Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:22, 5. 10. 2016.

| Društvo

Crveni krst zabranio prostorije za podelu hrane najugroženijima

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Narodna-kuhinja-PK-foto-LJ.M..jpg
Nakon 10 godina Narodna kuhinja više neće raditi u okviru Crvenog krsta; foto: Lj.M.

Nedavna odluka prokupačkog Veća da ukine plaćanje Crvenom krstu za prevoz i podelu hrane najugroženijim stanovnicima, dovela je do toga da nadležni u Crvenom krstu zabrane rad Narodne kuhinje u svojim prostorijama.

3 VECNIK mILAN arandjelovic foto lj.m. Aranđelović kaže da će novac biti preusmeren na bolji kvalitet hrane i veći broj obroka; foto: Lj.M.Kao prelazno rešenje lokalna samouprava je odlučila da se podela jednog kuvanog obroka za, trenutno oko 400 korisnika, obavlja u Turističko-sportskoj organizaciji kojoj su ranije poverili posao pripremanja obroka socijalno najugroženijim građanima.

Odluka da se ukine novac posredniku, odnosno Crvenom krstu je doneta u cilju efikasnije i bolje usluge Narodne kuhinje. Uštedećemo značajna sredstva, tako da ćemo već u narednom periodu, osim povećanja kvaliteta usluga i poboljšanja obroka, proširiti broj korisnika za najmanje još dve stotine – kaže većnik Milan Aranđelović.

Sa druge strane, u Crvenom krstu u Prokuplju gde se obrok delio od početka rada Narodne kuhinje prethodnih desetak godina, sekretar Dušica Dinić kaže da su prostorije ponudili, ali da nisu mogli da “dozvole stranim licima” da koriste njihov magacin. 2 dusica dinic sekretar CK PK; FOTO LJ.M. Dinićeva ne dozvoljava "stranim licima" da koriste magacin Crvenog krsta; foto: Lj.M.

Mi smo hteli da im ustupimo prostor i da se hrana deli gde i ranije, ali su iz Turističko-sportske organizacije to odbili jer nisam dozvolila stranim licima koji nisu naši radnici korišćenje magacinskog prostora Crvenog krsta – kratko je prokomentarisala Dinićeva.


Dve trećine novca odlazilo na plate i troškove

Po rečima većnika Milana Aranđelovića, lokalna samouprava je godišnje za posredovanje u podeli hrane Crvenom krstu plaćala oko 6 miliona, od čega je tek jedna trećina, odnosno oko 2 miliona dinara, usmeravano za potrebe Narodne kuhinje. 4 Sportska hala Prokuplje foto lj.m. Obroci se sada dele u sportskoj hali; foto Lj.M.

Veći deo novca, saznajemo u Opštini, odlazio je na plate zaposlenih i razne materijalne troškove, a samo plata sekretara, kako saznajemo, iznosi preko 100.000 dinara, za šta u Crvenom krstu nismo uspeli da dobijemo nikakav komentar.

Upravo zbog ovakvog načina trošenja novca, ali i sve većeg broja socijalno ugroženih, Opština je odlučila da prekine saradnju sa Crvenim krstom, a da se taj novac usmeri na povećanje broja obroka i na bolji kvalitet hrane u Narodnoj kuhinji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: