Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:46, 28. 9. 2018.

| Društvo

Ćuta: Problem sa rekama na Staroj planini nije od juče, koren je dublji

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Većina planinskih reka su male bujične reke
Većina planinskih reka su male bujične reke; foto: A. Panić

Problem sa rekama na Staroj planini počeo još krajem osamdesetih godina prošlog veka, a kulminirao je poslednjih godina najavljenim izgradnjama mini-hidroelektrana, rekao je gostujući na tribini “Do poslednje kapi” u Beogradu Aleksandar Jovanović Ćuta, jedan od osnivača pokreta "Odbranimo reke Stare planine.

On se osvrnuo na koren problema, a to je, po njemu, izgradnja Hidroelektrane "Pirot" na veštačkom Zavojskom jezeru.

Izgradnjom Hidroelektrane "Pirot" nestala je reka Visočica kod sela Zavoj. Od najmoćnije reke na Staroj planini, dobili smo nešto što se zove biološki minimum. Stepen ekološke katastrofe koji se tada desio nikad nije utvrđen, samo stanovnici znaju šta su izgubili - rekao je Jovanović.

Tom prilikom potopljena su tri sela na Staroj planini, čiji su se ostaci sredinom meseca pojavili na površini zbog toga što je HE "Pirot" prekomerno ispuštila vodu iz jezera.

Ako pogledate razne slike i snimke, videćete da su potopljena sela izašla na površinu posle 30 godina jer je elektrana ispuštila vodu. Sve zbog toga što je neko rešio da tu struju proda, sada su tamo nadrealne i kataklizmične slike - dodao je Ćuta.

Zbog proizvodnje struje ispušteno jezero problemi počeli još 80-ih godina prošlog veka; foto: Dušan N. Bodiroga Problem se, po njemu, nastavio 1992. godine kada se počelo sa prevođenjem Toplodolske reke u cev, kada je država počela da sprovodi plan da i nju prevede u Zavojsko jezero, a stanovnike ostavi bez vode.

Toplodolska reka je mala, bujična reka. Meštani sela Temska su ustali da brane svoju reku, od planiranog 8 km tunela probijeno je 2 km, do trenutka kada je Pirot doneo uredbi o zabrani projekta negde 2008. godine. I takvo stanje je bilo do 2016. godine kada je ministar energetike Aleksandar Antić došao u Pirot sa “povampirenom” idejom da se opet gradi tunel - rekao je Jovanović.

Ćuta kaže da je Antić tada izgovorio čuvenu rečenicu “treba da vratimo veru ljudima u tunel”, što je nateralo meštane da se organizuju i krenu u borbu za očuvanje svojih reka, za početak osnivanjem Saveza mesnih zajednica Stare planine. Problemi počeli još 80-ih godina prošlog veka Problemi počeli još 80-ih godina prošlog veka; foto: Čuvari prirode

Savez mesnih zajednica krenuo je sa protestima u staroplaninskim selima, a najmasovniji protest održan je u Pirotu 2. septembra kada se skupilo više hiljada ljudi na gradskom trgu. Poručili smo svima da nećemo dozvoliti gradnju MHE na zaštićenim područjima - rekao je Ćuta.

On je podsetio i da je od 2008. godine Stara planina stavljena pod zaštitu države, ali da se problem produbio 2011. kada su MHE stavljene u prostorni plan grada Pirota koje su, kako kaže, odbornicima lokalne skupštine predstavljene kao vodenice koje će doprineti razvoju turizma.

Jovanović je napomenuo da je u Srbiji nestalo na desetine reka, i da se one i dalje uništavaju, te da se radi o zločinu nad ekologijom ali i ljudima koji vekovima žive pored tih reka.

Podsetimo, dekani beogradskih fakulteta uputili su otvoreno pismo ministru ekologije Goranu Trivanu i gradonačelniku Pirota Vladanu Vasiću u kome navode da će izgradnja mini-hidroelektrana uništiti vredne vodne resurse u Srbiji.

Meštani sela Temska i drugih sela na Staroj planini, već 2 godine vode borbu za očuvanje svojih reka, a inženjer Josić je prethodnih dana optužio jednog od vođa protesta za gradnju mini-hidrocentrala.

Aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine, "oslobodili" su Rudinjsku reku, a posle skoro 2 godina, gradonačelnik Pirota je pozvao borce za očuvanje reka Stare planine na sastanak, koji je po njihovim rečima, bio običan cirkus.

Aleksandar Jovanović Ćuta je u gostovanju u emisiji "15 minuta" rekao da je gradnja mini-hidroelektrana na Staroj planini zločin nad prirodom i ljudima, dok su građani prethodnih dana sakupljali potpise za Unesko peticiju. Ministar ekologije Goran Trivan u nedavnoj izjavi za Insajder rekao je da se neće pomiriti sa gradnjom hidroelektrana u zaštićenim područjima.

Meštani sela Stare planine, ali i zvonačkog kraja mesecima protestuju protiv izgradnje malih hidroelektrana na zaštićenim područjima, a Aleksandar Jovanović, koji je jedan od najglasnijih boraca za očuvanje prirode u ovom kraju, odbio je da u ime Saveza mesnih zajednica primi zahvalnicu Ministarstva ekologije, povodom dana zaštite životne sredine.

Savez mesnih zajednica Stare planine se već godinu dana aktivno bori protiv gradnje malih hidroelektrana na Staroj planini, a tek nedavno je reagovao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji je rekao da bi gradnji trebalo da se stane na put, jer to narušava netaknutu prirodu. Ipak, sud je poništio odluku ministarstva i "stao na stranu" privatnog investitora koji planira da gradi mini-elektrane. Jovanović je svoj problem izneo i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prilikom njegove posete Pirotu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dejan

    18:19 // 4. 11. 2018.

    Ovde samo dinamit pomaze.

  • Miroslav

    12:30 // 1. 10. 2018.

    Inače, skoro ceo riblji fond je uništen u reci Nišavi nizvodno od Pirota zbog istog Zavojskog jezera i nekontrolisanog ispuštanja ledene vode u reku. Mogli bismo da je preimenujemo u Ništava.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: