Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:01, 20. 11. 2018.

| Društvo

"Ćurdić" i dalje ne poštuje red vožnje, ponovo pred raskidom sa Direkcijom

Autor:Vesna MilićIzvor:Južne vesti
Ćurdić autobus
Mnogi građani se žale na gradske i prigradske linije na kojima saobraćaju autobusi "Ćurdića"; Foto: JV/V. Milić

Nezadovoljni gradskim prevozom, naročito na linijama na kojima vozi Ćurdić, građani su se i jutros pitali zbog čega znatno duže nego uobičajeno čekaju autobuse. Iz Direkcije za javni prevoz kažu da Ćurdić nije ispunio ugovorne obaveze jer ne poštuje red vožnje i ponovo najavljuju raskid ugovora.

Dok se saga između gradske Direkcije i privatnog prevoznika nastavlja, a počela je time što je Grad od januara ove godine počeo manje da plaća Ćurdiću koji je povukao nove autobuse za Beograd, a u Niš dovezao starije nego što je bilo predviđeno uslovima tendera, ispaštaju građani. Marina Držića autobusko stajalište Jutros izostao polazak iz Ulice Marina Držića, građani čekali sat vremena sledeći autobus; Foto: JV/V. Milić

Velike gužve mogu se videti na stanicama na kojima voze Ćurdićevi autobusi, a najgore je stanovnicima Delijskog visa, gde gradski prevoz ide na sat vremena. Ukoliko se jedan polazak preskoči, moraju da čekaju ceo sat na sledeći.

U poslednje vreme se često dešava da autobusa nema na stanici, bez ikakvog obaveštenja čekamo, a polazak se ne desi nikada. Nije mi jasno zašto plaćamo mesečne kartice - kaže jedan od stanovnika Delijskog visa.

Kako je u septembru zbog umanjenih transakcija iz grada Ćurdić najavio raskid ugovora, što se nije dogodilo, ovaj scenario se ponavlja. Ovog puta, sa strane Direkcije, odakle kažu da Ćurdić nije ispunio ugovorene uslove, te po zakonu imaju pravo da jednostrano raskinu ugovor sa ovim prevoznikom.


Direkcija: "Ćurdić" vozi sa dva autobusa manje

Ugovorom između prevoznika Ćurdić i JKP Direkcija za javni prevoz, objašnjavaju iz ovog javnog preduzeća, predviđeno je da Direkcija može jednostrano da raskine ugovor ukoliko prevoznik ne obavlja transport u ugovorenom obimu, odnosno "ne zadovoljava kapacitet poverene linije od 85% duže od mesec dana". Ispod ovog procenta, kažu, Ćurdić je vozio u oktobru na liniji broj 6.

Prevoznik Ćurdić je u oktobru mesecu na liniji broj 6: Železnička stanica – Duvanište – Skopska imao realizaciju od 81,55%, čime su se stekli uslovi za raskid Ugovora - navode iz Direkcije.

Dodaju da je prevozniku, po zakonskim procedurama, ostavljeno 10 dana da popravi situaciju na terenu. To znači da bi 28. novembra, ukoliko Ćurdić ne bude počeo da vozi kako je dogovoreno u gradu i prigradu, građane mogao da vozi drugi prevoznik, jer "ovakvo ponašanje prevoznika ne mogu i neće da dozvole".

Iako se nadamo da će prevoznik da se popravi, jer raskid Ugovora nikome nije u interesu, prvi dani ove nedelje pokazuju da prevoznik i dalje ne održava red vožnje kako je planirano, već prevoz obavlja sa 2 vozila manje. Direkciji je interes građana na prvom mestu i mi moramo da reagujemo u slučaju kada putnici redovno kupuju karte, a za uzvrat ne dobijaju odgovarajući kvalitet usluge, pa tako kasne na posao, u školu, kod doktora i slično - navode iz Direkcije.

Suočen sa informacijama da se planira raskid ugovora jer ne poštuje obaveze, direktor firme prevoznika Dragan Ćurdić, negirao je da ne ispunjava ugovorne obaveze, već je kazao da upravo to ne čini Direkcija.

To nije tačno. Oni nisu ispunili ugovorne obaveze, ne plaćaju prevoz i ne znam šta hoće. Samo to je moj komentar - kratak je bio Ćurdić.


Ko će voziti građane ukoliko se desi "raskid"?

direkcija za javni prevoz Ima uslova za raskid ugovora sa "Ćurdićem" - kažu iz Direkcije; foto: JV arhivaDa stanje sa gradskim prevozom neće biti gore ukoliko Ćurdić ne počne da poštuje red vožnje, pa se ugovor raskine, uveravaju iz Direkcije.

Ukoliko dođe do raskida Ugovora, građani ne treba da strahuju, jer će Direkcija učiniti sve da obezbedi kvalitetan prevoz na linijama na kojima prevoz obavlja prevoznik Ćurdić - dodaju iz ovog preduzeća.

Iz Direkcije za javni prevoz napominju da su u više navrata predstavnike Ćurdića zvali na sastanke kako bi rešili problem, ali tvrde da odgovora nije bilo. Dodaju da ovom prevozniku i dalje Grad plaća manje za uslugu, jer građane prevozi starijim vozilima nego što je predviđeno.

Direkcija i dalje ne plaća prevozniku Ćurdić transportni rad vozilima ostvaren vozilima bez saglasnosti - objašnjavaju.

Podsetimo, zbog “teške materijalne situacije”, jer im Direkcija za javni prevoz ne plaća usluge, Ćurdić je u obaveštenju upućenom Direkciji i niškim vlastima naveo da od 28. septembra povlači sve autobuse. U Direkciji su i tada rekli da su spremni za ovaj scenario. To se ipak nije dogodilo, ali očigledno situacija nije prevaziđena, zbog čega trpe građani.

"Čarka" između javnog preduzeća i prevoznika nastala je i početkom septembra, nakon što je Ćurdić izgubio posao na tenderu Direkcije za još 3 gradske linije, kada su zapretili niškoj Direkciji "da nije sve gotovo".

Inače, u maju je gradski većnik Igor Vojinović kazao da je Ćurdić jedan od korektnijih prevoznika. Ovaj prevoznik ima ugovor sa Direkcijom do marta 2020. godine, a “drži” linije do Duvaništa i Skopske ulice, kao i onu od Trga kralja Aleksandra koja vozi Bulevarom Nemanjića do Ćele-kule i Delijskog visa. Osim ovih, Ćurdić vozi i na 12 prigradskih linija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Borko

    15:23 // 21. 11. 2018.

    A šta je bilo sa drugim mojim komentarom koji je 100% isina?

  • Borko

    12:11 // 21. 11. 2018.

    Za ovakvu situaciju je odgovorna Direkcija zato što se nije držala Ugovora od samog početka, nego je imala "dil" sa prvoznicima. Nisu smeli da dozvole da putnike voze autobusi koji nisu učestvovali na tenderu. Praćenje autobusa preko GPS-a (satelita) je moralo da bude merilo za plaćanje prevoznicima (prevezena km, kašnjenje i broj autobusa na linijama i broj autobusa u rezrvi (1 na svakih 10).

  • Ivica

    21:22 // 20. 11. 2018.

    A sta je sa Arivom na liniji z.stanica-somborska gde se preskacu i po nekoliko polazaka..pogotovu izmedju 15 i 16h

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: