lažno predstavljali kao volonteri Crvenog krsta, iako to nisu bili, te je zato uputio dopis nadležnima da se to ispita.

Nemam ništa protiv te dece, čak mislim da su dobro radili i da su nesebično pomagali građanima. Dobio sam informaciju da su se predstavljali kao naši volonteri, pa sam zato uputio dopis tužilaštvu. To je bio jedini razlog, ja sam čak i u izjavi rekao da nemam sumnje na bilo kakve zloupotrebe - rekao je Subotić.

Teoharević i Jovana Mihajlović tvrde da ih niko u policiji o tome nije pitao, niti su se, kako tvrde, za vreme svojih aktivnosti tokom vanrednog stanja, bilo gde tako predstavljali.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: